Mobilni

Recenzija Fitbit Inspire 3: Osnovni Tracker se uklapa u pozadinu

Fitbit Inspire 3 od 100 USD (£85, AU$180) je odličan početnički fitnes tracker idealan za Fitbit novopridošlice, kao i veliko osvježenje za svakoga ko nadogradi sa starijeg Fitbita. Ima AMOLED ekran u boji, novi sistem menija i isto dugo trajanje baterije. Inspire 3 je kompatibilan s Androidom i iOS-om za primanje obavijesti ili upozorenja o pozivima s vašeg telefona, plus prati san na isti način kao i najskuplji Fitbit trackeri i pametni satovi. Stoga je lako preporučiti Inspire 3 ako želite najbolje trajanje baterije od bilo kojeg Fitbit-a — 10 dana — bez zvona i zviždaljki našeg trenutno omiljenog, 150$ Naplata 5.

Sviđa mi se

  • Tanak, nenametljiv dizajn
  • Slične zdravstvene karakteristike kao i skuplji Fitbitovi
  • Svijetli ekran u boji
  • Trajanje baterije 10 dana

Ne sviđa mi se

  • Ekran je možda premali da bi neki mogli lako čitati
  • Nema dugmadi za brzo otpuštanje
  • Za većinu korisnih funkcija potrebna je Fitbit Premium pretplata

Inspire 3 dolazi sa šestomjesečnom besplatnom probnom verzijom Fitbit Premiuma, usluge pretplate od 10 dolara mjesečno koja otključava više podataka o spavanju i oporavku. Prethodni Inspire 2 model je došao uz jednogodišnju probnu verziju. Iako nije potreban za korištenje Inspire 3, Premium brzo postaje bitan dio Fitbit iskustva koje je sada u vlasništvu Googlea i definitivno nešto što treba uzeti u obzir kada se gledaju ukupni troškovi tokom vijeka trajanja uređaja.

Plus, nekoliko jeftinijih fitnes trackeri grizli su za petama Fitbita posljednjih nekoliko godina, tako da je konkurencija veća nego ikada. Konkretno, Xiaomi Mi Band 7 od 60 dolara ima još veći ekran od Inspire 3 i nudi slične zdravstvene karakteristike, čak i ako zaostaje u preciznosti senzora. Garmin takođe ima Vivosmart 5 sa još više opcija za praćenje fitnesa, ali je skuplji za 150 dolara i ima samo jednobojni ekran.

Novi ekran u boji čini svu razliku

Raniji Inspire modeli morali su se zadovoljiti monohromatskim ekranom, ali Inspire 3 dobija pojačanje sa AMOLED ekranom u boji. Ovo je zaista najveći razlog za nadogradnju ako dolazite sa starijeg modela, jer to čini svu razliku u korisničkom iskustvu bez žrtvovanja baterije. Veličina kućišta je 1,55 inča, ali sam ekran ne zauzima sav upotrebljivi prostor na uređaju. U zavisnosti od osvetljenja, možete videti ivice ekrana i okvire.

Možda ćete biti znatiželjni o tome kako se Inspire 3 poredi sa modelom 130 USD Fitbit Luxe, objavljen 2021. Ako birate između ta dva, osim cijene, Fitbit Luxe je malo tanji i ekran mu je za dlaku veći, ali razlika je jedva primjetna osim ako ih ne pregledate jedan pored drugog. Dakle, osim ako zaista cijenite uglađeniji izgled Luxe-a i želite završnu obradu više poput nakita s narukvicama i dodacima, Inspire 3 je općenito daleko bolja vrijednost.

Ekran može uvijek ostati uključen, tako da brojčanik sata ostaje vidljiv u svakom trenutku, iako to utiče na ukupni vijek trajanja baterije, smanjujući ga sa 10 na 3 dana. Brojčanici sata su dovoljno veliki da ih mogu vidjeti, ali mislim da ako su vam potrebne naočale za čitanje, vidjeti metriku vašeg vježbanja na ekranu može biti izazov jer je tekst prilično mali.

Navigacija Inspire 3 je malo drugačija nego na ranijim modelima. Sada postoje dva dodirna dugmeta sa obe strane koje možete stisnuti da biste uključili ekran ili se vratili na brojčanik sata iz bilo kog menija. Prevucite lijevo i desno da pristupite praćenju vježbanja, vježbama disanja, tajmerima i alarmima ili obavještenjima sa svog telefona. Prevucite nagore i nadole da biste došli do postavki i dnevnog pregleda zdravlja.

Novi dodatak za kopče od 20 dolara omogućava vam da nosite Inspire 3 na drugom mjestu na tijelu kako biste pratili trening kada ga ne možete nositi na zglobu, kao za boks. Ali Inspire 3 nema iste dugmad za brzo otpuštanje kao Charge 5, koja olakšavaju zamenu kaiševa; umjesto toga, to su prekidači koje je prilično teško podesiti. Inspire 3 je vodootporan do 50 metara (164 stope).

Fitbit-ovo dosljedno praćenje spavanja i zdravlja po nižoj cijeni

Za početnike u Fitbitu, Inspire 3 može pratiti korake, otkucaje srca i nivoe kiseonika u krvi tokom dana i noći. Vježbe i san se mogu pratiti automatski ili ručno. Inspire 3 koristi metriku koja se zove Active Zone Minutes kako bi vam pomogao da postignete preporučene nivoe aktivnosti i uzima u obzir koliko vremena provodite sa svojim otkucajima srca u određenim zonama, personalizirano prema vašim godinama i nivou kondicije. Zaista mi se sviđa kako sve ovo prati pasivno u pozadini, čak i ako zaboravim započeti određeni trening. Samo penjanje i spuštanje stepenicama nekoliko puta dnevno može doprinijeti vašim ciljevima minuta aktivne zone.

Fitbit Inspire 3

Inspire 3 je povezao GPS umjesto GPS ugrađenog u uređaj. To znači da ćete morati ponijeti telefon sa sobom kako biste pratili informacije o rutama na otvorenom i udaljenosti za stvari kao što su šetnje i trčanje. Možete pratiti preko 20 različitih tipova vježbanja s prostorom za pohranu šest profila vježbanja na samom uređaju. Da biste zamijenili svoje favorite, morate učitati aplikaciju Fitbit, a zatim ponovo sinkronizirati na bend.

Iskustvo praćenja fitnesa je prilično jednostavno, iako možete vidjeti broj otkucaja srca, proteklo vrijeme, tempo, sagorijevanje kalorija, korake i cilj u minutama vaše aktivne zone prelaskom kroz svaki ekran tokom vježbanja. Nakon što završite, prikazuje kratak sažetak vaših metrika, a kada se sinkronizirate s aplikacijom Fitbit, dobit ćete potpuni pregled na svom telefonu uključujući informacije o ruti i mapu ako je to bio trening na otvorenom.

Aplikacija za praćenje fitnesa Fitbit

Ovaj uređaj za praćenje takođe ima upozorenja o visokom i niskom pulsu, plus detekciju nepravilnog srčanog ritma tokom spavanja, koji vas može obavestiti ako registruje znakove atrijalne fibrilacije.

Fitbitovo praćenje sna je sveobuhvatno, pa čak i na ovom malom uređaju i dalje možete potpuno duboko zaroniti u faze spavanja. Sve je to lako protumačiti u aplikaciji Fitbit kada sinhronizirate svako jutro, a ako imate Premium, vidjet ćete trendove tokom vremena, kao i metriku poput temperature kože preko noći. Nakon 14 dana nošenja uređaja, dobit ćete dubinski profil spavanja i svakog mjeseca ćete dobiti ažuriranu životinju za spavanje koja oslikava vaš stil spavanja. Ja sam kornjača, ako se igraš kod kuće.

Svi vaši podaci o vježbanju i spavanju objedinjeni su u ocjeni dnevne spremnosti, također Fitbit Premium funkciji. Ovo vam pomaže da pokažete da li je vaše tijelo spremno za više aktivnosti tog dana, ili biste se trebali opustiti i koncentrirati na nešto malo opuštajuće poput vježbi disanja ili joge. Veliki sam obožavatelj rezultata i volim personalizirane preporuke za vježbanje koje daje. Postoji i rezultat upravljanja stresom koji može ukazati na to kako se vaše tijelo nosi sa stresom, izračunato iz metrika poput otkucaja srca, spavanja i nivoa aktivnosti. Viši rezultat znači da se bolje nosite, ali ne smatram da je od pomoći kao ukupna dnevna ocjena spremnosti.

Samo osnovne pametne funkcije

Inspire 3 je prilično jednostavan kada su u pitanju pametne funkcije. Možete vidjeti obavještenja koja dolaze sa vašeg telefona, uz opciju da ih filtrirate prema vrsti aplikacije iz aplikacije Fitbit. U uređaj za praćenje je ugrađena aplikacija za tajmer i alarm, plus funkcija pronađi moj telefon za ping sve dok je unutar Bluetooth dometa. Također je kompatibilan sa Google Fast Pair tako da se brzo povezuje sa Android telefonima.

Ali to je otprilike to. Ne postoji Fitbit Pay za beskontaktna plaćanja sa vašeg ručnog zgloba, kontrolu reprodukcije muzike ili memoriju muzike. Zaista, ovaj tracker dobijate zbog pasivnog praćenja zdravlja i fitnesa – ne kao alternativu pametnom satu.

Najbolje trajanje baterije od bilo kojeg Fitbita

Trajanje baterije od 10 dana Fitbit Inspire 3 je zaista impresivno i uključuje praćenje sna, neke osnovne aktivnosti praćenja vježbanja i u suštini nošenje uređaja 24/7 tijekom mojih testova. To trajanje baterije odgovara Inspire 2, čak i sa živopisnijim ekranom u boji novog trackera.

Iako trajanje baterije može varirati ovisno o vašoj upotrebi — i to značajno ako koristite način rada uvijek uključenog ekrana koji ga smanjuje na tri dana trajanja baterije — i dalje sam bio impresioniran time što nisam morao puniti tracker ni blizu kao često kao i drugi Fitbit modeli koje sam pregledao.

Inspire 3 je uređaj za praćenje postavi i zaboravi

Fitbit pronalazi formulu za osnovni fitnes tracker sa Inspire 3, posebno ako želite nešto što pasivno prati u pozadini uz samo povremeno punjenje. Ali njegove najkorisnije funkcije zahtijevaju Fitbit Premium, što je dodatni mjesečni trošak nakon što se besplatna probna verzija završi.

Inspire 3 bi trebao zadovoljiti potrebe nekoga tko gleda na Fitbitov nešto skuplji Luxe tracker od 130 USD, a čak ga i nadmašuje s dužim vijekom trajanja baterije. Ali ako želite Fitbit Pay i još više funkcija za praćenje kondicije bez dodatne potrošnje na pametni sat Fitbit Versa, Fitbit Charge 5 od 150 USD je najbolja kupovina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.