Mobilni

Samsung Galaxy Z Flip 4: bolje kamere, trajanje baterije i softverske karakteristike

Šta se dešava

Samsung je upravo najavio Galaxy Z Flip 4, najnoviju verziju svog sklopivog telefona na preklop.

Zašto je važno

Sklopivi telefoni su široko dostupni oko tri godine, ali još uvijek čine samo dio tržišta pametnih telefona. Z Flip 4 i Fold 4 su Samsungov pokušaj da to promijeni.

Šta je sledeće

Samsung će predstaviti Galaxy Z Flip 4 26. avgusta po cijeni od 1.000 dolara.

Samsung najavio Galaxy Z Flip 4 u srijedu tokom svog Otpakovani događaj kao dio svojih najnovijih nastojanja da popularizuje sklopivi telefoni. Z Flip 4 ima novi softver koji koristi prednosti njegovog sklopivog dizajna, poboljšane kamere s boljom fotografijom pri slabom osvjetljenju i veću bateriju. U prodaju kreće 26. avgusta i počinje od 1.000 dolara (999 funti, 1.499 AU).

The Galaxy Z Flip pokazao se kao najpopularniji sklopivi uređaj prema procjenama istraživanja tržišta. Ali u cijeloj industriji, visoke cijene, kamere ispod standarda i trajanje baterije u poređenju sa standardnim telefonima i nedostatak uvjerljivih karakteristika ometali su opću privlačnost sklopivih uređaja. Sa Galaxy Z Flip 4, Samsung rješava neke – ali ne sve – od tih zabrinutosti. Što je još važnije, takođe napreduje u razumijevanju publike za sklopive uređaje kao što je Z Flip.

Samsung pokušava da dokaže da je privlačnost Z Flip 4 više od njegove kompaktnosti. Zbog toga se oslanja na Flex Mode — funkciju koja dijeli aplikacije između gornjeg i donjeg dijela ekrana kada se preklopi do pola. Sada ćete moći da koristite donju polovinu ekrana kao trackpad za navigaciju u gornjem delu ekrana – ažuriranje koje bi trebalo da olakša manipulaciju aplikacijama u Flex režimu.

Ova funkcija je nova i za Galaxy Z Flip 4 i za Z Fold 4, iako je Samsung rekao da će procijeniti da je donese i na starije sklopive uređaje. U kratkom vremenu koje sam proveo sa Z Flip 4, činilo se da ovo radi prilično lako nakon uključivanja funkcije u meniju postavki.

Poklopac Z Flip 4 takođe dobija nekoliko novih dodataka. Moći ćete slati brze odgovore na tekstualne poruke, telefonirati i snimati portretne fotografije sa vanjskog ekrana.

Uzeti zajedno, ove nadogradnje su korak u pravom smjeru za Z Flip 4. Nejasno je da li će proširenje Flex Modea i dodatne funkcionalnosti poklopca biti dovoljne da pretvore one koji već nisu zainteresirani za sklopive telefone. Ali to pokazuje da Samsung pridaje veću pažnju softveru pored hardvera, što je ključno za dokazivanje obećanja iza sklopivih telefona.

Inače, Z Flip 4 dobija pregršt rutinskih ažuriranja koja biste očekivali da ćete videti na svakom novom pametnom telefonu – sklopivi ili ne. To će trajati dalje Qualcommov Snapdragon 8 Plus Gen 1 procesor, malo nadograđena verzija čipa koji pokreće Galaxy S22 poredati. Iako je rezolucija glavne kamere ista kao što je bila u modelu Z Flip 3 (12 megapiksela široka i ultraširoka sočiva), Z Flip 4 nasljeđuje Poboljšana noćna fotografija Galaxy S22. To znači da će imati svjetliji široki objektiv i veću veličinu piksela uz podršku za portretne fotografije u mraku. Veličina baterije Z Flip 4 takođe se povećava na kapacitet od 3.700 mAh u poređenju sa baterijom od 3.300 mAh svog prethodnika.

Sve su to dobrodošle promjene koje smanjuju kompromise koje morate napraviti kada birate između Z Flip i Samsung Galaxy S telefona koji se ne sklapaju. Trajanje baterije prethodnog Z Flip 3 je bilo neodoljivo, a sistem kamera je izgledao kao “ekvivalent kamerama koje možete pronaći na telefonu od 700 dolara”, kako je to rekao moj kolega Patrick Holland.

Dizajn Z Flipa se nije toliko promijenio, osim nekih poboljšanja. Šarka je nešto manja i sada ima sjajniju završnu obradu od Z Flip 3. Unutrašnji ekran Z Flip 4 je 45% izdržljiviji, dok je spoljašnjost obložena Corning-ovim Gorilla Glass Victus Plus. Opcije boja uključuju novu buru ljubičastu, koju je Samsung upravo predstavljen za Galaxy S22 zajedno sa ružičastim zlatom, plavim i grafitom. Ove razlike nisu odmah uočljive kada uzmete uređaj u ruke, ali možete ih uočiti kada gledate Z Flip 3 i Z Flip 4 jedan pored drugog.

Samsung sklopivi

Cijena Z Flip 4 od 1.000 dolara je vjerovatno previsoka za mnoge ljude, pogotovo zato što na tržištu postoji toliko uvjerljivih standardnih telefona koji koštaju stotine dolara manje. Uz nekoliko novih poboljšanja softvera i rutinske nadogradnje kamere, procesora i baterije, Galaxy Z Flip 4 ne izgleda kao monumentalna nadogradnja.

Ali i dalje predstavlja prekretnicu za Samsungove sklopive uređaje. Samsung je prošao mimo jednostavnog omogućavanja da aplikacije rade glatko na savitljivim ekranima. Konačno pokušava pronaći nove načine za interakciju s aplikacijama koje ne biste mogli dobiti s nesklopivim telefonom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *