Mobilni

Kada se moj telefon otključava? I kako mogu natjerati svog operatera da to uradi?

Uz iPhone 14 sada dostupan i oslanjajući se na eSIM u SAD-u, prebacivanje između operatera uskoro bi moglo postati brže i lakše nego ikad. Nećete morati ići u prodavnicu ili čekati da vam pošalje fizičku SIM karticu. sa eSIM-om, dodavanje nove bežične usluge moglo bi se obaviti za nekoliko minuta i biti jednostavan kao preuzimanje aplikacije. Neki provajderi, poput T-Mobilea, već su se čak okrenuli tehnologiji kao načinu da vas dovedu do toga testirajte njegovu mrežu zajedno s vašom trenutnom.

Odnosno, pod pretpostavkom da imate otključan uređaj. Bilo da raspravljate o zamjeni provajdera ili planirate putovanje u inostranstvo, evo šta trebate znati o otključavanju telefona na AT&T, Verizon ili T-Mobile.

Čitaj više: CNET-ove recenzije iPhone 14 Pro i Pro Max

Zašto su telefoni “zaključani”?

Prije nego što pređemo na otključavanje, prvo objasnimo šta znači da telefon bude “zaključan” ili “otključan”.

Logotip CNET Tech Tips

Telefoni su skupi, a u SAD-u su glavni provajderi bežične mreže često voljni subvencionirati taj trošak u zamjenu za to da ćete se obavezati da ćete ostati s njima neko vrijeme. Godinama je to bilo kroz dvogodišnje ugovore, ali danas je to uglavnom na rate. Trgujete svojim trenutnim telefonom i AT&T/T-Mobile/Verizon će vam dati značajan popust na novi sve dok ste voljni biti na određenom planu i ostati s njima 24 do 36 mjeseci.

Da bi podstakli ostanak, prevoznici često daju popust kao kredite za mjesečne račune. Ako vaš novi iPhone 14 košta 27,78 USD mjesečno u AT&T-u, operater će vam dati mjesečni kredit na vašem računu za taj iznos dok se telefon ne isplati (što kod AT&T-a sada iznosi 36 mjeseci). Želite li ranije izvršiti nadogradnju ili otići drugom provajderu? Morate biti spremni da platite ostatak duga.

Budući da operateri ne žele da ljudi kupe telefon i odmah ga odbace, dodali su i softverski sloj sigurnosti koji ograničava telefon na njihovu mrežu. Ovo je poznato kao zaključavanje na mrežu, s otključanim uređajima koji su dostupni za rad na bilo kojoj mreži koja to podržava, uključujući i međunarodnu.

Oni koji traže slobodu od početka trebaju imati na umu da će vam Apple, Samsung, OnePlus, Google i drugi prodati otključan telefon, a možda čak i ponuditi popust ako imate drugi uređaj za trgovinu. Vrijedi napomenuti da su ovi popusti često mnogo niže od onoga što prevoznik može ponuditi.

Čitaj više: Ponude za iPhone 14 u pretprodaji

Koliko dugo traju zaključani periodi? Kako se mogu osloboditi?

Par telefona sa slikama katanaca na ekranima

Dužina vremena dok je telefon vezan za svakog operatera varira, kao i neki drugi zahtjevi koji se odnose na njega.

On AT&T, morate platiti na rate ili otplatiti svoj uređaj da biste mogli da ga otključate. Vaš uređaj se ne može prijaviti kao izgubljen ili ukraden, a također ne možete imati dospjelo stanje na svom bežičnom računu. Ako ispunjavate te zahtjeve, možete zatražiti da ga otključate na AT&T web stranici ovdje.

T-Mobile ima slične uslove kao i AT&T, kao što je uvjeravanje da je vaš račun isplaćen, da je vaš račun u dobroj reputaciji i da telefon nije prijavljen izgubljen ili ukraden. Također ćete morati biti na T-Mobile mreži 40 dana. Kada ispunite te zahtjeve, T-Mobile automatski otključava vaše uređaje “u roku od dva radna dana”. Više detalja možete pronaći ovdje.

iznenađujuće, Verizon ima najbolju politiku otključavanja od tri glavna provajdera. Zahvaljujući nekim pravilima koja su bila vezana za bežični spektar koji je stekao prije više od deset godina, najveći nacionalni operater automatski će ukloniti zaključavanje sa svojih uređaja nakon 60 dana. Ne morate da otplatite svoj plan na rate, ali ako odlučite da promenite operatera, i dalje ćete biti u obavezi da otplatite ostatak duga.

Treba napomenuti da sva tri prevoznika imaju izuzetke od svojih politika za raspoređeno vojno osoblje.

Da li će moj telefon raditi sa drugim provajderima nakon otključavanja?

Najnoviji veliki telefoni – uključujući linije Apple iPhone 14, Samsung Galaxy S22 i Google Pixel 6 – imaju podršku za 4G LTE i 5G mreže svih glavnih američkih operatera. Svi iPhone uređaji koje Apple prodaje u SAD-u, na primjer, radit će sa mrežama sva tri glavna operatera bez obzira od koje trgovine ili operatera kupujete.

Međutim, može doći do nekih odstupanja na osnovu uređaja koji imate. T-Mobile, AT&T ili čak otključani Google Pixel 6A će raditi s Verizonovim 4G LTE i 5G mrežama, iako će mu nedostajati mogućnost povezivanja na njegovu najbržu milimetarsku 5G mrežu ako se prebacite na Verizon i budete u području gdje je to mreža je dostupna (određene ulice u većim gradovima i područja određenih aerodroma, arena i stadiona).

To je zato što Verizon verzija ovog uređaja ima neophodan hardver za milimetarske talase, dok drugi modeli nemaju (Verizon varijanta je također skuplja za 50 USD).

Ove navlake su sve manje zastupljene, posebno na najnovijim iPhone i Galaxy S uređajima, ali to vrijedi imati na umu ako se planirate kretati. Svaki operater je postavio stranice na svojim web stranicama kako biste provjerili da li vaš telefon radi s njegovom uslugom: AT&T, T-Mobile, Verizon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.