Mobilni

Kako dobiti manje neželjene pošte uz Appleovu funkciju Sakrij moju e-poštu

Vaša adresa e-pošte je nevjerovatno vrijedna za web stranice, marketinške usluge, aplikacije i druge treće strane. To igra veliku ulogu u tome kako kompanije svoje proizvode i usluge dostavljaju direktno vama bez mnogo truda i troškova. Neželjena pošta i marketinške e-poruke tu i tamo obično ne izazivaju veliku zabrinutost, ali vremenom na kraju postanu smetnja kada vaša pristigla pošta postane poplavljena sa njima. Srećom, postoje rješenja koja pomažu da se to spriječi.

Ako ste korisnik Apple-a, možete minimizirati neželjenu poštu pomoću ugrađenog alata Sakrij moju e-poštu, koji pomaže da vaše pristiglo sanduče ostane skromno tako što sprječava pojavljivanje neželjene e-pošte. Funkcija je dio tria usluga usmjerenih na privatnost za iCloud korisnike koji plaćaju iCloud Pluskoji se kreće od $1 do $10 mjesečno.

Čitaj više: Appleove nove iCloud Plus karakteristike uključuju šifrirani privatni relej

Sa Sakrij moju e-poštu, možete generirati slučajnu i anonimnu adresu e-pošte koju ćete koristiti kada želite ostvariti popust ili preuzeti nešto besplatno. Iako se e-poruke poslane na anonimnu e-poštu prosljeđuju na vaš lični račun, uvijek možete deaktivirati Sakrij moju adresu e-pošte i spriječiti da više pristižu e-poruke, posebno nakon što dobijete ono što vam je potrebno (poput promotivnog koda ili besplatnog linka za preuzimanje). Djeluje pomalo kao otkazivanje pretplate na mailing listu, ali čini proces puno lakšim na iOS-u.

Kako Sakrij moju e-poštu radi da me zaštiti od neželjene pošte?

Sa Apple-ovom funkcijom Sakrij moju e-poštu, možete generirati nasumične, jedinstvene adrese e-pošte kada trebate navesti svoju adresu e-pošte na web stranici. Zatim će proslijediti poštu u vašu stvarnu pristiglu poštu, dok će smanjiti broj lista na kojima se pojavljuje vaša legitimna adresa e-pošte.

Sakrij moju e-poštu također vam omogućava da kreirate i izbrišete onoliko adresa koliko je potrebno u bilo kojem trenutku, dajući vam veću kontrolu nad tim ko vas može kontaktirati. Ovo je slično Prijavite se sa Apple-omkoji koristi vaš iOS uređaj za provjeru vjerodajnica umjesto prijava na vaš društveni račun (što otežava drugima da vas prate na mreži).

To može biti malo zbunjujuće, jer Sign In with Apple također uključuje funkciju pod nazivom Sakrij moju e-poštu, koja ne zahtijeva pretplatu na iCloud Plus. Razlika je u tome što funkcija Prijava s Apple-om funkcionira samo za prijavu na aplikacije i usluge, dok funkcija Sakrij moju e-poštu koja je dio iCloud Plus-a omogućava kreiranje i brisanje adresa e-pošte kad god zatreba. Drugim riječima, “stara” funkcija je opcija koju možete aktivirati samo kada se prijavite za uslugu sa svojim Apple ID-om, ali iCloud Plus funkcija vam omogućava da učinite istu stvar na zahtjev za bilo koju svrhu.

Gdje je Sakrij moju e-poštu na iPhoneu?

Sakrij moju e-poštu ugrađen je direktno u postavke Safari, Mail i iCloud. Stigao je kao dio ažuriranja softvera za 2021. godinu iOS 15, iPadOS 15, MacOS Monterey i iCloud.com. Možete ga sada isprobati sve dok već jeste preuzet iOS 15.

Čitaj više: Digitalno naslijeđe u iOS-u 15 štiti vaše podatke nakon smrti

Kako da podesim Sakrij svoju e-poštu?

Evo kako postaviti Sakrij moju e-poštu u iOS 15 nakon što je preuzmete:

Apple's Hide My Email

1. Idi Postavke i dodirnite svoje ime na vrhu da pristupite svom računu.

2. Dodirnite iCloud > Sakrij moju e-poštu.

3. Dodirnite Kreirajte novu adresu. Apple će automatski generirati jedinstvenu, nasumičnu adresu koja završava na @icloud.com i prosljeđuje u vaš lični sandučić. Ako vam se ne sviđa adresa koju kreira, možete dodirnuti Koristi drugu adresu da vidim novu. Ako ste zadovoljni, dodirnite Nastavi.

4. Na sljedećem ekranu možete označiti svoju adresu i dodati bilješku koja će vam pomoći da zapamtite čemu služi. Dodirnite Sljedeći u gornjem desnom uglu.

Vaša nasumična adresa je sada kreirana i možete je koristiti gdje god želite.

Kako da upravljam ili izbrišem adrese e-pošte kreirane putem Sakrij moju e-poštu?

Da biste upravljali svim ovim nasumičnim adresama e-pošte, evo šta trebate učiniti:

1. Idi Postavke i dodirnite svoje ime na vrhu da pristupite svom računu.

2. Dodirnite iCloud > Sakrij moju e-poštu. Vidjet ćete listu svih adresa koje ste kreirali s oznakama koje ste unijeli.

3. Dodirnite bilo koju od stavki na listi da vidite aplikaciju, nasumično kreiranu adresu Sakrij moju e-poštu, gdje se prosljeđuje, oznaku i sve bilješke.

4. Da izbrišete jednu od adresa e-pošte, dodirnite Deaktivirajte adresu e-pošte na dnu. Pojavit će se okvir koji potvrđuje vaš izbor i obavještava vas da možete ponovo aktivirati adresu sa liste neaktivnih adresa. Dodirnite Deaktiviraj.

Međutim, ako koristite alat Sakrij moju e-poštu putem Prijava s Apple-om, ne možete ukloniti funkciju anonimne e-pošte bez potpunog uklanjanja i Prijava s Apple-om. Ako dodirnete bilo koju opciju na listi Sakrij moju e-poštu, tada možete dodirnuti Upravljajte postavkama da vidite sve aplikacije i web stranice koje trenutno koriste i Sakrij moju e-poštu i Prijavi se s Appleom. Unutar svake od tih opcija možete pogoditi Prestanite koristiti Apple ID da zaustavite opciju Sakrij moju e-poštu, ali to će također ukloniti prijavu s Apple-om, što znači da ćete od tada morati pronaći drugi način da se prijavite na tu aplikaciju ili web stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *