Mobilni

Pregled Apple Watch Series 8 u toku: Moje misli nakon sedmice

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Apple Watch Series 8, koji počinje od 399 dolara (419 funti, 629 AU$), pridružuje se nosivom paketu sa senzorom temperature s novim vlastitim senzorom temperature. Nosivi uređaji s senzorom temperature bili su trend posljednjih nekoliko godina, od Fitbit Sense to the Oura RingAmazon Halo bend i Samsung-a Galaxy Watch 5. Prije nekoliko sedmica mi je pozlilo i a mali prsten na prstu mi je javio da mi je temperatura povišena. Dakle, prema mom iskustvu očitavanje temperature nije samo još jedna opcija za potvrdu.

Takođe, ovo nije jedini novi Apple Watch. Jeftiniji Apple Watch SE i skuplji Apple Watch Ultra napraviti širok raspon, od $249 do $799 i dalje.

Ove godine, sa tri nova Apple sata, izazov je znati koji od njih nabaviti – ako ga ima.

Nakon što sam nosio najnoviji Appleov sat na zapešću manje od nedelju dana, teško je reći. Serija 8 izgleda identično prošlogodišnjoj Apple Watch serija 7 i ima većinu istih karakteristika. Novo u 8 je njegov temperaturni senzorzajedno sa poboljšanim senzorima pokreta žiroskopa i akcelerometra koji su sada u mogućnosti detektovati saobraćajne nesreće i uputite SOS pozive u hitnim slučajevima.

Nisam testirao funkciju sudara automobila iz očiglednih razloga. I, od trenutka objavljivanja ovog članka, tek su mi se počeli pojavljivati ​​podaci o noćnoj temperaturi. Obje funkcije bi mogle biti korisne tokom vremena, ali koliko su korisne ostaje da se vidi.

Najbolji dio Apple Watcha ove godine su njegova softverska poboljšanja. WatchOS 9 dodaje brojne dodatke koji su zaista sjajni: kompas aplikaciju koja sada prati vaše korake putem GPS-a kako bi vam pomogla da se vratite kući tijekom planinarenja, praćenje lijekova, višestepeno praćenje spavanja i način rada niske potrošnje koji isključuje neke funkcije kako bi produžio vijek trajanja baterije . Ali za ovo vam ne treba novi sat; besplatno ažuriranje za WatchOS 9 moglo bi vam dati ove nadogradnje i učiniti da se osjećate kao da već imate novi sat.

Appleov pristup poboljšanju svog sata tokom vremena bio je stalna akumulacija nadogradnji – uvijek uključen displej jedne godine, kisik u krvi sljedeće, malo veći ekran i sada senzor temperature. Preskakanje gomile godina između nadogradnji može završiti dodavanjem puno novih funkcija u jednu veliku gomilu, ali svako ko ima Seriju 7 teško će opravdati kupovinu.

Apple Watch Series 8 i iPhone s aplikacijom Health koja prikazuje očitanja temperature

Senzor temperature

Appleov temperaturni senzor mjeri temperaturu kože, slično kao i drugi nosivi uređaji. Također mjeri temperaturu zraka ili vode (očitavanja temperature vode mogu se prikazati u nekim aplikacijama koje koriste senzor). Senzor gleda na relativnu promjenu temperature, pokazujući relativno povećanje ili smanjenje u stupnjevima, ali ne i apsolutnu temperaturu kao termometar.

Mjerenja se prikupljaju noću tokom spavanja i potrebno je pet dana da sat prikupi dovoljno podataka za uspostavljanje početne osnove. (Prema Appleu, osnovna temperatura će se nastaviti kalibrirati tokom vremena.) Od tog trenutka, mjerenja se prikazuju samo u Appleovoj aplikaciji Health na iPhoneu, pod Temperatura kože. Mogao sam provjeriti grafikon i vidjeti kakve su moje promjene temperature, ali Apple trenutno ne upozorava korisnike na promjene na njihovom zglobu ili na bilo koji drugi način. Mjerenja se također ne koriste za bilo kakvu vrstu spremnosti ili Wellness score, kao što to već rade kompanije kao što su Fitbit i Oura. Apple će vjerovatno provesti sljedeću godinu, barem, pokušavajući shvatiti kako da više otkrije te podatke. U međuvremenu, možda želite pričekati prije nego odlučite da li senzor igra na vrijednost sata.

Još jedna odmah korisna oblast za podatke senzora temperature je praćenje ovulacije, još jedna nova funkcija sata. Slično kao što Fitbit i Oura već rade, temperaturne promjene se koriste za praćenje ciklusa plodnosti, kao i mogućih prekida. CNET će ovo testirati u narednih nekoliko mjeseci, baš kao što smo to uradili sa drugim trackerima. I nekoliko riječi o privatnosti za ovu vrstu podataka: Apple kaže da njegovi zdravstveni podaci ostaju šifrirani na korisničkom računu iu iCloud-u, a ako je uključena dvofaktorska autentifikacija, niko drugi im ne može pristupiti.

Apple Watch Series 8 sa novim lunarnim licem sata

Detekcija sudara

Apple-ovi poboljšani senzori pokreta na satu 8 se koriste za detekciju sudara, što iPhone (i drugi uređaji) već mogu učiniti u nekim slučajevima. Slično kao i Apple-ova funkcija detekcije pada na svojim satovima, to je potencijalno spasonosna funkcija ako može osjetiti sudar i uputiti hitni poziv dok je neko oslabljen. Nažalost, saznanje koliko ova funkcija može biti pouzdana je nešto što još ne možemo utvrditi. Sviđa mi se ideja satova kao alata za nadzor sigurnosti, ali Apple uključuje i detekciju sudara na jeftinijem Apple Watch SE-u.

Uz napomenu, zanima me za šta bi se još mogao koristiti precizniji žiroskop i akcelerometar. Da li bi ovi senzori mogli preciznije pratiti druge pokrete tijela ili aktivnosti tokom vremena kada se usavrše novi algoritmi? Ili bi se mogli koristiti za poboljšanje praćenja pokreta? Ili, kako se Apple približava izdavanju svojih očekivanih AR/VR slušalica, da li bi poboljšane kontrole pokreta bile ulaz u kontrole za mješovitu stvarnost? Idem putem čiste spekulacije, ali bio bih iznenađen da je detekcija sudara sve za šta su bili sposobni.

Apple Watch Series 8 sa očitavanjem za praćenje spavanja

Trajanje baterije

Jedan veliki dio koji nedostaje Apple Watchu srednje klase je baterija. Postoji Apple Watch koji može trajati oko 36 sati ili više na punjenju, ali taj sat košta 799 dolara. Apple Watch Ultra je velik i robustan, a mi ga još nismo ni pregledali.

S obzirom da je praćenje spavanja sada potpuno opremljeni dio WatchOS-a i praćenje temperature za koje je potreban noćni san za mjerenje, Apple Watch je sada dizajniran za nošenje u krevet. To je problem kada je baterija Apple Watch-a još uvijek samo oko dan i po. Sat se u potpunosti napuni za oko sat i po, ili do 80% za 45 minuta ili tako nešto, ali kada ćete ga napuniti? Prije spavanja? Ujutro dok se tuširate? Za tvojim stolom?

Nosio sam Seriju 8 u krevet jednu noć nakon što je bio potpuno napunjen, nosio sam je cijeli sljedeći dan, ponovo u krevet, a sljedećeg jutra je bio na 34% baterije. Mogli biste izdržati dan ili više bez punjenja, ali budući da Apple Watch ima vlastiti vlasnički punjač, ​​morat ćete se pobrinuti da ne zaglavite negdje dok mu je pri kraju.

Ja sam obično osoba koja se puni noću ili sa nosivim uređajima sa dužim baterijama kao što su Oura Ring ili Fitbit Sense, nosim ih danima prije nego što se brinem. Čini se kao da je Apple Watch Series 8 trenutno uhvaćen u sredini. Ni taj način rada sa niskom potrošnjom neće pomoći, jer isključuje praćenje temperature i otkucaja srca kako bi se postigao taj duži vijek trajanja baterije. Možda biste mogli da prebacujete napred-nazad između modusa, možda? Ipak, stavio bih “veću bateriju” na vrh moje liste želja Apple Watch Series 9.

Prošle nedelje nisam mnogo živeo sa režimom niske potrošnje, jer sam bio zauzet praćenjem podataka o temperaturi — ali radoznao sam da vidim kako to utiče na trajanje baterije u narednih nekoliko nedelja.

Apple Watch Ultra i Series 8

Apple Watch Series 8 u odnosu na SE i Ultra: Ili se uopće nadograđujete?

Apple Watch Ultra ima izdržljiviji dizajn, dužu bateriju i bolju vodootpornost. Je li to bolji izbor? SE, kojem nedostaje kiseonik u krvi, EKG, stalno uključeni displej i senzor temperature, mogao bi biti dobar izbor za nekoga kome ne treba toliko (ali nedostatak stalno uključenog displeja nije idealan). I da li će praćenje temperature biti korisno tokom vremena, zajedno sa praćenjem ovulacije?

Malo je razloga za nadogradnju na seriju 8 ako imate seriju 7 ili čak seriju 6. Ali, Apple Watch Series 8 je najkompletniji zdravstveni sat u Appleovoj liniji kojem nije potrebna nadogradnja na Ultra.

Dobra vijest o Appleovoj novoj i poboljšanoj liniji satova je da bi svi procesori trebali biti jednako brzi, ali dizajn i karakteristike se povećavaju. Kupovina prošlogodišnje Serije 7 ako je na rasprodaji je odlična alternativa, ali najveća prednost 8 u odnosu na SE trenutno je njegov uvijek uključen ekran, malo veći ekran i dodatni EKG, kisik u krvi i senzori temperature.

Vratite se ovdje za mjesec-dva, pa ćemo vam jasnije odgovoriti. Za sada, Apple Watch Series 8 ostaje odličan komad hardvera sata s poboljšanim softverom i zdravstvenim senzorom koji bi mogao biti faktor u budućnosti. Ali prvo provjerite svoj zglob: možda već imate dovoljno dobar Apple Watch.

Leave a Reply

Your email address will not be published.