Mobilni

Lider Samsunga Jay Y. Lee dobio je predsjednički pomilovanje

Potpredsjednik kompanije Samsung Electronics Jay Y. Lee dobio je predsjednički pomilovanje u petak u Južnoj Koreji, što je uglavnom simboličan potez koji bi mu mogao omogućiti da preuzme kontrolu nad elektronskim gigantom.

Lee, Samsungov de facto vođa, dobio je uslovnu slobodu i pušten iz zatvora u avgustu 2021., nakon što je odslužio dvije i po godine na petogodišnju kaznu zbog optužbi za mito, krivokletstvo i pronevjeru. Pomilovanje, koje je dao predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol, dolazi usred sve većeg straha od globalne inflacije i kontinuiranih problema u lancu snabdijevanja nakon kineske politike nulte tolerancije prema COVID-19.

“U pokušaju da prevaziđe ekonomsku krizu vitalizacijom ekonomije, potpredsjednik kompanije Samsung Electronics Lee Jae-yong, čija je uvjetna zatvorska kazna nedavno okončana, bit će vraćen na posao”, navodi se u saopštenju korejske vlade.

Lee je bio potpredsjednik Samsunga i djelovao je kao de facto šef kompanije otkako je njegov otac, Lee Kun-Hee, doživio srčani udar 2014. Suočio mu se s do 12 godina zatvora nakon što je optužen za mito 2017. Slučaj je bio dio korupcionog skandala koji je doveo do opoziva bivše južnokorejske predsjednice Park Geun-hye.

Lee, koji je uvijek negirao optužbe na sudu, neće moći raditi pet godina i suočio se s ograničenjima za putovanja u inostranstvo prema korejskim zakonima. Ali Ministarstvo pravde zemlje je navodno imalo ovlasti da odobri izuzetke.

Ovaj potez dolazi nakon kineske politike nulte tolerancije prema pandemiji COVID-19, što je dovelo do zatvaranja u nekim od najnaseljenijih područja u zemlji i ograničenja proizvodnje u cijeloj industriji.

Samsung nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *