Mobilni

Google uglavnom gubi žalbu zbog kazne EU za Android protiv monopola u iznosu od 4 milijarde dolara

Najviši evropski sud je u velikoj mjeri potvrdio rekordnu kaznu koju je Googleu izrekla Evropska komisija zbog kršenja antimonopolskih propisa vezanih za njegov mobilni operativni sistem Android. EU je optužila da Google guši konkurenciju koristeći svoju Android dominaciju prisilno zahtijevaju od proizvođača telefona da uključe aplikacije za Googleove usluge.

Google u vlasništvu Alphabeta osporio je novčanu kaznu iz 2018. godine, ali je u srijedu Opći sud Evropskog suda pravde uglavnom potvrdio odluku da se kompanija kazni više od 4 milijarde eura (3,99 milijardi dolara).

“Kako bi se bolje odrazila težina i trajanje kršenja”, prikladno je izreći Googleu kaznu od 4,125 milijardi eura, saopćio je sud (PDF). To je nešto niže od prvobitne kazne od 4,34 milijarde eura, jer je sud rekao da se njegovo obrazloženje “u određenim aspektima” razlikuje od obrazloženja Komisije.

“Razočarani smo što sud nije u potpunosti poništio odluku”, navodi se u saopštenju Gugla. “Android je stvorio veći izbor za svakoga, a ne manje, i podržava hiljade uspješnih preduzeća u Evropi i širom svijeta.”

Kazna — koja je još uvijek rekordna — jedna je od tri koje je antimonopolski nadzornik EU nametnuo Guglu između 2017. i 2019. godine, u ukupnom iznosu od oko 8,5 milijardi dolara.

EU je otkrila da su Googleovi sporazumi sa proizvođačima telefona gušili konkurenciju i smanjivali izbore za potrošače jer kompanije kao što su Huawei, Samsung i LG u potpunosti zavise od Androida. Ugovori su zahtijevali da određene Google aplikacije i alati za pretraživanje, kao i Google Play Store, moraju biti unaprijed instalirani na Android uređajima, što omogućava Googleu da sačuva i ojača svoju dominaciju u pretraživanju.

Google je ranije tvrdio da je besplatnim pružanjem Android softvera proizvođačima uređaja omogućio proliferaciju jeftinih telefona i na taj način povećao pristup online uslugama. Kompanija je takođe istakla da ako korisnici žele da preuzmu rivalske usluge, to mogu slobodno da učine.

Grupa potrošača EU BEUC u izjavi je nazvala presudu “ključnom”, dodajući da “potvrđuje da evropski potrošači moraju uživati ​​u značajnom izboru između pretraživača i pretraživača na svojim telefonima i tabletima”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.