Mobilni

OnePlus Nord N20 5G Recenzija: Odabir za 300 USD kojem nedostaje iskra

Cijena OnePlus Nord N20 5G od 300 dolara odgovara originalnom OnePlus One iz 2014. godine, ali osim toga, mnogo se promijenilo u odnosu na ono što OnePlus sada nudi po ovoj nižoj cijeni. Telefon “ubica vodećeg broda” od 299 dolara iz 2014. napravljen je kao rival najboljim uređajima Samsunga, Applea i HTC-a, zajedno sa mantrom “Never Settle”.

Umjesto toga, N20 5G donosi nekoliko lijepih pogodnosti iz vrhunske klase — poput senzora otiska prsta na ekranu i bržeg punjenja od 33 W — ali ih miješa sa manje moćnim procesorom i takozvanim kamerama.

Nešto od ovoga se može očekivati ​​kada pravite telefon za djelić cijene od 900 dolara ili 1.000 dolara za vrhunski uređaji. I N20 5G nudi iznenađujuće solidnu vrijednost za novac, ali ne očekujte da će biti visoko iznad svoje cjenovne klase kao OnePlus telefoni prošlih godina.

Koristio sam telefon u proteklih nekoliko sedmica i otkrio sam da, iako telefon nema uzbuđenja, mogao bi uključiti dovoljno funkcija da pokrene većinu onoga što vam je potrebno u rasponu cijena od 300 USD.

Čitaj više: Najbolji telefoni ispod 500 dolara

Pristojne specifikacije, dobre performanse

Dok je originalni OnePlus One od 300 dolara radio na tada vrhunskom Qualcomm procesoru, N20 5G koristi Qualcommov jeftiniji Snapdragon 695 čipset sa 6 GB RAM-a. Iako je potrebno nekoliko minuta da se pokrene nakon uključivanja, nakon što se napuni, čini se da je u redu, iako sa povremenim štucanjem kada je baterija bila ispod 10%.

Čak i tada, mogao sam da obavljam više zadataka gledajući The Departed na Netflixu dok sam slao poruke i pregledavao web bez većih problema, iako se pomicanje poboljšalo kada sam imao otvorenu samo jednu aplikaciju. Igranje igrica kao što je Call of Duty Mobile je također dobro funkcioniralo.

Ekran, 6,43-inčni AMOLED ekran takođe izgleda dobro, iako AMOLED paneli na jeftinim telefonima nisu ništa novo, jer ga je Samsung imao na nekim od svojih pristupačni uređaji serije Galaxy A.

Brzina osvježavanja N20 5G od 60 Hz čini da mi nedostaju paneli od 90 Hz koje je OnePlus koristio na većini svojih telefona posljednjih godina, posebno kada skrolujem kroz web stranice ispunjene tekstom ili čak otvaram traku za aplikacije. Čak i jeftiniji telefoni, poput TCL XE 30 5G od 200 USD, nude ekrane od 90Hz po nižim cijenama. Prelistavanje TikTok-a ili YouTube-a, međutim, bilo je dobro na OnePlus-u čak i kada pretražujete s niskom baterijom.

Čitaj više: Najbolji telefoni ispod 200 dolara

Čudno, telefon se mučio da reprodukuje sadržaj uživo sa YouTube TV-a, sa stalnim padom kadrova i zaostajanjem zbog čega je gledanje sadržaja uživo gotovo nemoguće. Gledanje sa DirecTV Stream-om je bilo malo bolje, ali je i dalje imalo zastoja i pada okvira pri gledanju TV-a uživo.

Mono zvučnik nije sjajan i nedostaje mu punoća, ali može postati glasan i dobar je za puštanje muzike na Spotifyju ili striming filma ili TV emisije, posebno kada ste u tihoj prostoriji.

Pozitivna strana je što je skener otiska prsta ugrađen u ekran i dobro radi, prepoznaje moj palac i brzo i pouzdano otključava telefon. Tu je i 3,5 mm priključak za slušalice i slot za microSD karticu za dodavanje dodatnih 512 GB prostora za pohranu. Dobijate i NFC za mobilna plaćanja putem dodira, što je funkcija koja nedostaje čak i nekih 400 dolara telefona poput Moto G 5G.

Osim niže brzine osvježavanja ekrana i procesora, postoji nekoliko drugih područja u kojima je OnePlus smanjio u odnosu na svoje vodeće uređaje. Telefon ima IP52, tako da bi trebao preživjeti prašinu i kapi kiše, ali nemojte ga nositi u bazen ili pod tuš. Takođe nedostaje bežično punjenje, što je uobičajeni propust za većinu telefona ispod 300 dolara.

