Mobilni

Recenzija Samsung Galaxy Watch 5 u toku: Puno za lajkove, osim ako ne želite okvir

Galaxy Watch 5 i Watch 5 Pro su najnoviji Samsungovi nosivi uređaji koji žele biti vaš Android sat. Objavljeni 26. avgusta, zajedno sa Galaxy Fold 4 i Flip 4, imaju veće baterije, novi senzor temperature i izdržljiviji dizajn. Ali gube obožavateljima omiljeni rotirajući okvir koji model Galaxy Watch 4 Classic još uvijek nudi kao alternativu korištenju ruba osjetljivog na dodir.

Stiže ovogodišnji sat dvije varijante: Galaxy Watch 5 i nešto veći, robusniji Galaxy Watch 5 Pro. Osim konstrukcije, sportskih načina rada i kapaciteta baterije, dijele većinu istih karakteristika. Do sada nisam otkrio da mnoge značajne razlike opravdavaju nadogradnju u odnosu na prošlogodišnju seriju Galaxy Watch 4 s obzirom da je softver uglavnom nepromijenjen, a novi temperaturni senzor još nije aktivan.

Ali Galaxy Watch 5 Pro je primamljiviji prijedlog ako želite izdržljiviji sat s većom baterijom. Sa Pixel Watchom na horizontu i novim valom Wear OS satova kao što je Montblanc Summit 3, Galaxy Watch 5 se suočava sa novom konkurencijom koja jednostavno nije postojala 2021. Također imajte na umu da mnoge ključne zdravstvene karakteristike Samsungovog sata zahtijevaju Samsung telefon za korištenje. Ovo je pregled koji je u toku i ažurirat ću ga potpunim nalazima kada budem imao barem sedmicu da nosim oba sata.

Bolje pristaje na zglob, ali ćao rotirajući okvir

Iako Galaxy Watch 5 ne izgleda toliko drugačije od prošlogodišnjeg običnog sata 4, stražnji dio sada čvršće leži na vašem zglobu, što čini udobniji dizajn i, nadamo se, bolju preciznost senzora. (Još uvijek testiram preciznost senzora.) Dolazi u veličinama od 40 mm i 44 mm, slično kao prošle godine.

Do sada ste vjerovatno vidjeli da je najveća fizička promjena odsustvo fizičkog rotirajućeg okvira, što je uporište u liniji Galaxy Watch od kada je originalni model izašao 2018. Umjesto toga, oba sata koriste softverski okvir osjetljiv na dodir gde pomerate prst oko ivice ekrana za navigaciju, na vrhu samog ekrana osetljivog na dodir i dva fizička tastera sa strane. Prošlogodišnji model Galaxy Watch 4 radio je na isti način, ali Watch 4 Classic je imao tu opciju fizičkog okvira, koja je sada otišla zbogom na novim modelima.

Galaxy Watch 5

Watch 5 Pro ima izdržljiviji dizajn sa podignutom ivicom, titanijumskom konstrukcijom i jačim staklom od safirnog kristala. Dolazi samo u jednoj veličini, 45 mm, što otežava nošenje onima s manjim zglobovima. Definitivno sam ranije nosio veće satove – Garmin Epix 2 mi pada na pamet, sa svojim pozamašnim okvirom od 47 mm – ali za ljude sa još manjim zglobovima od mog, vjerovatno će biti prevelik.

U praksi, okvir na dodir je lakši za korištenje na Watch 5 Pro zbog njegove podignute ivice. Gotovo da možete nasloniti prst na njega dok “okrećete” okvir. Još uvijek nije tako precizan kao fizički okvir koji škljocne na svoje mjesto, posebno ako imate mokre ili znojne ruke. To se čini neizbježnim ako ovaj sat zaista koristite zbog njegovih sportskih mogućnosti. Vidim zašto se Samsung odlučio da ga ukloni s obzirom da je to još jedan pokretni dio koji bi se potencijalno mogao oštetiti ili zaglaviti ako ga koristite u teškim okruženjima. Ali još uvijek mi nedostaje ta opcija.

Oba sata koriste isti procesor kao i prošlogodišnji satovi, a ne novi Qualcomm Snapdragon W5 čip. Ali kao što je Scott Stein iz CNET-a napisao prošle godine u svojoj recenziji Galaxy Watch 4, performanse ionako nikada nisu predstavljale problem sa ovim satovima. Watch 5 serija je brza i brzo učitava aplikacije.

Wear OS je odličan, ali sličan prošlogodišnjem

Što se tiče dizajna, novi satovi se zaista vrlo malo razlikuju od Watch 4 serije. Oboje pokreću Samsungov One UI na vrhu Wear OS 3, sa Google aplikacijama kao što su YouTube Music, Google Maps i Google Assistant.

Ali iako postoji paket Googleovih i aplikacija trećih strana kroz Play Store, Galaxy Watch 5 seriji treba Galaxy telefon da koristi određene zdravstvene senzore kao što je EKG. To je Android sat, ali se i dalje čini najbližim Samsung uređajima.

Ostale stvari koje sam primijetio na softverskoj strani: preko pune tastature je lako prevući poruke, čak i na manjem modelu od 40 mm. Telefonski pozivi koje sam preuzeo na satu zvuče čisto i jasno, s mikrofonom koji dobro hvata moj glas za pozivaoce s druge strane.

Galaxy Watch 5 Pro unazad i sportski načini rada

Oba sata mogu pratiti više od 90 vrsta vježbi i mogu automatski otkriti određene vježbe poput trčanja, plivanja i eliptike. Ali Galaxy Watch 5 Pro ima još nekoliko sportskih karakteristika. Da li je opravdano nazvati ovaj sat “Pro”? Možda.

Galaxy Watch 5

Prvi je povratak. Ovo radi s planinarenjem i biciklističkim vježbama na otvorenom i pomaže vam da se vratite do vaše početne točke istom stazom. Samo prijeđite prstom do zupčanika postavki, pronađite trag unazad i sat će prikazati mapu na ekranu s vašom trenutnom lokacijom i detaljnim navođenjem i udaljenostima. Put kojim ste putovali prikazan je plavom bojom i kada počnete da se krećete nazad, prekriven je zelenom bojom.

Također možete uvesti rute na sat i dobiti detaljnu navigaciju. Trenutno radi samo sa planinarenjem i vožnjom bicikla, ali je zaista lako uvesti GPX datoteku. Izvezao sam prethodnu vožnju iz Strave i prenio je na Watch 5 Pro za nekoliko sekundi. Kao i praćenje unazad, karta (koja koristi Google Maps) izgleda odlično na ekranu i zaista ju je lako vidjeti.

Sat ne može predložiti obližnje rute kao što neki drugi sportski satovi mogu, ali nemam ništa protiv jer je sam interfejs za mapiranje zaista lijep i lakši za čitanje od nekih drugih sportskih satova koje sam koristio.

Trajanje baterije Galaxy Watch 5 se malo produžava

Galaxy Watch 4 classic u manjoj veličini od 40 mm ponekad bi jedva izdržao cijeli dan prije nego što bi trebao dopuniti. Do sada, obični Galaxy Watch 5 traje duže, ali ne za veliki skok.

Imam verziju od 40 mm sa baterijom od 284 mAh i traje oko 24 sata između punjenja sa isključenim uvek uključenim ekranom. Ovo uključuje praćenje sna, GPS vježbanje u trajanju od otprilike 1 sat i obavještenja s mog telefona. S aktivnim uvijek uključenim ekranom, to se malo smanjuje na oko 21 sat uz istu upotrebu.

Smatram da obično moram malo dopuniti sat prije spavanja ako želim pratiti san. Ako se nađete u istom čamcu, preporučio bih vam da imate najmanje 30% preostale baterije, posebno ako pratite kisik u krvi, nivoe hrkanja i otkucaje srca preko noći. Zahtjev je do 40 sati, ali mislim da to ne bih mogao ispuniti osim da sam sat većinu vremena imao u načinu rada u avionu, što znači da ne bih dobijao obavještenja ili pozive.

Verzija od 44 mm koju još nisam testirao dolazi sa baterijom većeg kapaciteta od 410 mAh, tako da očekujem da će trajati duže. Samsung navodi 50 sati.

Galaxy Watch 5 Pro ima najveću bateriju od svih od 590 mAh, a Samsung tvrdi da može izdržati ukupno 80 sati ili 20 sati sa GPS-om. Pješačio sam od 2 sata s aktivnim načinom rada u avionu kako bih se uvjerio da koristim samo GPS, a baterija je pala za samo 10% čak i s aktivnim uvijek uključenim zaslonom. To je obećavajuće kada je u pitanju ispunjavanje Samsungovih GPS tvrdnji. Imam još testiranja u narednim danima s Galaxy Watch 5 Pro, pa ostanite sa nama za nalaze o bateriji.

Galaxy Watch 5

Srećom, i obični Watch 5 i Watch 5 Pro podržavaju brže punjenje i mogu dostići 45% napunjenosti za 30 minuta. Testirao sam ovo sa Watch 5 Pro i napunio sam ga sa 42% za pola sata. Potreban vam je USB-C punjač od 25 W da biste iskoristili ovu bržu brzinu punjenja i, baš kao i Apple Watch, u kutiji nije uključena cigla za punjenje.

Praćenje temperature kože obećava, ali još nije aktivno

Infracrveni senzor je ono što seriju Watch 5 izdvaja od prošlogodišnjih modela. Ali još nije aktivan i nemamo uključen ETA kada će se uključiti putem ažuriranja softvera. Samsung kaže da će se koristiti noću dok spava. Konkurenti poput Fitbita i Oura koriste infracrvene senzore na svojim uređajima za praćenje temperature kože tokom spavanja. Daje više uvida u to da li možda imate groznicu ili ne, ili daje uvid u menstrualne cikluse.

Većina ostalih zdravstvenih karakteristika i senzora ostaje uglavnom nepromijenjena u odnosu na Galaxy Watch 4. I dalje imate senzor bioimpedance za mjerenje tjelesne kompozicije, plus senzor kisika u krvi i EKG. Uporediću senzor otkucaja srca sa trakom za grudi u narednim danima da vidim kako se ponaša tokom treninga. S obzirom na to da je poleđina svakog sata redizajnirana tako da čvršće leži na zapešću, očekujem bolju preciznost od oba sata u odnosu na prošlogodišnje modele.

Imam još puno testiranja, uključujući tačnost senzora otkucaja srca, korištenje trenera za spavanje, plus još dubljeg ronjenja u sportske funkcije na Galaxy Watch 5 Pro. Pratite nas za kompletnu recenziju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *