Mobilni

Nemate vremena za punjenje iPhone baterije? Imamo neke ideje

Gledaš dole u svoje iPhone i shvati da je vrlo blizu smrti. Definitivno vam neće izdržati ostatak dana, a ne izgleda dobro ni narednih nekoliko sati. A najgore je to što ste na putu iz svog doma u svijet, gdje možda nećete imati priliku napuniti svoj uređaj.

Čitaj više: Appleov iOS 16 Beta dostupan je za preuzimanje: evo kako

Mogli biste brzo napuniti svoj iPhone odmah i tamo za nekoliko minuta prije nego što krenete, ali hoće li vam to biti dovoljno da izdrži? Moguće, ako koristite prave alate i maksimizirate određene funkcije i postavke.

Pogledajmo nekoliko načina na koje možete brzo napuniti bateriju dovoljno da vam pomogne da preživite sljedećih sat vremena – ili čak i duže. Nekoliko metoda je isprobano i istinito, kao što je uključivanje načina rada u avionu kako bi se smanjila potrošnja energije povezana s korištenjem mobilne mreže, a druge su novije, poput korištenja bežične mreže MagSafe punjač.

Ove metode se također mogu miješati i upariti, i nadamo se da će vam dati barem dovoljno snage da vas provedu kroz osnovne zadatke.

Ako imate brzi punjač, ​​koristite ga

Najbrži način za punjenje iPhonea je brzi punjač: povezivanje a 20W adapter za napajanje sa USB-C na Lightning kabl. Sve dok posjedujete an iPhone 8 ili kasnije, možete brzo da napunite svoj telefon do oko 50 posto baterije za oko 30 minuta. Ako imate sat vremena viška, možete ga potpuno napuniti. Čak i samo 10 minuta brzog punjenja može povećati vašu bateriju dvocifreno, pa ako nemate vremena, uvijek idite na opciju brzog punjača.

Čitaj više: Najbolji brzi punjači za iPhone 13 po najnižim cijenama koje možemo pronaći

Nažalost, Apple više ne nudi adaptere za napajanje kada kupite novi telefon, već samo kabel, ali možete kupiti Appleov adapter za napajanje od 20 W od Apple i Amazon. Prema Apple-u, možete koristiti i druge kompatibilne kockice za brzo punjenje, ali će vam trebati najmanje 20W kockica za brzo punjenje iPhonea 12 i novijih.

Mkeke USB-C punjač

Bežični MagSafe punjač je dobra ideja ako nemate brzi punjač

Drugi najbrži način za punjenje iPhonea je sa Appleov MagSafe punjač i adapter za napajanje od 20 W, ali da bi ovo funkcioniralo morate posjedovati ili iPhone 12 ili iPhone 13 da biste dobili brže bežično punjenje od 15 W. Ako je vaš iPhone mrtav, trebali biste doći do oko 30% baterije za oko 30 minuta bežičnog punjenja.

Međutim, to ne znači da možete koristiti bilo koji Qi bežični punjač, ​​koji je industrijski standard, za brzo punjenje. Dok MagSafe punjač podržava 15W, Qi punjač vam daje samo do 7,5W – što je mnogo sporije od MagSafea i samo malo brže od tradicionalnog 5W zidni punjač. Imajte na umu da će se magnetni bežični punjači koji nemaju MagSafe certifikat također puniti pri manjoj brzini od 7,5 W.

MagSafe punjač na telefonu u ruci osobe

Nemojte koristiti laptop ili desktop računar

Vaš laptop je vrlo zgodan način za punjenje vašeg iPhone-a, posebno ako većinu dana provodite ispred računara i želite pomno pratiti sve dolazne tekstualne poruke i obavještenja. Nažalost, vaš računar će uvijek puniti vaš telefon sporije od bilo kojeg zidnog ili bežičnog punjača koji postoji.

USB port vašeg računara, bilo da je to veći i stariji USB-A ili noviji, manji USB-C, ne može isporučiti istu količinu energije kao bilo koja zidna utičnica – čak ni adapter za napajanje od 5 W. A to je posebno tačno ako imate stariji računar sa neispravnim USB portom ili nekompatibilnim kablom za punjenje, što oboje može još više usporiti proces punjenja.

I nemojte koristiti svoj iPhone dok se puni

Ovo se podrazumijeva, ali ako želite da se vaš iPhone puni što je brže moguće, pokušajte se kloniti njega što je više moguće. Ako strimujete videozapise ili igrate mobilne igrice dok punite svoj iPhone, baterija će se puniti mnogo sporije, pa je ostavite netaknutom ako možete.

Za bolje rezultate isključite telefon dok ga punite

Čak i ako vam je ekran isključen, vaš telefon i dalje radi u pozadini, stalno osvježava aplikacije, šalje obavještenja i uključuje ekran – sve to troši bateriju. Ako želite da se vaš iPhone brže puni, najbolje je da ga isključite.

Također ga možete staviti u način rada u avionu dok se puni

Ako ne želite da isključite svoj iPhone, ali i dalje želite da mu pomognete da se brže puni, možete uključiti način rada u avionu, koji onemogućuje sve funkcije bežičnog prijenosa kao što su mobilni, Wi-Fi i Bluetooth – sve one troše energiju. Ako su isključeni, vaš iPhone se može brže puniti. Na ovaj način također možete brzo isključiti način rada u avionu kako biste brzo provjerili bilo koju tekstualnu poruku ili telefonske pozive na koje možda čekate.

Koristite Low Power Mode, Dark Mode i smanjite svjetlinu

Znate sve one savjete koji vam pomažu da sačuvate bateriju na prvom mjestu? Možete koristiti iste funkcije i postavke kako biste pomogli da se vaš iPhone brže puni ako ga ne planirate isključiti.

  • Low Power Mode. Uključite ga da smanjite ili utičete na funkcije koje troše bateriju kao što su 5G, svjetlina ekrana, automatsko zaključavanje, osvježavanje aplikacija u pozadini, automatska preuzimanja i još mnogo toga.
  • Dark Mode: Žiri još uvijek ne zna koliko tačno tamni način rada štedi bateriju, ali uključivanje dok punite svoj iPhone ne škodi, pogotovo ako je svaki posto bitan.
  • Smanjite svjetlinu ekrana: Što vam je ekran svjetliji, baterija se brže prazni, pa ga skratite do kraja dok se puni.
Režim niske baterije na iPhoneu

Onemogućite funkciju optimizovanog punjenja baterije

Apple ima ugrađeni alat koji pomaže u sprječavanju bržeg raspada baterije vašeg iPhonea, ali ova ista funkcija također usporava punjenje vašeg uređaja. Iako ova funkcija obično samo usporava vaš iPhone tokom dugih perioda punjenja, i to obično preko noći, ipak bi bilo vrijedno onemogućiti je kada punite telefon. Idi Postavke > Baterija > Zdravlje baterije i isključite Optimizirano punjenje baterije da isključite ovu funkciju.

Možda je vrijeme za novu bateriju

Na istoj stranici postavki na kojoj možete onemogućiti optimizirano punjenje baterije, možete provjeriti i zdravlje vaše baterije. Ako vidite poruku, poput “Stanje vaše baterije je značajno pogoršano”, trebali biste dogovoriti sastanak s Appleom za zamjenu baterije. Degradirana baterija takođe ne drži napunjenost, pa će se brže prazniti. Nova baterija će poboljšati vaš ukupni vijek trajanja baterije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *