Mobilni

Novi iOS 16 način zaključavanja može vas zaštititi od sajber napada. Kako ga koristiti

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Ne morate svaki dan da brinete o tome da li ste na meti sajber napada koji sponzoriše država. Ali u slučaju da se to ipak dogodi, Apple je objavio novu funkciju s iOS 16 koja može zaštititi vaš iPhone i informacije pohranjene na njemu (i drugim Apple uređajima).

U posljednjih nekoliko godina koristile su se vlade i organizacije iz cijelog svijeta Pegasus — softver kreiran od strane kompanije za sajber bezbednost NSO Group — za špijuniranje aktivista, novinara i političara.

Softver Pegasus treba da pomogne vladama da prate kriminalce i teroriste, ali se također zlonamjerno koristi za tajno čitanje tekstualnih poruka, snimanje telefonskih poziva i krađu važnih fajlova. Može se čak koristiti i za uključivanje kamere i mikrofona vašeg iPhone-a za kreiranje novih snimaka.

Zato je Apple objavio sigurnosnu funkciju koju možete koristiti da zaštitite svoj iPhone od ovakvih napada. Pod nazivom Lockdown Mode, nova postavka iOS 16 dizajnirana je za borbu protiv napada zlonamjernog i špijunskog softvera poput Pegasus-a.

Čitaj više: Pegasus špijunski softver i građanski nadzor: šta trebate znati

Ovo nije prvi korak koji je Apple preduzeo protiv Pegasusa i njegovog proizvođača. U septembru 2020. Apple je objavio ažuriranje softvera koje je obratio se Pegazuomogućavajući svim potencijalnim žrtvama da dobiju obavještenja o prijetnjama u slučaju da su ugrožene.

Opet, šanse da budete napadnuti na ovaj način su vrlo male, ali ipak biste trebali znati kako se zaštititi.

Evo šta trebate znati o načinu zaključavanja na vašem iPhoneu. Ako još niste instalirali iOS 16, evo kako i tri stvari koje treba uraditi odmah nakon toga.

Šta radi Lockdown Mode?

Režim zaključavanja nudi “ekstremni, opcioni nivo sigurnosti za vrlo malo korisnika koji, zbog toga ko su ili šta rade, mogu biti lično na meti nekih od najsofisticiranijih digitalnih pretnji”, navodi Apple. Oni koji su na meti Pegasus softvera su oni “vrlo mali broj korisnika”.

U suštini, Lockdown Mode povećava sigurnosne značajke na iOS-u ograničavanjem određenih funkcija koje mogu biti ranjive na napad:

  • Većina priloga poruka, osim slika, je blokirana, a funkcije poput pregleda linkova su onemogućene.
  • Web tehnologije, poput kompilacije JavaScripta na vrijeme, onemogućene su osim ako ih ne isključite iz Lockdown Mode.
  • Dolazne pozivnice i zahtjevi za uslugu, kao što su FaceTime pozivi, blokirani su ako nikada ranije niste pozvali osobu.
  • Svi dijeljeni albumi u Fotografijama se uklanjaju, a sve nove pozivnice za dijeljene albume se blokiraju.
  • Sve žičane veze između vašeg iPhone-a i računara ili dodatne opreme su blokirane.
  • Profili konfiguracije, poput onih za Appleove javne beta verzije, ne mogu se instalirati.
  • Vaš uređaj se ne može prijaviti za upravljanje mobilnim uređajem.

Koji uređaji podržavaju način zaključavanja?

Trenutno možete koristiti Lockdown Mode na bilo kojem Apple uređaju koji koristi iOS 16, iPadOS 16 ili MacOS Ventura. Možeš preuzmite iOS 16 na svoj telefon sad.

Čitaj više: Hoće li moj iPhone pokrenuti iOS 16? Šta treba da znate

Kako omogućiti način zaključavanja na iOS 16

Sve dok koristite iOS 16, lako možete uključiti Lockdown Mode za nekoliko sekundi. Sve što treba da uradite je da odete na Postavke > Privatnost i sigurnost > Zatvaranje Modepročitajte opis, dodirnite Uključite način zaključavanja a zatim udario Uključite i ponovo pokrenite.

Vaš iPhone će se odmah ponovo pokrenuti, nakon čega će biti omogućen način zaključavanja. Ako uđete u Safari, trebali biste vidjeti banner Omogućeno zaključavanje ili Spremno za zaključavanje na vrhu stranice, što ukazuje da je način zaključavanja zapravo uključen i osigurava vaš iPhone.

Konfigurirajte postavke načina zaključavanja

Dok režim zaključavanja pruža široku sigurnost, imate način da ga prilagodite kako bi bolje odgovarao vašim potrebama.

Kao što je gore spomenuto, web stranice u Safariju su ozbiljno ograničene kada su u načinu zaključavanja, ali možete zaobići ta ograničenja isključivanjem određene web stranice. Da biste to učinili, pokrenite Safari, idite na web lokaciju koju želite isključiti, pritisnite aa > Postavke web stranice, isključite Lockdown Mode i dodirnite Okreni se Isključeno. Baner na vrhu web stranice sada bi trebao glasiti Zaključavanje isključeno.

Za pregled svih vaših izuzetih web lokacija idite na Postavke > Privatnost i sigurnost > Zatvaranje Mode i dodirnite Konfigurirajte pregledavanje weba na dnu stranice.

Kako onemogućiti način zaključavanja

Trebate isključiti način zaključavanja?

Idi Postavke > Privatnost i sigurnost > Zatvaranje Način rada, dodirnite Isključite način zaključavanja a zatim udario Isključite i ponovo pokrenite. Kada se vaš iPhone ponovo pokrene, način zaključavanja će biti onemogućen i moći ćete ponovo koristiti svoj iPhone kao i obično.

Leave a Reply

Your email address will not be published.