Mobilni

OnePlus 10T postaje malo brži žrtvujući mnogo

OnePlus 10T je najbesmisleniji telefon 2022. godine. Možda. Ali 10T je zbunjujuća zbrka za koju mislim da se OnePlus nije trebao zamarati. Na osnovu odličnog OnePlus 10 Pro, trebalo bi da bude vrhunski pametni telefon koji ima još moćniji procesor za pružanje najboljih performansi. Na neki način jeste, u marginalnoj mjeri.

Ali da bi dobio tu malu (i iskreno, beznačajnu) dodatnu brzinu bez povećanja cijene, žrtvuje se značajnim karakteristikama: kvalitetom ekrana, dizajnom i kamerom. Svi ovi kompromisi čine da se 10T osjeća manje premium kao rezultat.

OnePlus 10T dolazi po nižoj cijeni od 649 USD i 629 GBP u SAD za model sa 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu, što je niže u odnosu na originalnu osnovnu cijenu OnePlus 10 Pro od 899 USD za sličnu konfiguraciju memorije i skladišta. Ali OnePlus je također najavio pad cijene za 10 Pro, čime je njegova osnovna cijena smanjena na 799 dolara.

Model telefona koji sam pregledao sa 16 GB RAM-a i 256 GB skladišnog prostora košta 749 dolara i 729 funti. (Ta cijena se otprilike pretvara u 1280 AU$.) 10T nije zamjena 10 Pro, međutim, i pozivam vas da se odlučite za njega ako čitate ovaj članak pokušavajući odlučiti koji ćete kupiti. Pogotovo ako su cijene otprilike iste na vašoj teritoriji.

Zašto mi se toliko ne sviđa ovaj telefon? Počnimo s tim navodnim povećanjem snage. OnePlus 10T ima Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 procesor i moćnih 16 GB RAM-a, što ga čini apsolutnom snagom. Ali na benchmark testovima, dobija samo marginalne dobitke u odnosu na Pro (pogledajte analizu ispod).

OnePlus 10T grafikon performansi

Legenda:

Geekbench 5 (jednojezgarni)

Geekbench 5 (višejezgarni)

3D Mark Wild Life Extreme

Bilješka:

Duže šipke predstavljaju bolje performanse

Realnost je da u svakodnevnoj upotrebi većina ljudi jednostavno ne treba ili neće primijetiti tu vrstu snage na svojim telefonima.

10 Pro je već bio dovoljno moćan da podnese sve što možete baciti na njega. Igrajući zahtjevne igre kao što su Genshin Impact, Asphalt 9: Legends ili PUBG — sve na maksimalnim postavkama — nisam mogao vidjeti nikakvu vidljivu razliku između 10 Pro i 10T. Opšte performanse dok se krećete po interfejsu su iste, a ta dodatna snaga vam neće pomoći da brže objavite TikTok video ili da bolje uređujete fotografije u Snapseed-u. Pa koja je svrha toga? To je kao da se odlučite za sportski automobil od 170 mph umjesto za 160 mph, uprkos činjenici da ćete ga voziti samo na posao i nazad na cestama od 60 mph.

Ekran ima nižu rezoluciju, što mu daje gustinu piksela od 394ppi naspram 525ppi modela 10 Pro, na kojima boje izgledaju bolje. Ekran 10T je ravan, a ne zakrivljen na ivicama, zbog čega gubi dio tog vrhunskog osjećaja. A to važi i za poleđinu, sa sjajnim poklopcem koji je klizav za držanje i skuplja više otisaka prstiju nego čitava sezona CSI. Svaki dan ću uzeti sofisticiran izgled pjeskarene stražnje strane 10 Pro. Žrtvovan je i klizač upozorenja, što meni lično neće nedostajati, ali dugogodišnji obožavatelji OnePlus-a vjerovatno neće biti zadovoljni.

Kamere takođe dobijaju udarac u potrazi za tom moći. Budući da se OnePlusovo Hasselblad partnerstvo ne proširuje na 10T, hardver kamere je sveden na glavni senzor od 50 megapiksela, ultraširoki od 8 megapiksela i bezvrijedni makro objektiv od 2 megapiksela. To je veliki korak u odnosu na 48-megapiksela glavnog, 50-megapiksela ultraširokog i 8-megapiksela telefoto na 10 Pro. Na ekranu kamere modela 10T postoji prekidač zumiranja od 2x, ali se digitalno urezuje u sliku. Rezultati ne izgledaju tako dobro kao oni snimljeni sa 3,3x optičkim zum objektivom modela 10 Pro.

OnePlus 10T izbliza kamere.

Nije da 10T ne može da napravi dobre fotografije (može, ako su uslovi dobri), ali se ne takmiči sa 10 Pro, posebno sa ultraširokim snimcima. Razočaravajuće je što morate da žrtvujete snagu kamere za to verovatno suvišno povećanje brzine.

Slika luke na zalasku sunca sa vezanim čamcima.
Slika broda usidrenog na rijeci
Slika broda usidrenog na rijeci
Slika broda usidrenog na rijeci
Slika broda usidrenog na rijeci

Punjenje baterije se pojačava u 10T, sa dostupnim brzim punjenjem od 150 W, što je nadmašuje 80 W u 10 Pro. Na papiru, to bi trebalo da omogući telefonu da se napuni od praznog do potpunog za oko 20 minuta, dok će 10 Pro učiniti istu stvar za oko 30 minuta. Naravno, 10T je brži, ali 10 Pro je već među uređajima koji se najbrže pune u prodaji. Ja lično ne mislim da će dodatnih 10 minuta značajno poboljšati moj život. Kompatibilni brzi punjač od 150 W uključen je u kutiju, tako da ne morate to računati u svoj budžet.

Sam vek trajanja baterije je u rangu sa 10 Pro. Nakon sat vremena YouTube streaminga preko Wi-Fi mreže pri maksimalnoj svjetlini, oba telefona su pala sa punog na 92% preostalih. Nećete se truditi da ga iskoristite cijeli dan, ali će vam trebati vrlo malo vremena da ga stavite na snagu ako kasnije tokom dana ostanete bez struje.

OnePlus 10T sa svojim brzim punjačem.

Telefon stiže sa Androidom 12 i trebalo bi da dobije nadogradnju na Android 13 “pre kraja godine”, iako će ga 10 Pro iz nekog razloga prvi dobiti.

Problem 10T je u tome što se čini kao da ga je OnePlus požurio da bi mogao reći da ima najmoćniji čip u svom telefonu – uprkos tome što je čip već dostupan na drugi uređaji koji koštaju još manje. 10 Pro je krenuo u prodaju u aprilu ove godine, a manje od četiri mjeseca kasnije postoji njegova nova iteracija.

U vrijeme kada bismo trebali aplaudirati kompanijama što nisu nepotrebno lansirale proizvode i rasipale resurse zarad hvalisanja, OnePlus je otišao drugim putem. Užurbano je izbacio proizvod koji nudi malo prednosti u odnosu na postojeći — i vrhunski — 10 Pro.

OnePlus 10T i 10 Pro snimljeni na običnoj ružičastoj pozadini

Umjesto da napola lansira ovu zbrku telefona, radije bih vidio da kompanija zadrži te nove funkcije, da ih usavrši i upakuje u potpunu zamjenu za vodeću verziju početkom sljedeće godine. Onaj koji vas ne prisiljava da žrtvujete specifikacije i performanse negdje drugdje.

Razočaran sam u OnePlus. Mogu sa sigurnošću reći da ako tražite najbolje svestrano iskustvo koje kompanija može ponuditi, OnePlus 10 Pro (a ne 10T) je telefon koji možete dobiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *