Mobilni

Izbrišite kolačiće vašeg Android telefona, predmemoriju za brisanje neželjenih datoteka

Čišćenje vašeg Android telefonKolačići i keš memorija korisnika mogu ukloniti kolačiće za praćenje i višak podataka koji su se možda nakupili tokom korištenja vašeg web preglednika. Bilo tvoj Android telefonInternet pretraživač korisnika je Google Chrome, Firefox ili Samsung Internet, on prikuplja i pohranjuje podatke svaki put kada surfujete internetom. Ove informacije čine vaše kolačiće i keš memoriju i pomažu vašem telefonu da se brzo prijavi na vaše račune i učita često posjećene stranice.

Ali ovi podaci se na kraju gomilaju, zauzimaju prostor na vašem telefonu, a vjerovatno uključuju i kolačiće koji jesu praćenje vaše historije pretraživanja sa namjerom posluživanja personaliziranog oglašavanja. (Posle sam viđao oglase za naočare posjetom nekoliko online trgovina za usporedbu cijena i stilova, kao i za odmor na krstarenju nakon što pogledate nekoliko mogućih bijega.)

Koraci se neznatno razlikuju u zavisnosti od tipa telefona i aplikacije za web preglednik koji koristite, pa ćemo u nastavku proći kroz kako izbrisati ove podatke za preglednik Google Chrome (često zadano za mnoge Android telefone kao što je Google Pixel liniju), Samsung-ov internet pretraživač (često je podrazumevano uključen serija telefona Galaxy) i Mozilla Firefox pretraživač. Također možete pogledati naš poseban vodič o tome kako obrišite keš memoriju na iPhone web pretraživaču u slučaju da i vi imate nekoliko Apple uređaja za pospremiti.

google chrome

Možete izbrisati svoje kolačiće i keš memoriju unutar Android verzije Google Chromea tako što ćete prvo dodirnuti Dugme Više u gornjem desnom uglu pretraživača, označenog kolonom od tri tačke, a zatim tapnite istorijaonda Obrišite podatke pretraživanja. Ovome također možete pristupiti iz Chromea Postavke meni, kuckanje Privatnost i sigurnost i onda Obrišite podatke pretraživanja.

Chrome također nudi Basic i Napredno postavke za brisanje vašeg Istorija pregledavanja, Kolačići i podaci o stranicama i Keširane slike i datoteke. Možete koristiti Vremenski raspon padajući meni da odaberete da li želite da izbrišete cijelu historiju ili odabir bilo kojeg mjesta od posljednja 24 sata do posljednje četiri sedmice. Tapping Napredno također će vam omogućiti pristup brisanju Sačuvane lozinke, Automatsko popunjavanje podataka obrasca i Postavke stranice. Nakon što odaberete ono što želite da izbrišete, dodirnite plavo Obriši podatke dugme. Možda ćete dobiti dodatni upit u slučaju da Chrome smatra da su vam određene web stranice “važne”, a ako jeste, imat ćete priliku potvrditi prije brisanja. U suprotnom, ako ne primite taj upit, Chrome će odmah nastaviti sa brisanjem prema vašim uputama.

Čitaj više: Odbacite Google Chrome i umjesto toga koristite ovaj pretraživač koji je fokusiran na privatnost

Samsung Internet

Postoje dva različita načina na koja možete izbrisati keš memoriju i podatke kolačića vašeg Samsung internet pretraživača. Možete izbrisati iz samog pretraživača ili možete proći kroz aplikaciju Postavke na svom telefonu.

Da obrišete dok ste u aplikaciji Samsung Internet pretraživač, prvo dodirnite Dugme Opcije u donjem desnom uglu predstavljen sa tri horizontalne linije, zatim Postavke; skrolujte dole do i dodirnite Lični podacizatim dodirnite Izbrišite podatke pregledanja da dobijete meni opcija za brisanje. Možete očistiti svoje Istorija pregledavanja, Kolačići i podaci o stranicama, Keširane slike i datoteke, Lozinke i Automatsko popunjavanje obrazaca u bilo kojoj kombinaciji. Nakon tapkanja Izbriši podatketada ćete dobiti upit u kojem se traži da potvrdite svoje izbore prije brisanja.

Prolazak kroz samu aplikaciju pretraživača pruža najviše prilagođavanja onoga što želite da izbrišete. Međutim, ako želite da pristupite sličnim opcijama iz menija postavki vašeg telefona, otvorite Postavke aplikaciju i dodirnite aplikacijezatim skrolujte dole do i dodirnite Samsung Internet i onda Skladištenje.

Na dnu Storage, dobijate zasebne opcije za Obriši keš memoriju i Obriši podatke. Tapping Obriši keš memoriju će odmah izbrisati keš memoriju, ali Obriši podatke prikazuje prompt koji vas upozorava da će svi podaci aplikacije biti trajno izbrisani, uključujući datoteke, postavke, račune i baze podataka. Iako ne precizira kolačiće, ovaj pristup „nuklearnog razvoja“ trebao bi poništiti sve preostale podatke, omogućavajući vam da ponovo pokrenete Samsung Internet pretraživač kao da je potpuno nov.

Čitaj više: Promijenite ove Android postavke kako biste maksimalno iskoristili svoj telefon

Mozilla Firefox

Slično kao i kod Google Chrome-a, možete izbrisati kolačiće i keš memoriju iz aplikacije Mozilla Firefox za Android. Za pristup ovoj funkciji, dodirnite Više dugme na desnoj strani adresne trake, opet simbolizirano sa tri vertikalno poravnate tačke. Zatim dodirnite Postavke i skrolujte dole do Izbrišite podatke pregledanja.

Od tri pretraživača o kojima ovdje raspravljamo, Firefox vam daje najviše opcija pod Izbrišite podatke pregledanja meni, koji vam omogućava da izbrišete sve postojeće Otvori karticetvoje Istorija pregledavanja i podatke o lokaciji, Dozvole za web lokaciju pa čak i tvoj Preuzimanja folder pored Kolačići i Keširane slike i datoteke.

Iako ne možete odabrati vremenski raspon kao što to možete za Chrome, možete biti precizniji u pogledu vrste podataka koje želite ukloniti.

Čitaj više: Postavke privatnosti preglednika za promjenu što je prije moguće u Firefoxu, Chromeu i Safariju

I Firefox ima dodatnu opciju za one koji nikada ne žele zadržati svoje podatke o pregledavanju nakon što završe korištenje aplikacije. Unutar postavki je a Izbrišite podatke o pregledavanju po izlasku opciju, koja nalaže Firefoxu da obriše bilo koju kombinaciju ovih istih postavki svaki put kada zatvorite aplikaciju. To je korisna funkcija ako želite da pregledač bude uredan i, recimo, da izbjegnete slučajno predaju historije pretraživača nekome ko je možda ukrao ili na drugi način dobio pristup vašem telefonu.

Za više, provjerite sve što trebate znati Googleov novi operativni sistem, Android 13uključujući kako preuzeti beta verziju. Također, pogledajte CNET-ovu listu najbolje Android aplikacije i neke postavke koje želite promijeniti na vašem trenutnom telefonu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *