Mobilni

Podešavanje vašeg iPhone 14? Evo kako to učiniti

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Primili ste svoje iPhone 14. Možda ste čekali u redu u Apple Store-u ili ste ga naručili u pretprodaji i primili ga poštom — ali konačno, najnoviji Appleov telefon je u vašim rukama — i sada morate da ga podesite.

Bilo da vršite prijenos sa Androida ili ste dugogodišnji korisnik Applea, možda će vam i dalje trebati pomoć. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve korake postavljanja vašeg iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Maxod uključivanja vašeg uređaja i povezivanja na Wi-Fi do aktiviranja vašeg eSIM i prijenos svih vaših podataka.

Za više informacija o novom iPhoneu i iOS-u, evo kako preuzeti i instalirajte novi iPhone OSprvi tri stvari koje trebate učiniti nakon što ažurirate svoj iPhonei zašto biste to željeli pričekajte prije ažuriranja na iOS 16.

Šta treba da uradite pre nego što počnete da podešavate svoj iPhone

Prije nego počnete postavljati svoj iPhone, trebat će vam sljedeće stvari ako prelazite s drugog telefona ili postavljate iPhone po prvi put:

 • Napravite sigurnosnu kopiju star iPhone. Ako prelazite sa starijeg iPhone-a, prenijet ćete podatke sa svog postojećeg telefona na novi iPhone 14, tako da je najbolje da imate ažurna rezervna kopija vratiti iz. Ako nemate dovoljno prostora za skladištenje, možete napraviti rezervnu kopiju na svom računaru.
 • Držite svoj stari telefon blizu. Bez obzira radi li se o Androidu ili iPhoneu, dobra je ideja imati spreman prethodni telefon. Ovo zapravo može ubrzati proces postavljanja.
 • Provjerite jeste li povezani na internet. Morate se povezati na stabilnu Wi-Fi mrežu da biste podesili svoj iPhone.
 • Imajte pri ruci svoje Apple ID akreditive. U slučaju da se trebate prijaviti na svoj Apple račun, za vraćanje sigurnosne kopije i više, pripremite svoju e-poštu i lozinku. Možete ga kreirati i tokom procesa podešavanja.

Spreman? Hajde da počnemo.

1. Uključite svoj iPhone 14

Prva stvar koju treba da uradite je da uključite svoj iPhone. Bez obzira koji model imate, uključivanje je isto: Pritisnite i držite bočno dugme, na desnoj strani vašeg iPhone-a, dok ne vidite da se pojavi Apple logo. Pričekajte nekoliko sekundi i trebao bi se pojaviti pozdravni ekran. Prevucite prema gore za početak.

2. Slijedite upute za iPhone na ekranu

Sada ćete morati da uradite nekoliko manjih stvari na svom iPhone-u da biste prošli kroz prvi deo podešavanja, a srećom, obe su lako izvodljive. Za početak, morat ćete:

 • Odaberite jezik: Ako ste u SAD-u, trebali biste vidjeti engleski na listi direktno na vrhu.
 • Odaberite svoju zemlju ili regiju. Opet, ako ste u SAD-u, trebali biste vidjeti “United States” na vrhu.

3. Koristite Brzi početak da podesite svoj iPhone 14

Na sljedećoj stranici vidjet ćete ekran za brzi početak koji vam omogućava da automatski podesite svoj iPhone 14 uz pomoć vašeg prethodnog iPhonea ili čak iPada. Ako krenete ovim putem, morat ćete uključiti svoj stari uređaj, povezati ga na Wi-Fi ili mobilnu mrežu, a zatim ga približiti novom iPhoneu 14

Zatim će se od vas tražiti da potvrdite autentičnost ili povežete dva telefona. Možete koristiti kameru na starom iPhoneu za skeniranje uzorka na novom iPhoneu ili unijeti verifikacioni kod. Aktivacija će tada trajati nekoliko minuta.

Bilješka: Ako to želite učiniti ručno, pređite na sljedeći odjeljak.

Od vas će tada biti zatraženo da, između ostalog, učinite sljedeće:

 • Pridružite se svojoj Wi-Fi mreži na svom novom iPhoneu.
 • Postaviti eSIM. Trebali biste vidjeti dvije opcije: Prijenos s drugog iPhone-a (najbolja opcija) ili Postavi kasnije u Postavkama. Ako odaberete prvu opciju, od vas će se tražiti da dvaput pritisnete bočno dugme na starom iPhoneu.
 • Postavite Face ID ili Touch ID.
 • Odaberite kako želite prenijeti svoje podatke. To možete učiniti sa iCloud-a ili sa svog prethodnog iPhone-a.

Dobra je ideja da oba uređaja budu povezana na izvor napajanja dok to radite, jer u zavisnosti od toga koliko aplikacija i podataka imate, to može potrajati. Slijedite sve korake dok ne završite i dobijete pristup iOS 16 na svom iPhone 14.

4. Postavite svoj iPhone 14 ručno

Sada, ako dolazite s Android ili drugog telefona ili želite ručno podesiti svoj iPhone, dodirnite Postavite ručno na ekranu za brzi početak. Ako odlučite krenuti ovim putem, morat ćete ručno učiniti sljedeće stvari:

 • Povežite se na Wi-Fi mrežu. Sačekajte nekoliko minuta da se vaš telefon aktivira.
 • Pročitajte upit Podaci i privatnost. Pritisnite Nastavi kada završite.
 • Postavite Face ili Touch ID. Ovo će biti način na koji možete otključati svoj iPhone 14 pomoću prepoznavanja lica ili otiska prsta.
 • Kreirajte šestocifreni pristupni kod da otključate svoj iPhone 14. Ovo je vaša rezervna kopija za otključavanje vašeg iPhone 14. Unesite lozinku dvaput.
 • Odaberite kako vratiti svoje aplikacije i podatke. Možete vratiti iz iCloud sigurnosne kopije, vratiti s Mac-a ili PC-a, prenijeti direktno sa iPhone-a, premjestiti podatke s Androida ili ne prenositi aplikacije i podatke.

Ovisno o vašem načinu vraćanja aplikacija i podataka, od vas će se možda tražiti da unesete svoje iCloud vjerodajnice da biste se prijavili na svoj Apple račun. Zatim morate unijeti verifikacioni kod, koji se može pojaviti na nekom od vaših drugih uređaja, da potvrdite svoj identitet.

Zatim prihvatite uslove i odredbe; prilagodite svoje postavke; ažuriranje na najnoviji iOS; i podesite Apple Pay, Siri i Screen Time, ako je potrebno. Također ćete biti upitani da li želite podijeliti svoju analitiku aplikacije s programerima, što pomaže programerima da poboljšaju svoje aplikacije koristeći vaše podatke (anonimno).

Na kraju, podesite True Tone ekran, odaberite svijetli ili tamni način rada i odaberite standardni ili zumirani prikaz (za one koji imaju oštećen vid).

5. Sada možete koristiti svoj iPhone 14 koji koristi iOS 16

Kada završite, možete prevući prstom prema gore da biste ušli u svoj iPhone. Možda nećete vidjeti sve svoje aplikacije na početnom ekranu ili svoje fotografije i videozapise u svojoj kameri, tako da ćete morati malo pričekati dok vaš telefon polako prenosi sve vaše aplikacije i podatke na vaš novi iPhone 14. U zavisnosti od toga koliko ima za transfer, to može potrajati i do nekoliko sati.

Za više informacija o podešavanju vašeg iPhone-a, evo kako riješite se novog dugmeta za pretragu, skrivene funkcije iOS 16 želite da otkrijete, i sve nove funkcije koje možete pogledati nakon što je vaš iPhone postavljen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.