Mobilni

Kako iPhone 14 Pro i Galaxy Z Fold mijenjaju telefonsku igru

Dva najveća proizvođača telefona pokušavaju promijeniti način na koji komuniciramo s našim telefonima – ali na vrlo različite načine. Apple transformiše softver iPhone-a i način na koji on radi sa iPhone 14 Pro i Pro Max telefoni. Samsungnasuprot tome, ažurira fizički oblik pametnog telefona kroz Galaxy Z Fold i Galaxy Z Flip liniju sklopivih uređaja.

Apple je predstavio iPhone 14 Pro liniju “Far Out” događaj prošle sedmice, a jedna od njegovih istaknutih novih karakteristika je redizajnirano područje ureza pod nazivom Dynamic Island. To je izrez u obliku pilule za prednju kameru i Face ID senzore koji je Apple također preinačio kao minijaturni sekundarni zaslon za prikazivanje obavijesti i drugog sadržaja.

Na prvi pogled, Appleov Dynamic Island i Samsungovi sklopivi telefoni nemaju mnogo zajedničkog, ako ništa drugo. Ali namjera iza oba je ista: poboljšati način na koji naši telefoni prikazuju aplikacije i površinske informacije.

Objašnjeno je Dynamic Island iPhone 14 Pro

The Dynamic Island je u suštini Appleov odgovor na brži multitasking na iPhoneu. Dok proizvođači Android telefona poput Samsunga podržavaju mogućnost otvaranja više aplikacija odjednom na ekranu, Apple umjesto toga koristi Dynamic Island da se proširi i skupi kako bi prikazao kontekstualne informacije. Može se proširiti da prikaže upozorenja i može promijeniti oblik ovisno o aplikaciji.

Na primjer, Dynamic Island može prikazati pjesmu koju slušate čak i kada ste na početnom ekranu. Ako imate tajmer koji radi u isto vrijeme, on će ga podijeliti u svoj oblačić koji se nalazi pored informacija o reprodukciji muzike, tako da možete vidjeti oba bez potrebe za prebacivanjem između aplikacija. Slično tome, možete vidjeti upute skretanje po skretanje na Dynamic Islandu bez potrebe da skačete s jedne aplikacije na drugu. Isto važi i za sportske rezultate.

Apple kaže da je cilj iza Dynamic Islanda jasno prikazati informacije bez odvraćanja pažnje od aplikacije u kojoj se nalazite. “Sa ovom promjenom, preispitali smo način na koji komunicirate sa svojim iPhoneom”, rekao je Greg Joswiak, Appleov viši potpredsjednik za svjetski marketing tokom glavne prezentacije kompanije prošle srijede.

Koliko su Samsungovi sklopivi i Dynamic Island slični

Samsungovi sklopivi telefoni i iPhone 14 Pro Dynamic Island su sami po sebi različiti. Ali obje imaju za cilj promijeniti način na koji komuniciramo s aplikacijama na našim telefonima.

Samsung je promovisao Z Flip 4 Flex Mode, na primjer, koji dijeli kompatibilne aplikacije između gornjeg i donjeg dijela ekrana kada se preklopi do pola. Kada otvorite kameru u Flex modu, gornja polovina ekrana služi kao tražilo kamere, dok donja polovina prikazuje kontrole poput dugmeta zatvarača. Također možete snimati fotografije i slati pripremljene odgovore u određenim aplikacijama za razmjenu poruka na Z Flip 4 bez otvaranja telefona pomoću njegovog poklopca.

The Galaxy Z Fold 4, Samsungov sklopivi u obliku knjige, dizajniran je da pruži više prostora na ekranu u uređaju koji još uvijek stane u vaš džep. Također možete otvoriti više aplikacija na ekranu veličine tableta Z Fold 4 odjednom.

Zajednička nit između iPhone 14 Pro Dynamic Island, Galaxy Z Flip i Galaxy Z Fold je da svi oni mijenjaju način na koji se aplikacije prikazuju na ekranima naših telefona – s krajnjim ciljem da aplikacije budu korisnije. Dynamic Island i Samsungovi sklopivi su dizajnirani da naše telefone učine prilagodljivijima u zavisnosti od situacije. Apple-ova nova zamjenska zareza postavlja informacije iz određenih aplikacija na vrh vašeg ekrana i mijenja se prema onome što radite. Samsung-ovi sklopivi vam omogućavaju da promijenite veličinu i položaj vašeg telefona — i aplikacija koje se na njemu pokreću — kako biste se uklopili u različite scenarije.

Prerano je znati hoće li bilo koji pristup značajno utjecati na način na koji koristimo naše telefone na duži rok. Apple je upravo prošle sedmice najavio iPhone 14 Pro i Pro Max i te telefone neće pokrenuti do 16. septembra. Sklopivi su široko dostupni otprilike tri godine, ali još uvijek čine mali dio ukupne prodaje pametnih telefona.

Ono što je, međutim, jasno je da Apple i Samsung pokušavaju poboljšati način na koji apsorbiramo i upravljamo ogromnom količinom informacija koje svakodnevno prolaze kroz naše telefone. Sada kada su telefoni sazreli do tačke u kojoj se većina ažuriranja čini postepenom, osvežavajuće je videti promene koje zaista izgledaju drugačije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.