Mobilni

iOS 16 vraća dugo propuštenu funkciju baterije na iPhoneu

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Sve dok imate a kompatibilan iPhonesada možete preuzmi iOS 16. Objavljena jučer, najnovija verzija softvera za operativni sistem iPhone dodaje gomilu odlične nove karakteristike — i vraća onaj koji je korisnicima nedostajao godinama. Nisam siguran zašto ga je Apple uklonio, ali mi je drago što ga imam nazad.

Govorim o mjeraču postotka baterije. Ostani sa mnom sada.

Dobro je poznato da kupci telefona daju prednost trajanju baterije (a Deloitteova anketa o mobilnim trendovima za 2022. je posljednja koja to dokazuje). Ali prije pet godina, Apple je uklonio praktičnu opciju mjerača baterije, što je olakšalo uvid u tačan status vaših rezervi energije bez obzira na to što radite. Nakon petogodišnje pauze, ponovo možete vidjeti postotak baterije vašeg iPhone-a u statusnoj traci – s bilo kojeg mjesta na svom uređaju.

Reći ćemo vam šta trebate znati o ovoj funkciji povratka u iOS-u 16, kako sada provjeriti status baterije i zašto nam se funkcija vraćanja više sviđa. Evo šta treba da znate o novim funkcijama iPhone 14 kao što je redizajniran usjek ili “Dynamic Island” i an uvek uključen displej.

Šta je sa mjeračem statusa baterije na iPhoneu?

iPhone uređaji su nekada uključivali tačan postotak vaše baterije direktno na statusnoj traci. Ali nakon iPhone X izdanja, koji je predstavio notch — crna traka na vrhu vašeg uređaja u kojoj se nalaze zvučnik i kamera — nije bilo dovoljno prostora na ekranu da bi postotak baterije ostao u statusnoj traci, pa je Apple ukinuo tu funkciju.

Naravno, možete prevući prstom prema dolje od gornjeg desnog dijela iPhone da vidite tačan postotak u kontrolnom centru, ali to znači da ne možete pogledati postotak baterije iznutra bilo koji aplikacije ili sa početnog ekrana. I gotovo je nemoguće izmjeriti tačan postotak samo po ikoni baterije, što nije dobro ako je vaš iPhone blizu smrti.

Srećom, iOS 16 ponovo uvodi broj postotka baterije u statusnoj traci, unutar postojeće ikone baterije. Evo šta trebate znati o ovoj funkciji.

Kako vratiti postotak baterije u statusnu traku na iOS 16

Da biste vidjeli postotak baterije u statusnoj traci vašeg iPhonea, sve što trebate učiniti je nadograditi na iOS 16. Možete pričekati da vas iPhone upozori iskačućim obavještenjem ili prisilno izvršiti ažuriranje ručno tako što ćete otići na Postavke > Generale > Ažuriranje softvera.

Nakon što ažurirate, trebali biste vidjeti postotak na ikoni baterije u gornjem desnom uglu ekrana – s bilo kojeg mjesta na vašem iPhoneu. Na taj način možete pomno pratiti kada je vaš iPhone napunjen ili blizu kraja baterije i kada biste trebali početi da ga punite.

Iako je postavka uključena prema zadanim postavkama, možete otići na Postavke > Baterija i uključite Procenat baterije opciju da se uverite da radi. Kada se vaš uređaj puni, ikona baterije će postati potpuno zelena, pokazujući vam postotak, dok će biti u načinu rada niske potrošnje ikona baterije potpuno žuta, ali opet sa postotkom unutra.

Nažalost, opcija postotka baterije nije dostupna na svim modelima iPhonea — za sada nije na iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 Mini i iPhone 13 Mini. Predbilježbe za iPhone 14 su već počeli, a sam telefon će biti dostupan u petak, 16. septembra.

Za više, saznajte sve što je Apple predstavio na svom “Far Out” događaju prošle sedmice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.