Mobilni

PSA: Obrišite predmemoriju vašeg iPhone-a svakog mjeseca

Tvoje iPhone omogućava vam da pretražujete internet za gotovo bilo šta. Tražim novi recept? Lako. Trebam novi internet provajder? I ti to možeš. Pokušavate otkriti koji se glumac pojavio u većini filmova iz 007? Samo pretražite online. (Odgovor: Desmond Llewelyn, koji se pojavio kao Q u 17 filmova o Bondu od 60-ih do 90-ih.)

Ali evo stvari: bilo da pretražujete Chrome, Safari ili drugdje, vaša keš memorija stvara digitalni nered tokom vremena. Brisanje keš memorije daje vašem pretraživaču novi početak, što može ubrzati vaše pretraživanje bez obzira da li ga koristite iOS 15 ili javna beta verzija iOS 16. (A ako pokušavate natjerati telefon da radi brže, pokušajte upravljanje pohranom vašeg iPhonea.)

Čišćenje keš memorije je kao čišćenje frižidera. Kada posjetite web lokaciju, vaš iPhone preuzima fotografije, banere i druge podatke. Da bi taj proces bio brži, većina pretraživača pohranjuje neke podatke u keš memoriju kako bi učitavanje bilo brže. Sjajno je kada je frižider popunjen i možete brzo uzeti ono što vam treba… a manje kada je stvari koju ste zgrabili istekao prije dva mjeseca.

Na kraju, keš memorija vašeg pretraživača će postati zastarjela i podaci koji se preuzimaju više ne odgovaraju podacima koji se stvarno koriste na web stranici. Rezultat? Niže brzine učitavanja i nespretno formatiranje web stranice. Ovo je ekvivalentno da je vaš frižider pun proizvoda s isteklim rokom trajanja.

Zato brisanje keša može pomoći: stranicama daje novi početak u vašem pretraživaču i oslobađa malo prostora u vašoj pohrani. Imajte na umu da će vas brisanjem keša odjaviti sa web lokacija na koje ste trenutno prijavljeni. Ipak, općenito vrijedi te blage neugodnosti oko svakog mjeseca kako bi se stvari brzo odvijale.

Evo vodiča korak po korak o tome kako da obrišete keš memoriju na vašem iPhone-u na osnovu Pretraživač koristiš.

Kako očistiti keš memoriju vašeg iPhone-a u Safariju

Safari je zadani pretraživač na iPhone uređajima i možete očistiti svoju Safari keš memoriju u nekoliko kratkih koraka. Počevši od iOS-a 11, praćenje ovog procesa će uticati na sve uređaje na kojima ste prijavljeni iCloud nalog. Kao rezultat toga, svi kešovi vaših uređaja će biti obrisani i morat ćete se prijaviti na sve sljedeći put kada ih budete koristili. Evo šta da radite.

1. Otvorite Postavke aplikaciju na vašem iPhoneu.

2. Odaberite Safari sa liste aplikacija.

3. Idi Napredno > Podaci o web lokaciji.

4. Pomaknite se prema dolje i odaberite Obrišite historiju i podatke o web stranici.

5. Izaberi Ukloni odmah u iskačućem okviru.

Onda ste spremni!

Čitaj više: Najbolji iPhone za 2022

Kako očistiti keš memoriju vašeg iPhone-a u Chromeu

Internet pretraživač Google Chrome

Chrome je još jedan popularan pretraživač za iPhone korisnike. Cjelokupni proces brisanja vaše Chrome keš memorije zahtijeva još nekoliko koraka, a stvari ćete morati obaviti preko samog Chrome pretraživača. Evo kako.

1. Otvorite Chrome aplikacija.

2. Odaberite tri tačke u donjem desnom uglu da otvorite više opcija.

3. Pomaknite se prema dolje i odaberite Postavke.

4. Odaberite Privatnost u sledećem meniju.

5. Zatim odaberite Obriši podatke o pregledavanju da otvorite poslednji meni.

6. Odaberite željeni vremenski raspon na vrhu izbornika (bilo gdje od Last Hour do All Time).

7. Budi siguran da Kolačići, podaci o stranicama je odabrano, zajedno sa Spremljene slike i datoteke. Konačno, pogodi Obriši podatke o pregledavanju na dnu ekrana.

Čitaj više: Ova postavka iPhone-a sprječava da vas oglasi prate na cijelom webu

Kako očistiti keš memoriju vašeg iPhone-a u Firefoxu

Ako ste a Firefox bhakta, ne brini. Brisanje keš memorije na vašem iPhone-u je prilično jednostavno. Samo slijedite ove korake.

1. Kliknite na meni hamburgera u donjem desnom uglu da otvorite opcije.

2. Izaberi Postavke na dnu menija.

3. Odaberite Upravljanje podacima u odjeljku Privatnost.

4. Možete odabrati Podaci o web stranici da obrišete podatke za pojedinačne lokacije ili izaberite Obriši privatne podatke na dnu ekrana da obrišete podatke iz svih odabranih polja.

Čitaj više: Doživljavate spor Wi-Fi? To bi moglo biti uzrokovano ograničavanjem interneta. Evo kako reći

Šta se dešava kada obrišete keš memoriju?

Brisanjem vaše keš memorije uklanjaju se podaci o web lokaciji koje je vaš telefon pohranio lokalno kako biste spriječili preuzimanje tih podataka prilikom svake nove posjete. Podaci u vašoj keš memoriji se vremenom gomilaju i mogu na kraju usporiti stvari ako postanu previše glomazni. (Moj telefon je imao oko 150 MB podataka pohranjenih u Chrome-u kada sam provjerio.) Brisanje tih podataka daje stranicama novi početak, što može popraviti neke greške pri učitavanju i ubrzati vaš pretraživač. Međutim, brisanjem vaše keš memorije odjavljujete se i sa stranica, stoga budite spremni da se ponovo prijavite na sve.

Koliko često trebam da čistim keš memoriju?

Većina ljudi treba samo da obriše svoje keš memorije jednom u mjesec ili dva. To je općenito tačka kada će vaš pretraživač izgraditi dovoljno veliku keš memoriju da počne usporavati stvari. Ako posjećujete veliki broj web-mjesta, trebali biste češće brisati keš memoriju.

Za više, pogledajte kako FaceTime između iPhone-a i Android uređaja, kako odmah preuzeti iOS 15 na svoj iPhone i pet kreativnih, zabavnih foto projekata koje možete isprobati sa svojim telefonom kod kuće. Također možete pogledati CNET-ovu listu najbolje futrole za iPhone 13.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *