Mobilni

Najuzbudljiviji Samsung uređaji koje želimo u 2022. i dalje

Sa lansiranjem Galaxy S22 linija, novo Telefoni serije Galaxy A i tablete, bila je ovo naporna godina za Samsung. Ali kompanija još nije gotova. Drži drugu Otpakovani događaj 10. avgustagdje se priča da će objaviti nove sklopive telefone i još mnogo toga.

Nadam se da se Samsung tu neće zaustaviti. Sa tako širokom linijom, Samsung ima mnogo prilika da ažurira i poboljša manje poznate proizvode — poput svojih Galaxy telefona “Fan Edition”. Takođe se nadam da ću dobiti indikaciju o tome gde Samsung planira da odvede svoje sklopive uređaje pored Z Flip i Z Fold.

Evo pogleda na druge Samsung proizvode koje se nadam da ću vidjeti 2022. i kasnije.

Samsung Galaxy Watch 5

The Galaxy Watch 4, koji je debitovao prošlog avgusta, označio je važnu prekretnicu za Samsungove pametne satove. To je prvi model koji se isporučuje s novom verzijom Googleovog Wear OS softvera koji je kreiran u partnerstvu sa Samsungom. Neke od prednosti tog partnerstva su već vidljive u Galaxy Watch 4, posebno njegova kompatibilnost sa širokim izborom aplikacija dostupnih u Google Play trgovini.

Ali nadali smo se da ćemo vidjeti više funkcija inspiriranih Google-om, kao što je napisao moj kolega Scott Stein u svom Galaxy Watch 4 recenzija. Na primjer, Galaxy Watch 4 nije došao čak ni sa Google Assistant-om pri lansiranju, iako je to promijenjeno. Nadamo se da će sljedeći model zadržati funkcije koje već volimo – poput širokog spektra funkcija praćenja zdravlja i odličnog ekrana – dok će u isto vrijeme unijeti više Google iskustva u softver. Također bi bilo sjajno vidjeti duže trajanje baterije, s obzirom da je Galaxy Watch 4 trajao samo između jednog i dva dana tokom CNET-ovog testiranja.

Što se tiče onoga što očekujemo da vidimo u Galaxy Watch 5, očekuje se da će dodatak temperaturnog senzora biti najveći dodatak, prema korejskoj tehničkoj stranici ETNews. Izveštaji sa bloga Sam Mobile takođe ukazuju da bi se mogla naći veća baterija, kao i novi “Pro” model koji bi zamenio trenutni Galaxy Watch 4 Classic.

Samsung Galaxy Buds 2 u kućištu

Novo Samsung Galaxy Buds

Samsung je objavio nove slušalice u augustu u posljednje dvije godine, tako da postoji šansa da bi isto mogao učiniti 2022. Pitanje je, međutim, može li kompanija lansirati novu verziju high-end Galaxy Buds Prostandard Galaxy Buds 2 ili u obliku pasulja Galaxy Buds uživo.

Bez obzira na model, novi par slušalica bi mogao biti u izradi, navodi Galaxy Club. Blog sa sjedištem u Holandiji spekulirao je u decembru da bi nedavni unos baterija na korejskoj web stranici za sertifikaciju proizvoda mogao pripadati kućištu za punjenje novog para Samsung slušalica.

Nećemo znati sa sigurnošću dok se Samsung ne oglasi. Ali ako Samsung ipak predstavi novu verziju Galaxy Buds Pro, voljeli bismo vidjeti dizajn sa čvršćim prijanjanjem za bolje poništavanje buke.

Proizvodi poput Samsungovih Galaxy Buds-a i Galaxy Watch-a postaju sve važniji dio iskustva pametnog telefona, zbog čega mislim da će Samsung nastaviti da izdaje nove slušalice na redovnoj osnovi. Privlačnost uređaja nije samo u samom telefonu, već i o tome koliko dobro funkcionira s drugim proizvodima koje često koristimo u kombinaciji s našim telefonima – poput slušalica, fitnes trackera i pametnih satova.

To je strategija koja je dobro funkcionirala za Apple, koji je postao vrhunski igrač na tržištu nosivih uređaja zahvaljujući Apple Watch i AirPods. Siguran sam da će Samsung nastaviti da se takmiči u tom pogledu.

Galaxy Z Flip 3

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsungove Galaxy Z Flip 3 je najpraktičniji sklopivi telefon koji je trenutno dostupan. Ali dolazi sa nekim važnim kompromisima u poređenju sa Samsung Galaxy telefonima koji se ne sklapaju, posebno oko kamere i trajanja baterije.

Ako Samsung nastavi sa svojim trenutnim modelom, mogli bismo vidjeti još jedan Z Flip 4 u avgustu koji će, nadamo se, riješiti te nedostatke. Glasine iz poznatog Tvitera Ice Universe sugerišu da će Samsungov sledeći telefon na preklop imati uža šarka i Qualcommov novi Snapdragon 8 Plus Gen 1 procesor, dok izvještaj korejskog izdanja The Elec kaže da bi mogao imati malo veći naslovni ekran.

Takva promjena bi dodatno olakšala pregled obavijesti bez otvaranja uređaja, što je bila jedna od najvećih mana originalnog Z Flipa. Samsung je to popravio na Z Flip 3 tako što je ekran poklopca napravio četiri puta veći. Ali ako bi ekran bio još malo veći, to bi moglo uvelike učiniti prednji ekran Z Flip-a još korisnijim za čitanje obavještenja. Takođe se nadam da će Samsung nastaviti da dodaje nove softverske funkcije koje koriste prednosti savitljivog ekrana Flip-a, kao što je Flex Mode.

Samsungov patent pokriven tehnološkim blogom Lets Go Digital koji prikazuje uređaj koji izgleda kao Z Flip, ali sa rotirajućom kamerom smještenom unutar šarke, također je izazvao spekulacije. Ali ovakav potez izgleda daleko, pogotovo jer su Samsungove dizajnerske promjene na Z Flip-u do sada uglavnom bile postepene.

Samsung je lansirao originalni Galaxy Z Flip u februaru 2020. godine 5G verzija došlo je samo nekoliko mjeseci kasnije u avgustu. Takođe najavio Galaxy Z Flip 3 u avgustu 2021. Samsung-ov tajming je varirao, ali činjenica da je već lansirao tri verzije ovog telefona za dvije godine me navodi da vjerujem da bi to mogao biti redovan dio Samsungovog godišnjeg ciklusa nadogradnje.

Galaxy Z Fold 3

Samsung Galaxy Z Fold 4

Dok je Galaxy Z Flip 3 dizajniran za ljude koji žele da svoj telefon učine kompaktnijim, Galaxy Z Fold koristi suprotan pristup. Otvorite ga i unutra ćete pronaći ekran veličine tableta od 7,6 inča. The Galaxy Z Fold 3 je treća iteracija Samsungovog sklopivog telefona velikog formata, i daleko je najsjajniji.

Ali i dalje je nezgodno koristiti kao običan telefon kada je zatvoren, što je i dalje njegov najveći nedostatak. Samsung je već pokušao da reši ovo tako što je Z Fold 3 napravio tanjim i lakšim od Z Fold 2, i nadam se da će nastaviti u tom pravcu.

Na osnovu poboljšanja između druge i treće generacije Z Fold-a, očekivao bih da ću u sljedećoj verziji vidjeti novi procesor, neka poboljšanja dizajna i nadamo se bolje trajanje baterije. Također bi bilo sjajno vidjeti softverska poboljšanja koja bolje koriste taj veliki unutrašnji ekran.

Glasine sugeriraju da bi barem neke od ovih stavki na listi želja mogle biti na kartama za sljedeći Samsungov sklopivi uređaj sa velikim ekranom. Leaker Ice Universe tvrdi da je objavio listu specifikacije za Z Fold 4 na Twitteru. Prema specifikacijama koje su procurile, Z Fold 4 bi mogao imati Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 procesor, istu veličinu ekrana kao Z Fold 3 iznutra i izvana, sistem trostrukih kamera sa glavnim objektivom od 50 megapiksela poput Galaxy S22 i ista baterija od 4.400 mAh.

Samsung je predstavio Galaxy Z Fold 3 i Galaxy Z Fold 2 avgusta 2021. i 2020. godine, dok je prvi Galaxy Z Fold objavljen u septembru 2019. Imajući to na umu, čini se vjerovatnim da ćemo sljedeći Z Fold vidjeti na Samsungovom Unpacked događaju 10. avgusta.

Osoba koja drži koncept Flex S sa rasklopljenim i presavijenim ekranom

Novi tip Samsung sklopivog

Sklopivi telefoni kao što su Galaxy Z Fold i Z Flip su još uvijek relativno novi za većinu ljudi. Ali Samsung već razmišlja o tome šta bi moglo biti sljedeće, kao što je kompanija dokazala CES 2022 kada je prikazano nekoliko novi sklopivi koncepti. Ako je nedavno curenja su istinitajedan od tih uređaja mogao bi uskoro postati više od koncepta.

U onome što se čini da je od tada obrisan tweet, Ice Universe ranije je rečeno da Samsung planira lansirati “misteriozni” treći sklopivi uređaj ove godine. Ali Ross Young, analitičar i izvršni direktor Supply Chain Consultants, je to odgovorio možda je pomereno na 2023.

Od koncepata koje je Samsung nedavno demonstrirao, najviše sam uzbuđen zbog Flex S. Ovaj koncept se sklapa kao harmonika i ima dve šarke, što rezultira nečim što izgleda kao tri panela ekrana spojena zajedno. Može se koristiti kao običan telefon kada je potpuno presavijen, ali se raspliće kako bi postao ekran veličine tableta koji izgleda veći od Galaxy Z Fold 3.

Kada su u pitanju sklopivi uređaji, obično preferiram uređaje koji nude više prostora na ekranu – kao što je Galaxy Z Fold 3 – u odnosu na uređaje u stilu preklopnog telefona. Obični telefoni su već dovoljno kompaktni, tako da vidim veću vrijednost u tome da imam telefon koji može pružiti više prostora na ekranu za čitanje i gledanje videa kada mi je to potrebno. Koncept Flex S sa CES 2022 izgleda kao evolucija Galaxy Z Fold-a u tom pogledu.

Samo Samsung zna šta je sledeće u njegovom planu. Ali s obzirom na konkurente kao TCL Takođe javno eksperimentišu sa novim sklopivim dizajnom, ne bi bilo iznenađujuće videti još jednu ideju od Samsunga u bliskoj budućnosti. Osim što ostaje konkurentan, istraživanje tržišta pokazuje da prodaja sklopivih uređaja počinje da se ubrzava, dajući Samsungu više poticaja da ostane preteča u ovom prostoru.

Zadnja strana Galaxy S21 FE

Samsung Galaxy S22 FE

Samsungovi pametni telefoni “Fan Edition” pristupačnija su alternativa uređajima iz serije Galaxy S. The Galaxy S20 FE lansiran 2020. godine kao jeftinija verzija Galaxy S20ali Galaxy S21 FE nije stigao do početka 2022. – neposredno uoči debija Galaxyja S22.

Zbog toga je teško znati kada bi Samsung mogao objaviti Galaxy S22 FE, ako to uopće učini. Glasine sa bloga Sam Mobile ukazuju na to da je Samsung možda ukinuo Galaxy S22 FE. I tako bio bi pametan potez za Samsung, uglavnom zato što se Galaxy S21 FE osjećao izgubljeno u liniji kompanije između Galaxy S22 i jeftine Galaxy A serije.

Uz to, mislim da postoji prilika za Samsung da izbaci telefon koji je korak više u odnosu na to 450 USD Galaxy A53 ali nije tako skup kao njegov sljedeći vodeći Galaxy S telefon. Galaxy S22 FE po cijeni od 600 dolara s nešto većim ekranom i dužim vijekom trajanja baterije od Galaxy S22 mogao bi biti zaista uvjerljiva opcija. Problem sa Galaxy S21 FE od 700 USD, po mom mišljenju, bio je taj što razlika u cijeni između FE i S22 možda nije bila dovoljno velika da bi se istakla.

Samsung je možda najpoznatiji po svojim Galaxy pametnim telefonima kada su u pitanju mobilni uređaji. Ali proizvodi kao što su Galaxy Watch 4 i Galaxy Buds dokazuju da se kompanija više fokusirala i na uređaje koji se nalaze u blizini pametnog telefona. Što se tiče onoga što slijedi nakon pametnih satova i slušalica, to je pitanje na koje samo Samsung može odgovoriti. Ali još uvek se nadam da ću videti par pametnih naočara jednog dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *