Mobilni

Recenzija Samsung Galaxy Watch 5: Ovaj put, malo više Googlea

Samsungov Galaxy Watch 5 ne otvara nove korake u svijetu pametnih satova, ali je najbolji Android sat koji trenutno možete kupiti. Ima veću bateriju u odnosu na prošlogodišnje modele, izdržljiviji dizajn i novi temperaturni senzor — ali ga još ne možete koristiti. Izgleda i osjeća se skoro isto kao i prošlogodišnji Galaxy Watch 4tako da je to definitivno iterativno ažuriranje, a ne velika remonta.

Ovogodišnji sat dolazi u dvije varijante: Galaxy Watch 5 od 279 USD i nešto veći, robusniji 450 USD Galaxy Watch 5 Pro, koji sam takođe pregledao. Osim konstrukcije, sportskih načina rada i kapaciteta baterije, dijele većinu istih karakteristika. Ako posjedujete Galaxy Watch 4, nema uvjerljivog razloga za nadogradnju osim ako ne želite veći sat u Galaxy Watch 5 Pro ili nešto bolje trajanje baterije od obje nove varijante. Softver je uglavnom nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu i, što je možda još važnije, gubite obožavateljima omiljeni rotirajući okvir koji je prisutan na Galaxy Watch 4 Classic.

Ovo je najbolji Android sat za sada, ali s Pixel Watchom na horizontu i valom Wear OS satova uključujući Montblanc Summit 3 od 1.290 dolara, suočava se s novom konkurencijom. Takođe imajte na umu da neke od Samsungovih ključnih zdravstvenih funkcija poput elektrokardiograma (EKG ili EKG) zahtijevaju korištenje Samsung telefona.

Bolje pristaje na zglob, ali ćao rotirajući okvir

Galaxy Watch 5 ne izgleda mnogo drugačije u poređenju sa prošlogodišnjim redovnim Watchom 4. Ali donja strana sata sada bolje prianja uz vaš zglob, što omogućava udobno pristajanje. Dolazi u veličini od 40 milimetara i 44 mm, slično kao prošle godine.

Najveća fizička promjena je odsustvo fizičkog rotirajućeg okvira, što je uporište u Galaxy Watch liniji od kada je originalni model izašao 2018. Umjesto toga, Galaxy Watch 5 koristi okvir osjetljiv na dodir zasnovan na softveru koji zahtijeva pomicanje prsta oko uređaja. ivica ekrana za navigaciju. Nalazi se na vrhu samog ekrana osetljivog na dodir, a sat takođe ima dva fizička dugmeta sa strane.

Prošlogodišnji model Galaxy Watch 4 radio je na isti način, ali je također došao u klasičnom izdanju s tim fizičkim okvirom. Zanimljivo je da je stariji Galaxy Watch 4 Classic još uvijek dostupan za kupovinu, ali zapravo košta više nego ovogodišnji model na Samsungovoj web stranici u vrijeme pisanja. Okvir na dodir je OK. Ima haptičku povratnu informaciju tako da “klikne” kada pomjerite prst oko ivice. Ali radije bih da se prostor koji zauzima nova dodirna maska ​​koristi za povećanje veličine ekrana. Nadamo se da će Samsung to sačuvati za Galaxy Watch 6.

Galaxy Watch 5 koristi isti procesor kao i prošlogodišnji satovi, a ne novi Qualcomm Snapdragon W5 čip. Ali kao što je Scott Stein iz CNET-a napisao prošle godine u svojoj recenziji Galaxy Watch 4, performanse ionako nikada nisu bile problem. Watch 5 serija je brza i brzo učitava aplikacije.

Galaxy Watch 5 i Galaxy Watch 5 Pro jedan pored drugog

Wear OS je odličan, ali sličan prošlogodišnjem

Što se tiče dizajna, zaista je vrlo malo toga što razdvaja nove satove od Watch 4 serije. Oboje pokreću Samsungov One UI na vrhu Wear OS 3, sa dostupnim Google aplikacijama kao što su YouTube Music, Google Maps, Google Wallet i Google Assistant.

Ali iako postoji paket Googleovih i aplikacija trećih strana kroz Play Store, Galaxy Watch 5 seriji treba Galaxy telefon za korištenje zdravstvenih senzora kao što je EKG. Takođe ste uglavnom vezani za Samsung Health, mada možete da sinhronizujete sa Google Fitom uz malo truda. Još nije kompatibilan s aplikacijom Fitbit — Google kupio Fitbit prošle godine i očekuje se da će neke od njegovih karakteristika na kraju stići u Wear OS. Dakle, Galaxy Watch 5 je Android sat, ali se i dalje čini najpribližnijim Samsung uređajima. Međutim, sa izuzetkom EKG-a, moje iskustvo korištenja sata i na Galaxy telefonu i na Google Pixel telefonu je bilo vrlo slično.

Primijetio sam neka poboljšanja u kucanju na satu. Cijelu tastaturu je lako prevući kada kucate poruke, a to se odnosi čak i na manji model od 40 mm. Funkcija diktata u tekst je također malo bolja u preciznom prevođenju mog australskog naglaska. Telefonski pozivi koje sam preuzeo na satu zvuče čisto i jasno, s mikrofonom koji dobro hvata moj glas za pozivaoce s druge strane. Testirao sam samo Bluetooth i GPS izdanje, a ne LTE verziju, tako da vaš telefon mora biti u dometu za upućivanje i primanje poziva na satu.

p1050770-00-28-03-10-still005

Iako je to niša karakteristika, možete puštati muziku sa zvučnika bez priključenih Bluetooth slušalica, sve dok su muzički fajlovi pohranjeni na satu. Mogao sam reproducirati i Spotify sa zvučnika uz Premium pretplatu kada sam preuzimao pjesme na sat.

Galaxy Watch 5 ima nekoliko novih lica sata, i svi izgledaju sjajno. Jedan od mojih omiljenih novih brojčanika prikazuje živu animaciju vrta. Moj lični favorit je Pro Classic, koji uključuje kompas koji pokazuje sjevernu tačku kada pomičete zglob. To je podrazumevani brojčanik na Galaxy Watch 5 Pro, ali je dostupan i na manjim satovima. Vlasnici Galaxy Watcha 4 će također dobiti nova lica satova u nadolazećem ažuriranju Wear OS 3.

Trajanje baterije Galaxy Watch 5 se malo produžava

Obični Galaxy Watch 5 traje duže od prethodne verzije, ali ne za veliki skok. Testirao sam verziju od 40 mm sa baterijom od 284 mAh i traje oko 24 sata između punjenja sa isključenim uvek uključenim ekranom. Ovo uključuje praćenje sna, GPS vježbanje u trajanju od otprilike sat vremena i obavještenja s mog telefona.

S aktivnim uvijek uključenim ekranom, to se lagano smanjuje na oko 21 sat uz istu upotrebu. Obično ću morati malo dopuniti sat prije spavanja ako želim pratiti san. Ako se nađete u istom čamcu, preporučio bih vam da imate najmanje 30% preostale baterije, posebno ako pratite kisik u krvi, nivoe hrkanja i otkucaje srca preko noći. Možete ga i brzo napuniti prije spavanja. Samo 8 minuta punjenja će vam dati dovoljno baterije da izdržite cijelu noć.

Samsung tvrdi da obični Galaxy Watch 5 nudi do 40 sati ukupnog trajanja baterije, ali je gotovo nemoguće postići taj broj, a da ga većinu vremena ne ostavite u načinu rada u avionu. To znači da ne bih dobijao obaveštenja, pozive niti bih mogao da koristim sat za bilo šta osim za određivanje vremena, što narušava svrhu.

Verzija od 44 mm koju još nisam testirao dolazi sa baterijom većeg kapaciteta od 410 mAh, tako da očekujem da će trajati duže. Samsung navodi 50 sati.

Brzo punjenje vam omogućava da napunite sat do 45% za 30 minuta. Ali potreban vam je USB-C punjač od 25 W da biste iskoristili ovu bržu brzinu punjenja i, baš kao i Apple Watch, u kutiji nema adaptera. Uspio sam napuniti Galaxy Watch 5 sa potpunog na 45% za pola sata, dok se ostatak baterije napunio do 100% za oko 1,5 sat. Sat takođe može obrnuti bežično punjenje sa određenih Samsung telefona.

Brojčanik sata Galaxy Watch 5 koji prikazuje ikone uključujući baterijsku lampu i napajanje baterije

Praćenje temperature kože obećava, ali još nije aktivno

Infracrveni senzor izdvaja Galaxy Watch 5 seriju od prošlogodišnjih modela. Ali još nije aktivan i nemamo uključen ETA kada će se uključiti putem ažuriranja softvera. Samsung kaže da će se koristiti noću dok spava. Takmičari kao što su Fitbit i Oura koriste infracrvene senzore na svojim uređajima za praćenje temperature kože tokom spavanja kako bi pružili bolji uvid u to da li možda imate groznicu ili više podataka o menstrualnim ciklusima.

Senzor temperature Galaxy Watch 5

Većina ostalih zdravstvenih karakteristika i senzora ostaje uglavnom nepromijenjena u odnosu na Galaxy Watch 4. I dalje imate senzor bioimpedanse za mjerenje sastava tijela, plus senzor kisika u krvi i EKG koji je odobrila FDA. Postoji i senzor krvnog pritiska, ali je dostupan samo na određenim tržištima i nije odobren u SAD-u. Funkcije EKG-a i krvnog pritiska zaključane su na Samsung telefonima putem aplikacije Samsung Health Monitor, koja nije dostupna u Play prodavnici ako je uparite sa bilo kojim drugim Android telefonom.

Za razliku od Apple Watcha i većine Fitbitovih satova, Galaxy Watch 5 ne provjerava nepravilne ritmove otkucaja srca u pozadini. Morate napraviti EKG na zahtjev kako biste provjerili ima li znakova atrijalne fibrilacije. Sat ima upozorenja o visokom i niskom pulsu, plus detekciju pada koja se također može aktivirati tokom vježbanja.

Galaxy Watch 5 može pratiti do 90 različitih vrsta vježbanja i ima automatsku detekciju vježbanja za aktivnosti poput šetnje i trčanja. Otkrio sam da je zaista pouzdan u preciznom otkrivanju mojih šetnji kada sam zaboravio započeti vježbanje ručno.

Prilikom testiranja senzora otkucaja srca na prsnom remenu, Galaxy Watch 5 je generalno dobro obavio posao kada je u pitanju tačnost kardio treninga. Pao je unutar 3 otkucaja u minuti od trake za prosječan broj otkucaja srca tokom mojih treninga. Galaxy Watch 5 Pro je bio malo više u korak s remenom. GPS tačnost je zaista dobra na oba modela Galaxy Watch 5. Nisam imao problema sa zaključavanjem signala u roku od pet sekundi u San Francisku, bilo sa ili bez telefona u dometu.

Praćenje spavanja na Galaxy Watch 5 treba više finese

Praćenje spavanja na Galaxy Watch 5

Galaxy Watch 5 je u sredini paketa u poređenju sa drugim nosivim uređajima koje sam testirao kada je u pitanju praćenje spavanja. Nakon čitave sedmice praćenja sna, radi dobar posao u prepoznavanju faza spavanja i precizno izračunava ukupno vrijeme spavanja, ali me njegov sistem ocjene spavanja zbunjuje. Čak i uz dugotrajno odlaganje od 9 ili 10 sati (znam, bio sam stvarno umoran), Watch 5 mi je rijetko davao ocjenu spavanja iznad visokih 70. Jedne noći, bilo je to posebno strašnih 61/100 uprkos tome što su svi moji rezultati sna pogodili svoje ciljeve; čini se da čak i svako budno vrijeme tokom noći značajno utiče na rezultat.

Za poređenje, nosio sam Fitbit Charge 5 tokom tih istih spavanja i to mi je dalo rezultat skoro u 90-ima te iste noći. Rezultati spavanja su sve vlasničke kalkulacije koje svaki nosivi uređaj radi drugačije, ali pomalo je obeshrabrujuće vidjeti tako nizak rezultat nakon onoga što je izgledalo kao prilično miran noćni san.

Postoji funkcija obučavanja spavanja koja je slična onoj na Galaxy Watch 4. Nakon sedmičnog praćenja spavanja, uradite brzi kviz i sat će vam dati obuku kako biste poboljšali vaše drijemanje. Dobijate i životinju za spavanje koja najbolje predstavlja vrstu spavača. Ja sam bezbrižan lav, dok Fitbit kaže da sam kornjača. Pretpostavljam da polako i postojano pobjeđuje u trci.

Također sam imao različite rezultate od senzora kisika u krvi, koji ima tendenciju očitavanja malo niže od pulsnog oksimetra i drugih nosivih uređaja, posebno noću. Ponekad sam imao i Galaxy Watch 5 i Watch 5 Pro koji su rekli da je moj najniži nivo kiseonika u krvi negde od 80 do 87%, što je posebno nisko i moglo bi ukazivati ​​na znake stanja spavanja kao što je apneja u snu. Nijedan drugi nosivi uređaj mi nikada nije dao tako niska očitanja, posebno kada sam iscrtao san u istoj noći sa Fitbit Charge 5 i Oura prstenom. Senzori kiseonika u krvi uglavnom nisu medicinski pročišćeni, stoga uzimajte njihova očitanja sa rezervom i uvijek se obratite medicinskom stručnjaku za odgovarajuće smjernice. Kontaktirao sam Samsung u vezi sa niskim očitanjima kiseonika u krvi i ažuriraću ih kada se javim.

I dalje najbolji Android sat… za sada

Galaxy Watch 5 radi dobar posao postavljanja sredine između standardnog pametnog sata i sata za fitnes. Ali trajanje baterije je teško zbog svih tih pametnih funkcija. Ako ga dotjerate do krajnjih granica s produženim vježbama, uskoro ćete se morati puniti češće nego što biste očekivali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *