Mobilni

Apple SharePlay olakšava filmsku noć izdaleka

Ova priča je dio WWDC 2022CNET-ova potpuna pokrivenost sa Appleove godišnje konferencije programera i o njoj.

Cijene avionskih karata u julu su bile pristupačnije nego u junu, ali su i dalje visoke u odnosu na jul 2021., prema američkom Birou za statistiku rada. Zbog toga, možda nećete putovati da vidite prijatelje ili porodicu u skorije vrijeme. Međutim, to ne znači da ne možete provesti veče gledajući film ili emisiju zajedno.

Apple’s iOS 15 nadogradnja je korisnicima iPhonea donijela mnoge uzbudljive nove funkcije — Režim fokusa, vremenska upozorenja u realnom vremenu, prepoznavanje lica za bezbedno skladištenje vaše vozačke dozvole i druge ID-ove u vašem Apple novčaniku. Ažuriranje je također donijelo SharePlay, novu FaceTime funkciju koja omogućava korisnicima iPhonea, iPada i Maca da dijele ekrane – i strimove – jedni s drugima za virtuelne zabave sa satovima. SharePlay nije bio dostupan u početnom izdanju iOS 15, ali je bio uključen iOS 15.1koji je objavljen u oktobru 2021.

Čitaj više: Šta promjene iOS 16 donosi na vaš iPhone

SharePlay je jedno od najvećih ažuriranja FaceTime-a, čime je Apple postao veliki konkurent Zoom i Teleparty (ranije poznat kao Netflix Party). Možete koristiti SharePlay za dijeljenje ekrana sa svojim partnerom za gledanje filmova, slušanje pjesama i još mnogo toga — sve dok ste u FaceTime pozivu. Postoji nekoliko upozorenja: Obje strane moraju imati instaliran iOS 15.1 ili noviji, a obje strane također moraju biti pretplaćene na bilo koje usluge striminga koje se dijele. Ali sve u svemu, izgleda da je SharePlay spreman da transformiše video pozive i gledanje filmova.

Evo kako da ga postavite.

Kako koristiti SharePlay za dijeljenje ekrana u FaceTime-u

Kao i Zoom, FaceTime će vam omogućiti da podijelite svoj ekran sa drugima tokom poziva koristeći SharePlay, tako da možete dijeliti više od muzike i video zapisa. Predloženi slučajevi upotrebe kompanije Apple uključuju planiranje zajedničkog putovanja, pregledavanje Zillowa s budućim cimerima, pokazivanje video igrice ili pomoć prijatelju s tehničkim problemom tako što će ih provesti kroz koje postavke promijeniti. Ova funkcija će također raditi na svim Apple uređajima, što znači da možete dijeliti svoj Mac ekran ili ekran svog iPhone ili iPad uređaja u pozivu.

Kako prenositi emisije i filmove uz FaceTime

Održavanje zabave sa gledanjem u FaceTime-u je jednostavno i intuitivno uz SharePlay. Kada prenosite filmove ili TV emisije s prijateljem ili nekom drugom značajnom osobom, sadržaj će se sinhronizirati na svim uređajima i omogućiti objema stranama pristup kontrolama. I dalje ćete se vidjeti i čuti u slici u slici dok gledate. Streaming usluge koje su se već udružile s Appleom za SharePlay uključuju Hulu, HBO Max, TikTok i ESPN Plus.

Da bi koristile SharePlay, obje strane moraju koristiti FaceTime na Apple uređaju koji podržava iOS 15.1, iPadOS 15.1 ili MacOS Monterey 12.1. Još jedna super karakteristika SharePlay-a je da možete baciti na svoj Apple TV dok održavate FaceTime poziv na vašem iPhoneu. Na taj način nećete zaglaviti da žmirite u mali ekran sa licem vašeg prijatelja koji blokira emisiju.

Evo kako postaviti SharePlay u FaceTime:

1. Započnite FaceTime poziv.

2. Otvorite aplikaciju za streaming dok ste povezani na poziv i odaberite emisiju ili film.

3. Pritisnite Igraja obje strane mogu gledati isti prijenos odjednom.

Kako slušati muziku uz SharePlay

Korišćenje SharePlay-a za slušanje novog albuma sa značajnom osobom ili prijateljem funkcioniše slično kao i zabava za gledanje. Kada dijele muziku, obje strane će također imati pristup kontrolama za pauziranje, reprodukciju ili preskakanje pjesama u SharePlay-u. Možete čak i doprinijeti dijeljenim listama za reprodukciju dodavanjem pjesama u red u Apple Music-u.

iPhone koristi SharePlay i prikazuje muzičku listu za reprodukciju

Evo kako podijeliti muziku sa SharePlay:

1. Započnite FaceTime poziv.

2. Otvorite Apple Music i odaberite pjesmu.

3. Pritisnite Igraji pjesma će početi da se reprodukuje sa oba uređaja istovremeno.

Dva iPhonea koji koriste SharePlay i sinkroniziraju strujanje iste muzike

Jedan nedostatak: problem s pretplatom na SharePlay

Netflix, Spotify i YouTube su neke od aplikacija koje se neće sinhronizovati sa SharePlay-om. Apple također napominje da će biti potrebna pretplata za obje strane kako bi dijelili streaming usluge (kao što su HBO Max ili Disney Plus) putem SharePlay-a. U naše vrijeme sa iOS-om 15stavili smo ovo na test i potvrdili da ne samo da obje strane trebaju pretplatu na aplikaciju koja se dijeli (ako je primjenjivo), već također moraju imati preuzetu aplikaciju na oba uređaja.

Čitaj više: Najbolje nove funkcije iOS-a 15

Dakle, ako vaš prijatelj ili druga značajna osoba želi da SharePlay TikTok video, a vi nemate instaliranu TikTok aplikaciju, nećete moći da vidite video preko FaceTime-a. I prije nego što se previše uzbudite, također nećete moći zaobići ovo tako što ćete podijeliti svoj video stream putem screen-share umjesto putem same aplikacije.

Za više informacija o Appleu, pogledajte nove funkcije u iOS 16 — kao da mogu uredite i poništite slanje poruka — the novi modeli iPhone 14 i Apple’s Dynamic Island.

Ispravka, 21. septembar: Prethodna verzija ovog članka pogrešno je rekla da je SharePlay uključen u izdanje iOS-a 15. Bio je dostupan u beta verziji softvera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.