Mobilni

Kako danas preuzeti iOS 16 na svoj iPhone

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Appleov najnoviji iPhone ažuriranje softvera, iOS 16je ovdje i možete ga preuzeti sve dok imate kompatibilan iPhone.

Najnovije ažuriranje mobilnog softvera uključuje nekoliko novih glavnih karakteristikalike mogućnost poništavanja slanja i uređivanja tekstualnih porukaa prilagodljiv zaključani ekranan inteligentno obrezivanje funkcija za fotografije i postotak baterije se vraća na statusnu traku.

Čitajte dalje za korak po korak vodič za proces.

Prije nego što počnete, da li je vaš iPhone uopće kompatibilan?

Nažalost, neće svaki iPhone dobiti ažuriranje za iOS 16. Potreban vam je barem iPhone 8, koji je izašao 2017. godine, da biste pokrenuli iOS 16. To također uključuje iPhone X, iPhone 11, iPhone SE (druga generacija i noviji) i novi iPhone 14koji će biti objavljen ovog petka i to je dostupno za pretprodaju sada.

Zatim napravite sigurnosnu kopiju vašeg iPhone-a

Dobijanje novog softvera u ruke može biti uzbudljivo, ali postoje mjere koje trebate poduzeti prije ažuriranja. Možda nećete biti zadovoljni nekim funkcijama koje iOS 16 nudi (iako možete popraviti neke od najdosadnijih), tako da morate biti u mogućnosti da se vratite nazad na iOS 15 iz bilo kojeg razloga – a to zahtijeva da napravite sigurnosnu kopiju svog iPhone-a prije ažuriranja.

Podrazumevano, vaš iPhone bi trebao napraviti sigurnosnu kopiju svaki put kada je povezan na napajanje i Wi-Fi tokom vaših redovnih sati spavanja. Međutim, ako je ova funkcija sigurnosne kopije onemogućena, možete otići na Postavke > Tvoje ime > iCloud > iCloud Backup a zatim udario Napravite sigurnosnu kopiju sada da napravite rezervnu kopiju vašeg uređaja.

Backup stranica na iPhoneu

Osim toga, možete napraviti sigurnosnu kopiju svog iPhone-a putem Finder-a na svom Macu. Jednostavno povežite svoj uređaj sa računarom, otvorite Finder, odaberite svoj uređaj i kreirajte rezervnu kopiju. Apple također preporučuje arhiviranje vaše sigurnosne kopije kako je ne bi prebrisale druge sigurnosne kopije.

Takođe, obavezno uradite ove tri stvari

Želite da proces preuzimanja i instalacije teče što je moguće lakše, a najbolji način da to učinite je da učinite sljedeće:

  • Provjerite je li vaš iPhone priključen na napajanje. Nećete moći da preuzmete iOS 16 ako je baterija ispod 50%, pa je najbolje da samo priključite telefon dok ažurirate.
  • Povežite se na Wi-Fi. Također nećete moći preuzeti iOS 16 s mobilnim podacima, pa se povežite na stabilnu Wi-Fi mrežu.
  • Oslobodite dovoljno prostora za pohranu. Veličina datoteke za iOS 16 je oko 5 GB, a ako vam ponestane prostora za pohranu, morat ćete nešto očistiti prije nego što možete preuzeti i instalirati iOS 16. Idite na Postavke > Generale > iPhone Storage za brisanje velikih datoteka i aplikacija.

Evo vodiča o tome kako dobiti više prostora za pohranu na iPhoneu.

Kako preuzeti i instalirati iOS 16

Sada kada ste sve to postavili, otvorite svoj iPhone i idite na Postavke > Generale > Ažuriranje softvera, sačekajte nekoliko sekundi (ili minuta) da se pojavi ažuriranje, a zatim hit Preuzmite i instalirajte za iOS 16.

Ako umjesto toga vidite opciju preuzimanja i instaliranja za iOS 15.7, pritisnite Nadogradite na iOS 16 dugme na dnu stranice, a zatim pritisnite Preuzmite i instalirajte za iOS 16. Unesite svoju lozinku da započnete proces ažuriranja.

Ažuriranje softvera za iOS 16

Tada biste trebali vidjeti traku za učitavanje, zajedno s grubom procjenom koliko dugo će proces preuzimanja trajati. Kada se preuzimanje završi, ponovo pokrenite uređaj i pričekajte da se iOS 16 instalira. Kada se vaš iPhone pokrene, slijedite sve upute i tada biste trebali vidjeti da je iOS 16 preuzet na vaš uređaj.

Za više informacija o novom OS-u, pogledajte sve najbolje nove funkcije koje su dostupne na iOS-u 16kao i neke od cool skrivene funkcije za koje možda niste znali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.