Mobilni

Najbolji kontroleri i dodatna oprema za Xbox Cloud Gaming

Potpuno razvijene konzolne igre više ne moraju biti ograničene na konzole, a Xbox Cloud Gaming nam omogućava da te igre donesemo gotovo svuda gdje možemo dobiti signal. Xbox Cloud Gaming se može koristiti na gotovo svakom uređaju povezanom s internetom, od Android uređaja i iPhonea do iPada i laptopa, između ostalog. Ako želite da izvučete maksimum iz Xbox Cloud Gaminga, trebat ćete imati prave kontrolere i dodatnu opremu.

Xbox Cloud Gaming, ranije Project xCloud, omogućava vam da igrate podskup Xbox Game Pass igre na uređaju koji nije konzola strimingom iz oblaka. Slično je Google Stadia i Nvidia GeForce sada. Da biste ga koristili, morate biti pretplatnik na Xbox Game Pass Ultimate, koji košta 15 USD mjesečno ili 160 USD godišnje (sa četiri tromjesečna koda članstva). Za Windows računare, omogućava vam da igrate igre koje vaš sistem inače ne bi imao snage ili prostora za lokalno pokretanje preko Game Pass-a za PC. Idite do Xbox Game Pass igara na vašoj konzoli i potražite igre sa ikonom oblaka, a zatim kliknite na dugme “play”.

Nisam ovdje da pregledam Xbox Cloud Gaming, za koju je potrebna brza internetska veza za nesmetano striming igara. Umjesto toga, ističem najbolje kontrolere i dodatke za korištenje s podržanim uređajima. Kao što možete očekivati, različite iteracije Xbox kontrolera su vaša primarna opcija, ali postoji mnogo drugih kontrolera i dodataka koje možete izabrati, a neki su dizajnirani isključivo za Android telefone, Windows PC i iOS uređaje.

Prema Microsoft-u, ovo je zvanična lista podržanih kontrolera, ali ćete naći druge koji rade. Microsoft kaže da ako koristite web pretraživač za igranje igrica u oblaku, Xbox Wireless Controller “trenutno je jedini službeno podržani kontroler”. Međutim, “drugi kontroleri mogu ili ne moraju raditi za igranje u oblaku na pretraživaču.”

Ažuriraću ovu listu kako bude objavljeno više Xbox Cloud Gaming kontrolera i dodataka, a mi ćemo testirati dodatne proizvode.

Najbolji Xbox Cloud kontroleri za Apple uređaje

Kičma

Backbone One je moj omiljeni od iPhone kontrolera koji oponašaju fizičko iskustvo Nintendo Switcha, baš kao i Razer Kishi. Ali kao dio programa Designed for Xbox, ima i specifične funkcije dizajnirane da se osjećate kao da igrate na Xbox-u ili samostalnom uređaju. Backbone One je kompatibilan sa aplikacijom Xbox kao i aplikaciju PlayStation Remote Play.

Backbone One game pad koristi izgled sličan, iako ne identičan, onom Microsoftovih vlastitih Xbox kontrolera. Ali Backboneov softver je jedan od ključeva njegovog uspjeha i čini kontroler lakim ažuriranjem za trenutne vlasnike koji žele da dobiju nove funkcije. Kompatibilan je sa svim iPhone uređajima koji koriste iOS 13 ili noviji.

Na primjer, već ima namjensko dugme za snimanje igranja, može označiti igru ​​i podijeliti kao vezu, uključuje dinamički feed i budući da je dizajniran za upotrebu sa svim mobilnim igrama može poslužiti kao centralno središte za te naslove.

Backbone One će takođe doći sa jednim besplatnim mesecom Game Pass Ultimate za nove pretplatnike (iako vam je bolje sa trenutnom ponudom Microsofta, koja vam donosi tri meseca za samo 1 dolar).

David Carnoy/CNET

Za razliku od Backbone One, Razer Kishi za iPhone nije naveden kao službeno podržani kontroler za Xbox Cloud Gaming. Međutim, radi dobro i prodaje se za manje od Razerovog službenog Kishi Xbox iPhone kontrolera (postoje neke male kozmetičke razlike između njih i Xbox verzija uključuje kôd za besplatni mjesec Game Pass Ultimate za nove pretplatnike).

Ističe se po tome što se razlikuje od tipičnih mobilnih kontrolera zahvaljujući dizajnu nalik Nintendo Switch-u, s lopaticama pričvršćenim na obje strane ekrana. Također se direktno povezuje s telefonom, u ovom slučaju preko Lightninga, umjesto da koristi Bluetooth, što je način na koji kontroleri za igre općenito rade na mobilnim uređajima. Takođe ima prolazni port za punjenje vašeg iPhone-a dok igrate.

Proširuje se dovoljno široko da stane na sve modele iPhonea i sklapa se u kompaktno pakovanje. Dobar je kontroler, iako mi je draža ergonomija Backbone-a, posebno za duže sesije igranja.

Primate obavještenja o cijenama za Razer Kishi

Microsoft

Ako imate pristup Xbox Cloud Gamingu, vjerovatno imate Xbox sistem, što znači da već imate Xbox konzolu. Bilo koji Xbox bežični kontroler verzije 2 s Bluetoothom će se bežično upariti sa svime, od iPhonea preko iPada do Maca. Možete ići žičanim putem sa Mac računarom tako što ćete uključiti kontroler u USB port. Microsoft prodaje kontroler sa USB-C kablom tako da se možete povezati na USB-C port na različitim uređajima, uključujući Mac računare opremljene USB-C. (Obavezno ažurirajte na najnoviji firmver na svom Xbox kontroleru.) Ovaj Bluetooth kontroler vam pomaže da ostanete na meti s novim hibridnim D-padom i teksturiranim držačem na okidačima, te lako uparite i prebacite se između uređaja.

Xbox Core kontroler je na listi za 60 dolara, ali se ponekad prodaje za 50 dolara ili manje. Kontroler Xbox Elite serije košta 180 USD, ali se ponekad može naći i za 150 USD. Dok kontroler serije Elite uključuje punjivu bateriju, Core kontroler ne, što je jedina iritantna stvar kod njega. Kompletan asortiman Xbox kontrolera možete pronaći na Microsoftovoj stranici Xbox pribora.

Microsoft kaže da je iOS 14.5 ili noviji potreban za igranje na svim Apple uređajima.

Primate obavještenja o cijenama za Xbox Wireless Controller

Sarah Tew/CNET

Iako vam je vjerovatno bolje da koristite Xbox kontroler ako ga imate, PlayStation DualShock 4 bežični kontroler je kompatibilan s Apple uređajima, uključujući Mac, putem Bluetootha. A ono što je lijepo kod DualShock 4 je to što za razliku od Xbox Wireless kontrolera ima ugrađenu punjivu bateriju.

Nalazi se na Microsoftovoj listi podržanih XCloud kontrolera, ali imajte na umu da Microsoft kaže da ako koristite web preglednik za igranje igara u oblaku, Xbox Wireless Controller je “trenutno jedini službeno podržani kontroler” i “Drugi kontroleri mogu ili ne moraju raditi za igranje u oblaku na pretraživaču.” DualShock 4 PlayStation kontroler je dobro radio za mene, iako sam iskusio malo zaostajanja.

Imajte na umu da su dugmad označena drugačije od onih na Xbox kontroleru, tako da ćete htjeti provjeriti kako se podudaraju prije igranja.

Ovako uparujete svoj DualShock 4 sa Apple uređajima.

Primate obavještenja o cijenama za Sony DualShock 4

Screenshot

Ako posjedujete Sony PlayStation 5, novi Sony DualSense kontroleri se uparuju putem Bluetooth-a s iPhone uređajima, iPadima, Macovima i Apple TV-om sve dok koriste najnovije verzije svojih operativnih sistema (iOS 14.5, iPad OS 14.5, MacOS Big Sur 11.3, TVOS 14.5 ili noviji.) To je skup kontroler ako nemate PS5, ali meni je dobro radio na iPad-u. Opet, dugmad su označena drugačije nego na Xbox kontroleru pa samo zabilježite kako se podudaraju.

Kao i njegov prethodnik DualShock 4, DualSense kontroler ima ugrađenu punjivu bateriju. Evo kako upariti DualSense kontroler.

Pročitajte našu recenziju Sony DualSense.

Primate obavještenja o cijenama za Sony DualSense kontroler

David Carnoy/CNET

Nije jeftin za 40 dolara, ali OtterBox-ov mobilni MagSafe gaming klip je dobro dizajniran dodatak za ljude koji žele magnetski zalijepiti svoj iPhone 12 ili 13 na držač za štipaljku. Ja lično koristim MagSafe futrolu s ovim dodatkom kako bih zaštitio svoj telefon. Međutim, ako nemate MagSafe futrolu, sigurno možete koristiti svoj iPhone koji podržava MagSafe gol (telefon se dobro drži za nosač, ali nije pričvršćen tako da može pasti ako vam ispadne kontroler) .

Klip je podesiv za različite iteracije Xbox kontrolera, uključujući najnoviju verziju za Xbox Series X i Elite kontroler. Korištenje MagSafe-a olakšava postavljanje i skidanje vašeg iPhone-a sa kopčom, tako da možete brzo preuzeti poziv ako je potrebno tokom igranja.

PowerA

Ako samo tražite štipaljku za igranje kako biste svoj iPhone montirali na Xbox kontroler, PowerA MOGA Mobile Gaming Clip 2.0 je dobra opcija za 15 USD. Nije tako elegantan kao opcija Otterbox MagSafe, koja ima malo više premium izgled, ali svakako radi svoj posao.

Najbolji Xbox Cloud kontroleri za Android i Windows računare

Lori Grunin/CNET

Razer Kishi za Xbox Android sličan je iOS verziji, ali se povezuje preko USB-C umjesto Lightninga (nema Bluetooth) i ima prolazni port za punjenje dok igrate.

Kao i verzija za iPhone, i ova ima dizajn nalik Nintendo Switchu, s lopaticama koje se pričvršćuju na obje strane ekrana. Proširuje se dovoljno široko da stane na razne Android pametne telefone i sklapa se u kompaktno pakovanje. Može da stane na Android uređaje sa centralno postavljenim USB-C portovima i dimenzijama od 145,3 mm do 163,7 mm (visina) od 68,2 mm do 78,1 mm (širina) od 7 mm do 8,8 mm (dubina).

Ako tražite kontroler koji se omotava oko vašeg Android telefona, Kishi je zaista jedina igra u gradu (Backbone trenutno proizvodi samo iOS kontroler). Ali to je dobar kontroler i često je snižen na znatno ispod cijene od 100 USD.

Primate obavještenja o cijenama za Razer Kishi za Xbox Android

Lori Grunin/CNET

PowerA MOGA XP5-X Plus uključuje bežični kontroler za igre i kopču za montažu vašeg telefona. To je pristojan kontroler koji također ima integriranu bateriju od 3000 mAh za punjenje telefona dok igrate. Malo je nezgodan, sa kablom koji vodi od kontrolera do vašeg telefona, ali radi i od velike je pomoći tokom dužih sesija igranja.

Kontroler je kompatibilan sa Android uređajima i Windows računarima. To je vjerovatno najbolja vrijednost kada su u pitanju Xbox Cloud Gaming dodaci za vaš Android telefon. Nalazi se na Microsoftovoj listi službeno podržanih kontrolera za igre i izgleda i osjeća se kao jeftinija verzija Xbox kontrolera.

Primate obavještenja o cijenama za PowerA MOGA XP5-X Plus

David Carnoy/CNET

Iako se SteelSeries Stratus Duo bežični gaming kontroler ne nalazi na Microsoftovoj listi zvanično podržanih kontrolera za igre za Android, dobro je radio na našim testovima, ergonomski je zdrav i čvrst je. (Stariji Stratus XL je na Microsoftovoj listi podržanih kontrolera). Takođe je dizajniran za rad sa Windows računarima, Chromebook-ovima i određenim VR uređajima.

Jedan od ključnih razloga da dobijete ovo umjesto Xbox bežičnog kontrolera je taj što ima ugrađenu punjivu bateriju. Nažalost, koristi Micro-USB za punjenje, ali to je samo mala smetnja. Pretpostavljamo da će buduće verzije biti ažurirane USB-C.

Primate obavještenja o cijenama za SteelSeries Stratus Duo bežični gaming kontroler

PowerA

PowerA MOGA XP5-X Plus je naveden iznad, ali možete samo kupiti PowerA MOGA Mobile Gaming Clip 2.0 zasebno ako već imate Xbox bežični kontroler i želite da montirate svoj telefon na njega. Naveo sam ga kao isječak dobre vrijednosti za iPhone, ali jednako dobro radi i sa Android uređajima.

Primate obavještenja o cijenama za PowerA MOGA Mobile Gaming Clip 2.0

Sarah Tew/CNET

Ako tražite svestrane slušalice za igranje koje su udobne, imaju dobre performanse za svoju cijenu i uključuju USB-C ključ za korištenje sa Android telefonima (kao i Nintendo Switch i PS5), SteelSeries Arctis 1 slušalice su dobra opcija . Takođe radi sa Xboxom, PS4 i PC-om — ali nema Bluetooth, pa nemojte očekivati ​​da ćete ga koristiti sa Apple uređajima.

Primate obavještenja o cijenama za SteelSeries Arctis 1 Wireless (PC)

Leave a Reply

Your email address will not be published.