Mobilni

Google-ova nova web stranica za Android traži od Apple-a da doda RCS SMS u iMessage

Šta se dešava

Google lobira kod Applea da podrži standard RCS tekstualnih poruka na iPhoneu novom kampanjom na web stranici.

Zašto je važno

Google je zagovarao RCS standard kao zamjenu za SMS i MMS, tvrdeći da bi podrška na iPhoneu dramatično poboljšala slanje poruka na svim uređajima.

Šta je sledeće

Iako je usvajanje RCS-a u iOS-u 16 upitno, Apple lansira nove funkcije unutar iMessage-a kada iOS 16 bude javno predstavljen vjerovatno u septembru.

Googleova Android grupa u utorak pokreće novu kampanju za web stranicu usmjerenu na traženje od Apple-a da podrži RCS standard za razmenu tekstualnih poruka in Appleova aplikacija Messages.

Veb lokacija stavlja poseban fokus na Appleovo iskustvo „zelenog balona“ kada se poruke isporučuju preko SMS i MMS standarda, kao što su nedostatak indikatora kucanja, komprimovane slike i manja kontrola nad grupnim razgovorima u poređenju sa iMessageom i većinom aplikacija za ćaskanje. RCS uključuje mnoge funkcije koje se mogu vidjeti u iMessageu, kao i u aplikacijama za ćaskanje kao što su WhatsApp i Signal, uključujući indikatore kucanja, šifrirane poruke i slanje fotografija većeg kvaliteta.

Kampanja je najnoviji pokušaj Googlea da ohrabri Apple da koristi RCS tekstualni standard, koji trenutno ostaje servis za razmjenu tekstualnih poruka samo za Android. pola milijarde aktivnih korisnika mjesečno. Iako RCS sada ima podršku glavnih američkih mobilnih operatera, bez usvajanja unutar Appleove aplikacije Messages ili unutar uređaja kao što su osnovni telefoni, to je u suštini “iMessage” samo za Android telefone.

Primjetno je, međutim, da Googleovo ulaganje u RCS — inače poznato kao Chat u okviru Androidove aplikacije Messages — dolazi nakon godina nije uspjelo pokušaji da razvija vlastitu uslugu chat aplikacije. Nedavno je Google čak kreirao zasebnu aplikaciju za zamijeniti svoju uslugu Hangouts koji se takođe zove Chat, i njegov Aplikacija Duo za video pozive se spaja s Google Meetom.

Web stranica kampanje također predlaže aplikacije za ćaskanje na različitim platformama kao što su Signal i Meta-ov WhatsApp kao opcije za univerzalnije iskustvo slanja poruka, za razliku od pokušaja premještanja ljudi na drugu uslugu u vlasništvu Googlea. WhatsApp je također objavio u utorak nove funkcije privatnosti koji dodaju mogućnost tihog napuštanja grupnih ćaskanja, sakrivanja vašeg statusa na mreži i blokiranja snimaka ekrana sadržaja koji je predviđen za jednokratno gledanje.

Google-ovo lobiranje kod Apple-a dolazi mjesec dana prije nego što se očekuje da će proizvođač iPhone-a naširoko objaviti iOS 16što dodaje mogućnost za uredite i poništite slanje poruka koji se šalju preko njegove usluge iMessage. Apple je šutio o tome planira li eventualno podržati RCS, ali javna beta iOS 16 uključuje podršku za poruke koje se šalju putem SMS grupnih razgovora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *