Mobilni

iOS 16: Velike karakteristike koje još uvijek čekamo

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Apple’s nova linija iPhone 14 debitovao prošle nedelje, a sa njim je stiglo još nekoliko pogleda iOS 16 uoči javnog objavljivanja u ponedjeljak. Prethodno u beta verziji, iOS 16 donosi mnogo promjena na iPhoneu, uključujući trikovi za uređivanje fotografijasposobnost da uredite i poništite slanje iMessage tekstovai an Apple Maps makeover između mnogih drugih novih poboljšanja. No, uprkos brojnim novim funkcijama, postoji nekoliko stvari koje vidimo na drugim Apple proizvodima i Android telefonima za koje se čini da ne dolaze na iOS.

Ne želim zanemariti dobre naglaske — posebno uvek uključen displej spomenuto kada je ova lista prvi put objavljena poslije WWDC 2022 je stigao za iPhone 14 Pro i Pro Max — ali neke od ovih funkcija koje još uvijek ne dolaze na iPhone prilično je lako pronaći kada pogledate samo izvan uređaja koje Apple proizvodi.

Ono što smo htjeli: Uvijek na ekranu
Šta smo dobili: dostupno na iPhone 14 Pro i Pro Max

Appleovi iPhone 14 Pro i Pro Max će biti prvi telefoni koje je napravio Apple koji će uključivati ​​uvijek uključen ekran, funkciju koju su mnogi Android telefoni uključili u protekloj deceniji. Uvijek uključeni ekran koristi prednosti OLED ekrana tako što osvjetljava samo potrebne piksele kako bi prikazao informacije koje se mogu pogledati kao što su vrijeme i neka obavještenja. Iako Apple koristi OLED ekrane od 2017 iPhone Xčini se da je Apple čekao do 14 Pro i Pro Max kako bi napravio uvijek uključen ekran koji uključuje pozadinu i boje.

Ono što smo htjeli: Bolje slanje poruka na ne-iPhone
Šta smo dobili: poboljšanje grupnih poruka

Appleov iMessage u iOS-u 16 dobija mogućnost uređivanja i pozivanja poruka koje još nisu pregledane, ali ova poboljšanja su i dalje uglavnom samo funkcije iPhonea koje ne unapređuju ukupno stanje tekstualnih poruka unutar telefonske industrije. Kada je u pitanju slanje poruka na bilo koji drugi telefon koji nije iPhone, iOS se i dalje vraća na decenijama star SMS standard kojem nedostaju pogodnosti poput indikatora kucanja i jednostavnijeg grupnog slanja poruka.

Dok je Google dobivao telefonske operatere za podršku RCS standard to uključuje ove karakteristike — doduše tokom nekoliko godina sa zastojima — standard trenutno ostaje samo za Android, a Google tvrdi da bi rado sarađivao sa Appleom na interoperabilnosti.

Šanse za to izgledaju mračne kao i uvijek — Izvršni direktor Applea Tim Cook je nedavno rekao na tehničkoj konferenciji da kompanija vidi malu potražnju svojih korisnika za podršku RCS-u — ali postoji nada za grupno ćaskanje između iPhone i Android telefona. iOS 16 dodaje podršku za reakcije na poruke koje se šalju putem SMS-a, koje trenutno stižu kao niz poruka o tome kako je nekoj osobi “sviđala” ili “Volila” poruku.

Umjesto toga, aplikacija Messages će ih sada prevesti u odgovarajuću ikonu, slično kao što to već radi kada svaki učesnik grupnog razgovora koristi iPhone. Google je nedavno dodao sličnu funkciju u svoju aplikaciju Messages, prevodeći iPhone reakcije na isti način. Ovaj potez neće značajno poboljšati ove grupne razgovore, ali ću ga iskoristiti kao pogodnost.

Ono što smo htjeli: Split View na većim iPhone modelima
Šta smo dobili: još ništa

Apple-ovi iPad tableti već dugo uključuju mogućnost pokretanja dvije aplikacije uporedo, koristeći prednost većeg ekrana. iPad takođe dobija sopstveni podsticaj za više zadataka sa iPadOS 16, zahvaljujući novom Stage Manageru. Android telefoni na sličan način imaju mogućnost pokretanja više aplikacija odjednom. Ali na iPhoneu, čak i sa iPhone 13 Pro Max i njegov ekran od 6,7 inča, ne postoji mogućnost korištenja dvije aplikacije odjednom.

Apple dopušta neke ograničene multitasking na iPhoneu, kao što je gledanje a slika u slici video na vrhu druge aplikacije, ali bi bilo sjajno povremeno pogledati sažetu verziju aplikacije Mail uz Safari ili postaviti aplikaciju Kalkulator uz aplikaciju za budžetiranje.

Više zaključanih ekrana prikazano na i pored iPhone uređaja.

Ono što smo htjeli: Više početnog ekrana, prilagođavanje menija postavki
Šta imamo: Nove opcije zaključanog ekrana

Jedna od velikih karakteristika Androida 12 je mogućnost prilagođavanja cijelu temu vašeg telefona — uključujući prilagođene boje za padajuću listu obavijesti. Dok iOS 16 donosi veću kontrolu zaključanom ekranu, bio bi sjajan sljedeći korak da se ide dalje i omogući tematska podešavanja koja se protežu na obavijesti i razne menije postavki.

Uz prilagođenu temu, također bi bilo sjajno kada bi početni ekrani omogućili postavljanje aplikacija gdje god želimo. Dok widgeti mogu pomoći u ovome (koristim widget za vremensku prognozu i kalendar pune širine da spustim svoj prvi red aplikacija niže), neki ljudi bi možda željeli da svoje aplikacije isključivo smjeste u donji red svog početnog ekrana. Iako vam postojeći režimi fokusa i funkcija biblioteke aplikacija već omogućavaju da prilagodite koje aplikacije želite da se pojavljuju na početnim ekranima, omogućavanje slobodnog postavljanja bi bio sledeći logičan korak za prilagođavanje.

The zaključani ekran je bio veliki fokus tokom prezentacije iOS 16. Možda će se sljedeće godine Apple ponovo fokusirati na početni ekran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.