OnePlus kaže da će dobiti jednu veliku nadogradnju Android softvera (sa Android 11 na Android 12) i tri godine sigurnosnih ažuriranja. Većina naprednijih Android telefona obećava najmanje tri godine velikih nadogradnji softvera, a Samsung čak obećava dvije do tri godine ažuriranja softvera uz četiri godine sigurnosnih ažuriranja na svojim jeftinijim Galaxy A telefonima. Videti kako se OnePlus složio sa samo jednom većom nadogradnjom je pomalo razočaravajuće – posebno kada telefon još uvijek radi na Androidu 11.

Takođe bih voleo da je vibracioni motor malo jači u ovom telefonu od 173 g, jer je povratna informacija pri slanju poruka bila nedosledna, a zujanje za obaveštenja kao što su pozivi i tekstovi je bilo slabo.

Tri zadnje kamere imaju makro aspiracije, marginalne rezultate

Prednja kamera na OnePlus N20 5G.

Kamere na N20 su sljedeće: glavni snimač od 64 megapiksela zajedno sa makro objektivima od 2 megapiksela i monohromatskim objektivima od 2 megapiksela. Glavni strijelac radi respektabilan posao sa okruženjima s dovoljno osvjetljenja. Snimci na dnevnom svjetlu na utakmici Metsa ili baru izgledali su dobro s priličnom količinom detalja i boja.

Dnevna snimka boca u baru sa OnePlus N20 5G.

Kao što se može očekivati ​​od jeftinog telefona, noćna fotografija nije prodajna tačka za N20. Ima “Night Mode”, ali te fotografije su i dalje izgledale prilično mračno. U ovom primjeru, čini se da se jabuka New York Mets stapa s tamom neba.

Noćna fotografija Mets jabuke sa OnePlus N20 5G.

Makro sočivo je, u međuvremenu, korisno za ispunjavanje broja specifikacija od “tri zadnje kamere”, ali nije sjajno za mnogo toga. Makro kamera nije bila u skladu sa fokusiranjem, a rezultat je nedostajao oštrine i detalja. Voleo bih da više kompanija prestane da uključuje ove kamere i iskoristi taj novac za nadogradnju vrednijih funkcija kao što su ekran, procesor ili zvučnici.

Tu je i jednobojno sočivo, ali nema namjenske postavke za snimanje s njim i umjesto toga izgleda da je dizajnirano da pomogne glavnom snimaču kao na drugim OnePlus telefonima.

Makro slika cvijeta snimljena na OnePlus Nord N20 5G

Kamera od 16 megapiksela nalazi se u gornjem levom uglu. Kao i glavni zadnji pucač, selfiji izgledaju dobro kada im je dovoljno svjetla.

Uključena aplikacija za galeriju je frustrirajuća čak i kada koristite osnovne funkcije kao što je zumiranje prstima. Otkrio sam da je N20 zaostajao kada sam pokazao da umanjim. Međutim, zumiranje je često dobro funkcioniralo.

Solidan vek trajanja baterije, sa uključenim brzim punjačem

OnePlus se pomalo ističe po tome što uz telefon uključuje brzi punjač od 33 W, što je značajno jer ga proizvođači i dalje izostavljaju iz kutije.

Nakon 15 minuta punjenja, baterija N20 5G od 4.500 mAh porasla je sa 0% na 22%. Za oko 30 minuta punjenja baterija se napunila do 49%, dok je potpuno punjenje trajalo oko sat i 20 minuta.

Iako nisam radio nikakve rigorozne testove, nisam imao nikakvih problema sa trajanjem baterije tokom mešovite upotrebe telefona.

Smirivanje

Sa strane OnePlus N20 5G.

Sa OnePlus Nord N20 5G lako je vidjeti gdje kompanija štedi na funkcijama kako bi smanjila troškove. Još uvijek dobro obrađuje mnoge osnove, što bi moglo biti dovoljno za one koji koriste T-Mobile ili Mint Mobile koji traže solidnu, ali pristupačnu opciju kod operatera.

OnePlus je nedavno proširio N20 5G kako bi sada bio dostupan i otključan, iako je njegova 5G podrška ograničena samo na provajdere koji koriste T-Mobileovu 5G mrežu (kao što su Mint, Google Fi i Metro od T-Mobilea).

Šteta je što je OnePlus toliko odstupio od onoga što mu je donijelo originalni uspjeh, jer američkom tržištu su uvelike potrebne jače, jeftinije alternative za Samsung i Apple. N20 je blizu, ali previše kompromisa ga sprečava da ikada bude sjajan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *