Mobilni

Bose QuietComfort Earbuds 2 recenzija: Žao nam je, Sony

Možda ste to propustili, ali Boseove nove slušalice QuietComfort Earbuds 2 najavljene su istog dana kada je Apple predstavio AirPods Pro 2 i iPhone 14 — i ubrzo je na kraju bio malo zanemaren. Novi Apple proizvodi, posebno dugo očekivani kao što je AirPods Pro 2, su poput crne rupe koja poprilično upija sve i sve druge vijesti u tehnološkom solarnom sistemu te sedmice. Ali nakon što sam se dočepao QuietComfort Earbuds 2 — ili QC Earbuds 2 kako ih se može nazvati — mogu reći da su lako među najbolje slušalice u 2022.

Ne samo da su mi jako dobro pristajale u ušima, već imaju odlično poništavanje buke, odličan zvuk i poboljšane performanse glasovnog pozivanja. Mnogi ljudi će misliti da su preskupi po njihovoj kataloškoj cijeni od 299 USD (279 GBP, 429 USD), ili 20 USD više od originalne QuietComfort slušalice. Ali ću tu raspravu o vrijednostima sačuvati za kraj pregleda nakon što prođem kroz sve njihove prednosti, zajedno s nekoliko slabosti.

Čitaj više: Najbolje bežične slušalice za 2022

Sviđa mi se

 • Odličan zvuk i najbolje poništavanje buke u klasi
 • Značajno manji od svojih prethodnika
 • Novi Fit Kit vrhovi za uši i sistem stabilizatora omogućavaju vam sigurno i udobno nošenje
 • Poboljšano glasovno pozivanje uz bolju redukciju šuma

Ne sviđa mi se

 • Skupo
 • Nema bežičnog punjenja
 • Nema više tačaka Bluetooth uparivanja ili aptX audio podrške (još)

Za početak, možete ih dobiti samo u crnoj boji — ili “Triple Black”, kako to Bose naziva — na lansiranju. Peščanik dolazi kasnije tokom godine. Lično mi se malo više sviđa svjetlija boja, ali crna je sasvim u redu i mnogi je preferiraju.

Što je još važnije, slušalice su oko 30% manje od svojih prethodnika. Njihovo kućište je oko 40% manje i zaista džepno (iako je i dalje oko 25% do 30% veće od kućišta AirPods Pro 2). Manja veličina ispravlja veliki nedostatak originalnih slušalica QuietComfort, koje su imale odlično poništavanje buke i vrlo dobar kvalitet zvuka, ali su bile prilično teške i virile iz vaših ušiju. Svaki novi pupoljci teži nešto manje od 0,25 unci ili 7 grama, prema Boseu – još uvijek nisu vitki, ali znatno manji.

Druga velika promjena su vrhovi za uši. Bose je odbacio svoje jednodijelne StayEar vrhove krila za dvodijelni Fit Kit sistem koji ima odvojene vrhove za uši i “stabilne trake” u tri opcije veličine. To bi trebalo da pruži korisnicima veću fleksibilnost da dobiju sigurno prianjanje i čvrsto zaptivanje. Svidjeli su mi se StayEar vrhovi krila, ali nakon što sam isprobao novi dvodijelni sistem, prodao sam ga. Na kraju sam uzeo velike vrhove i traku srednje stabilnosti, i to je zaista blokiralo pupoljke u mojim ušima. Ne mogu vam reći da će ovo jednako dobro stajati na svačijim ušima, ali ako ste neko ko ne može sigurno stati uz AirPods Pro 2, koji su lakši i prilično udobni za nošenje, ovaj novi dvodijelni Fit Komplet bi mogao biti razlog da Bose isprobate nove AirPods Pro.

Nekoliko novih vrhunskih slušalica ima neku vrstu funkcije automatskog prilagođavanja koja uzima u obzir oblik vaših ušiju — i ušnog kanala. Prateći taj trend, Bose je razvio novi CustomTune sistem za kalibraciju zvuka koji ima za cilj da optimizuje poništavanje buke i kvalitet zvuka za vaše posebne uši. Svaki put kada stavite pupoljke u uši, pušta se vlasnički ton i mikrofon mjeri akustični odgovor vašeg ušnog kanala. Potrebno je otprilike pola sekunde i definitivno ćete primijetiti da je poništavanje buke podvrgnuto određenoj optimizaciji.

Iako su poboljšanja dizajna dobar korak naprijed, QuietComfort Earbuds 2 zaista blistaju na prednjoj strani za poništavanje buke. Zaista je impresivno koliko je zvuk oko vas prigušen. Bose kaže da su to ciljane frekvencije koje je ranije bilo teško smanjiti u srednjem i visokom opsegu, kao što su glasovi obližnjih saradnika, bebe koje vrište i porodične smetnje u vašoj kućnoj kancelariji. Koristio sam pupoljke u svom domu pored relativno glasne HVAC jedinice, a poništavanje buke ju je u osnovi potpuno utišalo.

Ali više me je impresioniralo koliko je zvuka smanjeno kada sam hodao ulicama i vozio se podzemnom željeznicom u New Yorku. I dalje možete čuti glasove ljudi, ali se čini da su prigušeni za oko 60%, a možda čak i nešto više. Malo je zapanjujuće kada izvadite pupoljke iz ušiju ili ih stavite u režim transparentnosti — Bose to naziva Aware mode — i shvatite koliko se zvuka filtrira.

I da, taj način transparentnosti je također poboljšan – zvuči prirodnije i životnije. Najbolji načini transparentnosti, poput onog kod AirPods Pro, čine da izgleda kao da ne nosite slušalice i možete čuti svijet kao što bi zvučao bez slušalica u ušima. Oni dobro rade kako biste se približili tom osjećaju.

Iako se čini da su drajveri isti ili vrlo slični onima koji se nalaze u originalnim QuietComfort slušalicama, Bose predstavnici rekli su mi da je zahvaljujući CustomTune tehnologiji zvuk značajno poboljšan, s više “nijanse, jasnoće, dubine” i boljom preciznošću. I to je uglavnom ono što ćete čuti ako ih uporedite sa originalima. Sve je malo jasnije i prirodnije zvuči. Njihovi prethodnici su takođe imali relativno dobar zvuk — i pod tim mislim da imaju prilično široku zvučnu scenu. Ali bas ima malo više definicije i udarca, a ima i malo više detalja i razdvajanja između instrumenata tako da ih možete jasnije čuti. Takođe sam mislio da imaju pravu količinu topline, posebno sa muškim i ženskim vokalom. Njihov tonski balans je generalno veoma dobar.

bose-quietcomfort-earbuds-2-splash-test

Dok softver i napredni algoritmi igraju veliku ulogu u performansama QuietComfort Earbuds 2, oni imaju četiri mikrofona u svakom pupku, od kojih su dva mikrofona za formiranje zraka kako bi se fokusirali na hvatanje vašeg glasa. Performanse glasovnog poziva bile su slaba tačka u originalnim slušalicama QuietComfort i Bose se očito potrudio da ih poboljša boljim smanjenjem buke — i prihvatanjem glasa — tokom poziva. Mislim da je sada znatno bolje (možete čuti uzorak poziva u mom saputniku video recenzija).

Što se tiče trajanja baterije, ona je procijenjena na 6 sati s uključenim poništavanjem buke — to je isto kao i novi AirPods Pro 2 — i dobijate oko tri dodatna punjenja iz nove smanjene futrole za punjenje, koja ima USB-C punjenje, ali ne bežično punjenje. Ovaj posljednji nedostatak je pomalo nesrećan jer većina slušalica u ovom cjenovnom rangu, uključujući AirPods Pro 2, ima bežično punjenje.

Kao i njihovi prethodnici, slušalice QuietComfort Earbuds 2 su otporne na prskanje sa IPX4 ocjenom. Takođe imaju slične kontrole na dodir sa pokretom prevlačenja za kontrolu jačine zvuka što mi se sviđa. Mislio sam da kontrole na dodir rade dobro i da su malo prilagodljive u pratećoj aplikaciji za iOS i Android (imate opciju da odaberete određene “prečice”).

Što se tiče Bluetooth aroma, oni su opremljeni Bluetooth 5.3. Koriste AAC i SBC audio kodeke, ali trenutno nemaju podršku za Qualcommov aptX Adaptive audio kodek ili Bluetooth uparivanje na više tačaka (ručno sam prelazio između iPhone 13 Pro i Galaxy Z Flip 4). U teoriji, možda ćete moći dobiti nešto bolji kvalitet zvuka ako koristite uređaj poput Android telefona koji podržava aptX Adaptive i bežično prenosite muzičke datoteke visoke rezolucije koristeći usluge poput Tidal, Amazon Music i Qobuz koje isporučuju muziku visoke rezolucije.

Bio sam razočaran time, posebno nedostatkom Bluetooth uparivanja na više tačaka. Ali postoji nada koja bi se mogla promijeniti u budućnosti. To je zato što mi je predstavnik Bosea rekao da su ove slušalice opremljene Qualcomm čipom serije 5. Taj čip podržava Bluetooth uparivanje na više tačaka i ima podršku za aptX, tako da mislim da postoji velika šansa da ćemo u budućnosti vidjeti barem višestruko Bluetooth uparivanje, a možda i druge funkcije. Bose nije spomenuo ništa o Bluetooth Audio LE i Auracastu, novoj Bluetooth tehnologiji emitiranja zvuka koja dolazi u ušice i slušalice, ali neke nove slušalice poput Samsung Galaxy Buds 2 Pro
su navedeni kao “spremni” za LE Audio.

Vrijedi napomenuti da iako je poništavanje buke prilagodljivo, možete podesiti nivoe između tri postavke. Takođe, slušalice imaju podesiva podešavanja ekvilajzera tako da možete podesiti profil zvuka. I na kraju, možete samostalno koristiti jedan pup, a drugi ostaviti u kućištu za punjenje iako su određene kontrole na dodir dostupne samo na desnom slušalici.

Bose protiv Sonyja i Beatsa

Na kraju ću reći da sam ih uporedio sa nekim drugim vrhunskim slušalicama, uključujući Sony WF-1000XM4, koji su objavljeni u junu 2021. i na listi za 20 dolara manje. XM4s su i dalje odlični, ali ove QuietComfort Earbuds 2 su nadmašile Sony slušalice ne samo u pogledu kvaliteta zvuka i poništavanja buke, već i glasovnog poziva i uklapanja. Bose pupoljci su superiorni.

bose-quietcomfort-earbuds-2-vs-original

Takođe mi se sviđa Beats Fit Pro (200 USD) i za svakodnevnu upotrebu i kao sportske slušalice (takođe, vrlo sigurno ostaju u mojim ušima). Vjerovatno su povoljnije, pogotovo jer počinjemo viđati redovne popuste na njih. Ali Bose nudi bolje ukupne performanse zajedno s udobnim, sigurnim sjedanjem u slušalice usporedive veličine.

Još ne mogu ulaziti u sve detalje o Appleovim novim AirPods Pro 2, ali ću ažurirati ovu recenziju detaljnijim poređenjima čim budem mogao. Ali za sada, mogu reći da ako ste neko ko ne može dobiti stvarno siguran spoj sa AirPods Pro, ovo je uvjerljiva alternativa. Međutim, poboljšanja performansi AirPods Pro 2 čine ih prilično sigurnim i primamljivim izborom za korisnike iPhonea za 50 dolara manje od Bosea. To ne znači da ne biste trebali uzeti u obzir QuietComfort Earbuds 2 ako ste korisnik iOS-a, ali AirPods Pro imaju svoj skup prednosti za iOS korisnike, uključujući prostorni zvuk, automatsko prebacivanje između vaših Apple uređaja na vašem iCloud računu i Siri bez upotrebe ruku.

Isto se može reći i za Samsungove odlične Galaxy Buds 2 Pro buds i vlasnici Samsung Galaxy uređaja. Ti slušalice imaju određene funkcije koje mogu iskoristiti samo vlasnici Galaxyja, uključujući zvuk visoke rezolucije preko Bluetooth-a ako imate pravo podešavanje.

Ali opet, slušalice QuietComfort Earbuds 2 mogu vam bolje pristajati, i mislim da zvuče bolje od Galaxy Buds 2 Pro i Pixel Buds Pro i imaju bolje poništavanje buke. Ako možete dobro zatvoriti ove pupoljke, poništavanje buke je zaista impresivno. Verovatno najbolji trenutno. I na kraju, to je razlog zašto nekim ljudima možda vrede 300 dolara.

Bose QuietComfort Earbuds 2 ključne karakteristike, po Boseu

 • 30% manji pupoljci i 40% manje kućište
 • Nova CustomTune tehnologija za optimizaciju zvuka i poništavanja buke
 • Poboljšan zvuk, poništavanje buke i performanse glasovnog poziva
 • Dodirne kontrole s pokretima prevlačenja za kontrolu jačine zvuka
 • Novi dvodijelni sistem Fit Kit koji ima odvojene vrhove za uši i trake za stabilnost u tri opcije veličine
 • 4 mikrofona na svakoj slušalici, od kojih dva imaju oblik snopa za glasovne pozive
 • 6 sati trajanja baterije sa uključenim poništavanjem buke
 • Bluetooth 5.3
 • Podrška za AAC i SBC audio kodeke
 • Prilagodljive postavke EQ
 • Cijena: $299 (£279, $AU429)
 • Boje: prvo trostruki crni brodovi, a kasnije tokom godine slijedi pješčanik

Leave a Reply

Your email address will not be published.