Mobilni

Izvucite maksimum iz svog Pixela 6 promjenom ovih postavki

Upravo sam kupio Pixel 6 ili 6A? Ažuriranje određenih postavki može softveru vašeg telefona dati svjež izgled, spriječiti da ostanete bez prostora za pohranu ili uštedjeti vrijeme tako što će vas Google asistent čekati na čekanju.

Google je prošle jeseni lansirao Pixel 6 i 6 Pro, ali Pixel 6A u prodavnice je stigao 28. jula. Počeće od 450 dolara i ima isti Tensor procesor kao Pixel 6, ali njegova kamera ima nižu rezoluciju i ekran je primetno manji. Očekuje se da će se oglasiti i Google Pixel 7 i 7 Pro ove jeseni nakon zadirkivanja novih telefona na Google I/O u maju.

Evo pogleda na postavke koje biste trebali promijeniti na svom Pixel 6, 6 Pro ili 6A.

Uključite tematske ikone kako bi vaše ikone odgovarale vašoj pozadini

Jedna od najvećih karakteristika u Android 12 je Material You, koji prilagođava paletu boja softvera tako da odgovara vašoj pozadini. Primijetit ćete da neki elementi unutar određenih aplikacija — poput tastature u porukama i Gmail-a Dugme za sastavljanje — imaće akcente u boji koji odgovaraju pozadini kao dio šireg materijala koji osvježavate. Ako uđete u Postavke, možete birati između nekoliko opcija.

Ali ne morate tu stati. Da biste ikonama aplikacija dali šareno osvježenje koje podsjeća na vašu pozadinu, dugo pritisnite bilo koji prazan prostor na vašem Pixel 6 Početni ekran. Zatim dodirnite Pozadina i stil i uvjerite se da je prekidač pored Tematske ikone je uključen. Sada ikone aplikacija na početnom ekranu treba da odgovaraju vašoj pozadini.

Koristite brze fraze da odbacite alarm ili telefonski poziv bez izgovora: ‘Hej, Google’

Svi smo bili tamo. 6 je ujutro, alarm počinje da trešti i jedva imate snage da posegnete za telefonom. Google ovo malo olakšava Pixel 6 postavku tako što vam omogućava da pauzirate ili odbacite alarm jednostavnim izgovorom “Odgodi” ili “Stop” bez potrebe za frazom okidača “Hej, Google”. Isto možete učiniti za telefonske pozive tako što ćete reći “Odgovori” ili “Odbij” bez potrebe da zgrabite svoj uređaj.

Da biste ovo uključili, otvorite Postavke meni i izaberite Apps. Zatim odaberite Asistent i dodirnite Brze fraze. Trebali biste vidjeti opcije za alarme i tajmere i dolazne pozive. Dodirnite prekidač pored svakog od njih da omogućite ovu funkciju.

pixel-quick-phrases.png

Neka vas Google Asistent čeka na čekanju i prepisuje automatizirane menije telefona

Umorni ste od čekanja na čekanju? Pokušajte koristiti Google drži za mene karakteristika, koja ima Google Assistant pričekajte na čekanju, a zatim vas obavijestite kada predstavnik kupaca postane dostupan. Ako ne želite da zapamtite koji broj da udarite sljedeći put kada budete sjedili putem automatiziranih glasovnih upita, također možete uključiti Direct My Call. Ovo transkribuje automatizovane menije tako da ne morate da pamtite koji broj da pritisnete da biste bili usmereni na ispravnu ekstenziju.

Obje ove funkcije dostupne su iz telefonske aplikacije Pixel 6, 6 Pro ili 6A. Otvorite Telefon aplikaciju i dodirnite tri tačke u gornjem desnom uglu da započnete. Izaberi Postavke i trebalo bi da vidite Čekaj za mene i Usmjerite moj poziv ispod Pomoćni odjeljak.

Funkcija Direct My Call izgleda obećavajuće, ali trenutno radi samo za besplatne brojeve na engleskom. To može učiniti njegove transkripcije pomalo zbunjujućim jer mnogi automatizirani meniji telefona obično čitaju opcije i na španskom.

pixel-direct-my-call.png

Odaberite želite li produžiti vijek trajanja baterije ili poboljšati performanse

Googleove Pixel telefoni može optimizirati vijek trajanja baterije ovisno o tome kako koristite svoj telefon. Iako je to korisna pogodnost, može biti trenutaka kada biste radije isključili ovu funkciju kako biste imali bolje performanse svog uređaja. Ovu postavku možete uključiti ili isključiti bilo kada otvaranjem Postavke meni, biranje Baterija i tapkanje Prilagodljive postavke.

pixel-adaptive-battery.png

Uključite Smart Storage da ne ostanete bez prostora

Ako snimite puno fotografija i video zapisa, znate koliko je dragocjeno prostor za pohranu vašeg uređaja može biti. Kao jedan od načina rješavanja tog problema, možete odabrati da vaš Pixel telefon automatski briše stare fotografije kako biste oslobodili prostor. Ako omogućite ovu funkciju, vaš Pixel uređaj će izbrisati fotografije napravljene sigurnosnom kopijom na vašem Google fotografije računa koji su na vašem uređaju 60 dana ako je prostor za pohranu vašeg telefona manji od 25%.

Da uključite ovo, otvorite Postavkeizaberite Skladištenje i dodirnite Oslobodite prostor. Zatim dodirnite ikonu menija u gornjem levom uglu i izaberite Postavke. Prebacite prekidač pored Smart Storage.

pixel-smart-storage.png

Koristite Uštedu pohrane da optimizirate pohranu fotografija i video zapisa vašeg Pixela

Ako želite da uštedite prostor, postoji još jedna opcija: Omogućite uštedu pohrane na svom Pixel uređaj. Ovo mijenja postavke koje koriste velike količine prostora za pohranu, kao što je spremanje RAW slika kao JPEG i snimanje video zapisa u 1080p umjesto 4K. Ako vam je više stalo do uštede prostora nego do najbolje moguće rezolucije, možda biste željeli isprobati ovo.

Pokrenite Kamera aplikaciju i dodirnite zupčanik podešavanja u gornjem lijevom uglu. Zatim dodirnite Više postavki i odaberite Pohrana uređaja. Prebacite prekidač pored Storage Saver.

pixel-device-storage.png

Prilagodite šta se dešava kada pritisnete taster za jačinu zvuka tokom snimanja fotografija

Možete koristiti dugme za jačinu zvuka da snimite fotografiju, prilagodite zumiranje ili kontrolišete jačinu zvuka na svom Pixel uređaju. Otvorite Kamera aplikaciju, pritisnite Ikona postavki i biraj Više postavki. Zatim izaberite Gestovi i odaberite Radnja tipke za jačinu zvuka da odaberete željenu opciju.

pixel-camera-gestures.png

Provjerite da li ekran vašeg Pixela automatski mijenja orijentaciju kada je to potrebno

Nekoliko stvari može biti neugodnije od toga da vaš telefon zaglavi u portretnom načinu rada kada ga držite u pejzažnom načinu kako biste gledali video. Izbjegavajte ovo na svom Pixel 6 otvaranjem Postavke meni, biranje Display i tapkanje Automatsko rotiranje ekrana. Također možete odabrati da uključite prepoznavanje lica kako biste autorotiranje učinili preciznijim. Google kaže da se slike koje se koriste za detekciju lica nikada ne pohranjuju niti šalju kompaniji.

pixel-auto-rotate-screen

Prepoznajte pjesme koje se reproduciraju u blizini na zaključanom ekranu

Jeste li ikada čuli pjesmu koja svira u restoranu i pitali se kako se zove? Google Pixel uređaji mogu prepoznati pjesme i prikazati naziv pjesme i izvođača na zaključanom ekranu vašeg telefona. Otvorite Postavke meni, izaberite Display i dodirnite Zaključavanje ekrana. Pritisnite Sada svira i uključite prekidač pored Identificirajte pjesme koje sviraju u blizini.

pixel-now-playing.png

Odaberite želite li lakše pomicanje ili duži vijek trajanja baterije

The Pixel 6 i Pixel 6 Pro su u stanju da povećaju brzinu osvježavanja kako bi omogućili brže pomicanje i glatkije animacije, što čini softver općenito osjetljivijim. Pixel 6 može povećati brzinu osvježavanja do 90 Hz, dok Pixel 6 Pro može ići do 120 Hz. Ali budući da ova funkcija povećava potrošnju baterije, ponekad ćete je poželjeti isključiti.

Da biste pristupili ovoj opciji, otvorite Postavke meni i izaberite Display. Pomaknite se dolje do Smooth Display i prebacite prekidač da ga uključite ili isključite. Ova funkcija nije dostupna na Pixel 6A.

pixel-smooth-display.png

Dodajte titlove video zapisima, podcastovima i telefonskim pozivima

Googleove Funkcija titlova uživo generira titlove za reprodukciju medija na vašem uređaju i radi na starijim Pixel uređajima koji datiraju iz modela druge generacije. To je funkcija pristupačnosti, a može biti korisna i u trenucima kada ste zaglavili bez slušalica i trebate čuti sadržaj videa ili podcasta u javnom okruženju. Da biste ovo uključili, pritisnite dugme za jačinu zvuka i dodirnite Titl uživo ikona koja izgleda kao oblačić govora. Samo zapamtite da korištenje Live Captiona može koristiti dodatne resurse baterije.

pixel-live-caption.png

Uredite svoje brze postavke za lak pristup prečicama

Povlačenjem nadole sa vrha ekrana će se pokrenuti meni brzih podešavanja. Dodirnite ikona olovke da uredite ovaj meni i dodate podešavanja koja najčešće koristite. Google nudi širok izbor opcija u rasponu od uštede baterije do omogućavanja i onemogućavanja mikrofona i pristupa alarmima. Ovdje ćete pronaći osnovne stvari uključujući način rada u avionu, Bluetooth i Wi-Fi.

pixel-quick-settings.png

Tražite više savjeta za svoje druge Google uređaje? Pogledajte naše savjete za povećavajući vašu produktivnost na Chromebookovima i izvući maksimum iz svog Google Nest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *