Mobilni

Najnovije iOS 16 Beta ažuriranje vraća ovu mnogo propuštenu funkciju na iPhone

Apple’s oslobađanje od iOS 16 ova jesen neće samo uvesti nove funkcije, već će i vratiti stare. Ponovo ćete moći provjeriti postotak baterije vašeg iPhone-a u statusnoj traci – s bilo kojeg mjesta na svom uređaju.

Nakon izdavanja iPhonea X, koji je uveo zarez — crnu traku na vrhu vašeg uređaja u kojoj se nalaze zvučnik i kamera — nije preostalo dovoljno prostora na ekranu da bi postotak baterije ostao gore, pa Apple ukinuo funkciju iz iOS-a.

Čitaj više: Najbrži način da napunite svoj iPhone ako nemate dovoljno vremena

Naravno, možete prevući prstom prema dolje od gornjeg desnog dijela iPhone da vidite tačan procenat u Kontrolnom centru, ali to jednostavno nije isto. Ne možete pogledati postotak baterije iz bilo koje aplikacije ili na početnom ekranu. I gotovo je nemoguće izmjeriti tačan postotak samo po ikoni baterije, što nije dobro ako je vaš iPhone blizu smrti.

Srećom, najnovija beta (5.) i javna beta (3.) izdanja iOS 16 ponovo uvode broj postotka baterije nazad u statusnu traku, unutar postojeće ikone baterije. Evo šta trebate znati o novoj funkciji.

A ako želite da se odmah dočepate iOS-a 16, evo kako da preuzmete treću javnu beta verziju, koji sadrži novu funkciju postotka baterije. The peti programer beta takođe ima funkciju, ali ne preporučujemo da ga preuzmeteosim ako niste Apple programer.

Kako vratiti postotak baterije u statusnu traku na iOS 16

Da biste vidjeli postotak baterije u statusnoj traci na iOS-u 16, sve što trebate učiniti je biti na najnovijoj iOS 16 javnoj beta (3.) ili razvojnoj beta verziji (5.).

Nakon što ažurirate, trebali biste vidjeti postotak na ikoni baterije u gornjem desnom uglu ekrana – s bilo kojeg mjesta na vašem iPhoneu. Na taj način možete pažljivo pratiti kada je vaš iPhone napunjen ili blizu kraja baterije, i kada biste trebali početi da ga punite.

Iako je postavka uključena prema zadanim postavkama, možete otići na Postavke > Baterija i uključite Procenat baterije opciju da se uverite da radi. Kada se vaš uređaj puni, ikona baterije će postati potpuno zelena, pokazujući vam postotak, dok će biti u načinu rada niske potrošnje ikona baterije potpuno žuta, ali opet sa postotkom unutra.

Funkcija postotka baterije na iOS-u 16

Nažalost, opcija postotka baterije nije dostupna na svim modelima iPhonea — za sada nije na iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 Mini i iPhone 13 Mini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *