Mobilni

Kako dobiti više od svog iPhone skladišta bez trošenja ni novčića

Za mnoge ljude, iPhone je postao centar za skladištenje svega, od fototeke do muzičkih kolekcija, knjiga, igara i još mnogo toga. Ali to takođe znači da može lako ostati bez prostora. Iako je Apple povećao Zadana pohrana iPhone-a od 64GB do 128GB sa iPhone 13to možda neće biti dovoljno za sve.

Najbolji način da uštedite lokalnu pohranu je ulaganje u servis za pohranu u oblaku kao Appleov iCloud, Google Drive, Box ili Dropbox da skinete neke od vaših datoteka. Ali postoje i određene postavke koje možete promijeniti kako biste bili sigurni da koristite kapacitet pohrane svog iPhonea u potpunosti. Kada iOS 16 lansiranja, vaš iPhone će također moći otkriti duple fotografije, što bi trebalo olakšati održavanje vaše biblioteke slika vitkom i organiziranom.

Pogledajte ispod da saznate više o tome kako osloboditi prostor za pohranu na vašem iPhoneu.

Čitaj više: Zaključani ekran vašeg iPhonea dobija veliku prepravku

Prvo pogledajte šta zauzima najviše prostora na vašem iPhoneu

Da biste maksimalno povećali svoje iPhone skladište, morate znati šta je zauzeto vaš uređaj na prvom mjestu. Pogledajte šta troši vašu pohranu kako biste znali odakle početi. Pokreni Postavkedodirnite Generale i skrolujte dole do iPhone Storage. Odaberite ovu opciju da vidite analizu tipova datoteka i medija koji zauzimaju prostor na vašem iPhone uređaju. Apple također može dati neke preporuke o tome kako osloboditi prostor, kao što je pregled videozapisa pohranjenih na vašem uređaju kao što je prikazano u nastavku.

Provjerite optimizira li vaš iPhone pohranu fotografija

Fotografije su među najvećim prestupnicima kada je u pitanju gutanje prostora na vašem iPhoneu. Ali Postavke iPhone-a meni ima opciju koja omogućava vašem uređaju da lokalno pohrani manje datoteke fotografija ako na uređaju nema dovoljno prostora umjesto originalnih verzija. Ove fotografije i video zapisi u punoj rezoluciji se umjesto toga pohranjuju u iCloud, a možete ih preuzeti po potrebi. Da biste bili sigurni da je ova funkcija uključena, počnite otvaranjem Postavke aplikacija. Zatim skrolujte dole do Fotografije i provjerite postoji li plava kvačica pored Optimizirajte iPhone pohranu opcija.

optimizirajte-iphone-skladište-fotografije

Čitaj više: Trebate li nadograditi na iPhone 13? Pogledajte kako se to poredi sa starijim modelima

Sačuvajte fotografije i video zapise na cloud servisu umjesto na svom uređaju

Najbolji način da oslobodite prostor vaš iPhone je uklanjanje datoteka koje ne morate pohranjivati ​​na svom uređaju. Ali to ne znači da morate smanjiti svoju biblioteku fotografija. Umjesto toga, pokušajte ih pohraniti servis za pohranu u oblaku treće strane poput Google fotografija, a ne na vašem uređaju. To je brz način da oslobodite mnogo prostora za pohranu bez potrebe da se rastajete sa starim uspomenama.

Ali prije nego što bilo što izbrišete, provjerite jesu li fotografije koje želite sačuvati napravljene sigurnosne kopije ili na njih prebačene Google fotografije. Ako se vaše fotografije i video zapisi ne naprave sigurnosna kopija na drugoj usluzi kao što su Google Photos, Dropbox, Box ili OneDrive prije brisanja, oni će biti trajno izbrisani. Ovo vodič vodi vas kroz kako kopirati cijelu svoju iCloud biblioteku fotografija u Google Fotografije, ali samo imajte na umu da opcija neograničene besplatne pohrane više nije dostupna.

Možda se pitate zašto trebate koristiti posebnu uslugu u oblaku ako su vaše fotografije već pohranjene u iCloud. To je zato što brisanje vaših fotografija sa vašeg iPhone-a briše i one sa iCloud-a, tako da ćete želeti da koristite drugu uslugu ako planirate da izbrišete slike sa svog uređaja.

01-google-photos-update-septembar-live-album-slideshow

Izbrišite aplikacije koje više ne koristite

Još jedan odličan način da očistite svoj iPhone je da ga se riješite aplikacije više ne koristite. Ako ne znate odakle da počnete, pogledajte koje aplikacije niste koristili dugo vremena. Otvori svoj iPhone Postavke meni, dodirnite Generale i idi na iPhone Storage. Vidjet ćete listu svojih aplikacija zajedno s brojem prostora koji svaka aplikacija zauzima i kada ste je zadnji put koristili. Pomičite se kroz listu i pokušajte izbrisati aplikacije koje niste dugo koristili.

iphone-aplikacije-zadnje korištene

Skinite aplikacije koje ne koristite stalno

Ako ne želite u potpunosti izbrišite aplikaciju, umjesto toga možete ga skinuti. Istovar vam omogućava da zadržite dokumente i podatke povezane s tom aplikacijom tako da je možete ponovo instalirati u bilo koje vrijeme i brzo nastaviti tamo gdje ste stali. Vratite se na gore navedenu listu otvaranjem Postavkepritiskom Generale i biranje iPhone Storage. Dodirnite bilo koju aplikaciju na listi i odaberite Offload App. Također možete postaviti svoj iPhone da to uradite automatski otvaranjem Postavkedodirom na Prodavnica aplikacija opciju i uvjerite se Ispraznite nekorištene aplikacije prekidač je uključen.

iphone-offload-app

Čitaj više: iPhone bez priključka za punjenje nije tako lud kao što zvuči

Automatski izbrišite stare poruke

Nije samo fotografije, videozapise i aplikacije koje mogu začepiti pohranu vašeg iPhone-a. Oslobađanje od starog tekstualne poruke može biti od pomoći. Možete podesiti vaš iPhone da automatski izbriše vaše poruka istorija otvaranjem Postavkebiranje Poruke i dodirom na Zadrži poruke opcija ispod Istorija poruka. Odatle odaberite želite li da vaš iPhone zadrži tekstualne poruke 30 dana, godinu dana ili zauvijek.

iphone-delete-messages

Izbrišite video zapise i muziku iz aplikacija

Vjerovatno imate video zapise i muzika pohranjeni van mreže u više aplikacija na vašem telefonu, i na sreću, postoji jednostavan način da pronađete te datoteke i izbrišete ih. Pokreni Postavkeizaberite Generale i odaberite iPhone Storage. Potražite aplikaciju iz koje ste preuzeli offline sadržaj, kao što je Netflix. Tada ćete vidjeti informacije o pohrani o aplikaciji, kao što su njena veličina i dugmad za brisanje ili skidanje.

Ako ste preuzeli van mreže video zapisi, također ćete vidjeti odjeljak za ovaj sadržaj ispod dugmeta Izbriši aplikaciju. Stavite prst na preuzeti video i prevucite ga skroz do lijeve strane ekrana da biste ga izbrisali.

iphone-delete-video

Čitaj više: Želite da dobijete više od svog Apple Watch-a? Promijenite ove postavke

Očistite predmemoriju vašeg web pretraživača

Uvijek možete pokušati očistiti svoje web preglednik cache ako zaista tražite prostor, iako će brisanje aplikacija i medija napraviti mnogo veću razliku. Ali to bi moglo dati vaše iPhone malo povećanje brzine prilikom pregledavanja weba, tako da vrijedi pokušati ako nemate dovoljno prostora za pohranu i imate spore performanse pretraživača. Ali samo zapamtite da će vas odjaviti sa web lokacija na koje ste se prijavili.

Otvori Postavkeizaberite Safari i dodirnite Obrišite historiju i podatke o web stranici.

safari-clear-browsing-data

Ako koristite Google chrome, dodirnite tri tačke na dnu ekrana, odaberite istorija i dodirnite Obriši podatke o pregledavanju. Trebali biste vidjeti kvačicu pored tri kategorije: Istorija pregledavanja, Kolačići, podaci o web lokaciji i Spremljene slike i datoteke. Ako želite da izbrišete samo podatke pretraživanja za određeni vremenski period, dodirnite Vremenski opseg opciju pri vrhu ekrana pre nego što pritisnete Obriši podatke o pregledavanju na dnu.

google-clear-browsing-data

Tražite još savjeta za iPhone? Pogledajte naš vodič za najbolje nove funkcije koje dolaze u iOS 16. Plus, evo kako da izbrišete keš memoriju vašeg iPhone-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *