Mobilni

Ove nove karakteristike iPhonea 14 postoje na Androidu godinama

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Apple je na svom iPhone 14 događaju prošle sedmice hvalio mnoge prvine, ali ti “proboji” će izgledati vrlo poznato mnogim ljudima koji koriste Android telefone.

Vjernici iPhonea koji su u potpunosti uloženi u Appleov ekosistem možda nisu svjesni da mnoge funkcije koje je kompanija otkrila bez daha postoje na Android uređajima godinama.

Pripišite to Appleovom mnogo hvaljenom “polju izobličenja stvarnosti”. To je također podsjetnik da ne uzimate svako potraživanje po nominalnoj vrijednosti. Iako praktične interakcije sa iPhoneom 14 i iPhoneom 14 Pro sugeriraju da će oba biti solidni uređaji, najbolje je pogledati svaku predstojeću veliku odluku o kupovini – Pro počinje od 999 USD – s odgovarajućim kontekstom.

Ovdje je pregled svih funkcija koje dolaze na iPhone 14 koje su bile prve na Androidu.

Android je to učinio prije iPhonea 14: Binning Pixel

iPhone 14 Pro će biti prvi iPhone koji će dobiti kameru od 48 megapiksela. Broj piksela je četiri puta veći nego za standardni iPhone 14 i prošlogodišnji iPhone 13 Pro. Ali s više piksela na malom senzoru kamere pametnog telefona, teško je svakom pikselu dobiti dovoljno svjetla da proizvede lijepu sliku.

Kako bi se tome suprotstavili, telefoni kao što su Samsung Galaxy S21, OnePlus 9 i Xiaomi Mi 11 Ultra, kao i jeftini Android telefoni, grupirat će hrpe piksela zajedno kako bi djelovali kao jedan veliki piksel. Ovo zaobilazno rješenje, nazvano pixel binning, omogućava senzorima da obrađuju dolaznu svjetlost uz istovremeno održavanje visoke rezolucije.

Tokom Appleove prezentacije “Far Out”, menadžer proizvoda Vitor Silva je pažljivo rekao da Apple donosi “potpuno novu klasu kamere na iPhone”, a ne da je kompanija prva koja je ikada koristila ovu tehniku.

Android je to učinio prije iPhonea 14: stabilizacija videa

Funkcija akcionog režima kamere Apple iPhone 14

Potresni video je dugo bio problem u videografiji pametnih telefona. Iako su proizvođači telefona tokom godina postali bolji u smanjenju klimavog videa, to nije bilo na tom nivou akcione kamere u stilu GoPro. Zahvaljujući napretku u metodama stabilizacije i naknadnoj obradi, telefoni kao što su Google Pixel 5 iz 2020. i Samsung Galaxy S20 imali su aktivnu stabilnost i Super Steady modove koji su pomogli ljudima da snimaju glatke video zapise poput GoPro-a dok su u pokretu.

Svi modeli iPhone 14 će dobiti Appleov novi Action Mode, koji bi trebao omogućiti zanimljive snimke prilikom snimanja dok trči. Izgleda kao da će način rada utisnuti sliku za čvršće izrezivanje, kao što je uobičajeno s drugim metodama stabilizacije. U svakom slučaju, Apple kasni sa ovom igrom.

Android je to učinio prije iPhonea 14: Uvijek uključen ekran

Tri prikaza početnog ekrana iPhone 14 Pro

Neka verzija tehnologije uvijek uključenog ekrana postoji na Androidu godinama. Ova funkcija je bila standardna na ugašenoj liniji Lumia Windows telefona kada je predstavljena 2013. LG je uveo ovu funkciju u svoje pametne satove čak i prije Samsunga. Uvijek uključeno omogućava da bitne informacije, kao što su vrijeme ili događaji u kalendaru, uvijek budu vidljive, bez potrebe da dodirnete ili dodirnete uređaj.

Greg “Joz” Joswiak, Apple-ov viši potpredsjednik marketinga, rekao je da LTPO tehnologija Super Retina XDR displeja iPhone 14 Pro omogućava da ekran radi pri sporijoj stopi osvježavanja od 1 Hz i da zauzima manje energije, iako nije prvi koji to čini. Ta čast pripada Samsung Galaxy S22 Ultra od ranije ove godine, koji je imao istu tehnologiju ekrana.

Android je to učinio prije iPhonea 14: izrez selfi kamere u obliku pilule

iPhone 14 Pro prikazuje svoj uvijek uključen ekran

Definirajuća karakteristika posljednjih nekoliko generacija iPhonea je veliki urez koji se nalazi na vrhu ekrana. Sa iPhoneom 14 Pro, Apple prati Android u pomjeranju dalje od zareza za izrez u obliku pilule.

Kada je Apple predstavio notch sa iPhoneom X 2017. godine, Samsung je brzo ismijao čudnu dizajnersku odluku. Ubrzo su proizvođači Androida tražili načine da ograniče svoje zareze za selfie kamere tako što su napravili mnogo manje rezove na ekranu ili su se umjesto toga odlučili za izreze za bušenje rupa. OnePlus 7 Pro je otišao toliko daleko da je dodao mehanizam koji je omogućio da selfi kamera iskoči iz okvira, omogućavajući da ekran bude potpuno nesmetan. Samsung Galaxy Z Fold 4 se odlučuje za selfie kameru ispod ekrana, čineći unutrašnji ekran gotovo besprekornim.

U svakom slučaju, Apple godinama kasni u udaljavanju od uspona. Novi izrez u obliku pilule je također primjetno širok. Barem, uz dodatak Dynamic Islanda, softverske funkcije koja bolje integriše izrez u korisničko sučelje telefona sa jedinstvenim animacijama, čini crno korito ukusnim.

Apple zaslužuje priznanje

Niz od pet modela iPhone 14 i iPhone 14 Plus

Nije sve što je Apple pokazao sa iPhoneom 14 slično prethodnim idejama za Android. A16 Bionic čip na iPhoneu 14 Pro izgleda kao zvijer mobilnog procesora i vjerovatno će ostati kralj u svijetu pametnih telefona, osim ako ga Google ne promijeni s Pixel 7 kasnije ove godine. Super Retina XDR ekran nudi maksimalnu osvetljenost od 2.000 nita, nadmašujući Galaxy S22 Ultra sa 1.750 nita. Funkcija satelitske usluge Hitne SOS je nešto što je rezervisano za krupne satelitske telefone, ali korisnicima iPhonea 14 daje način da pozovu pomoć ako se ikada nađu u opasnoj situaciji u udaljenoj SAD ili Kanadi. A TrueDepth prednja kamera će selfijima dati prirodniji bokeh efekat.

Sve što je rečeno, kad god se tehnološka kompanija razmeće svojom robom, uvek je dobro imati određeni stepen skepticizma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.