Mobilni

7 savjeta kako da vaš iPhone radi kao Android

Prešli ste na iPhone sa Androida. Možda iPhone 13karakteristike su vas konačno uvjerile, ili ste možda kupili 2022 iPhone SE. Koji god Apple telefon sada nosite, primijetit ćete krivulju učenja kada koristite iOS nakon što ste se navikli na Android. S jedne strane, to je uzbudljivo: sada ste dio blue bubble clubi možete istraživati sve praktične funkcije u nedavno objavljenom iOS-u 15.4.

Ali također morate naučiti novi operativni sistem koji dijeli neke sličnosti sa Androidom, ali se osjeća potpuno drugačije. Na primjer, ne možete instalirati aplikacije s bilo kojeg mjesta. Morat ćete ih nabaviti iz Apple App Store-a i samo iz App Store-a. Ili šta je sa činjenicom da ste i dalje primorani da koristite krutu mrežu aplikacija i ne možete postaviti aplikacije gdje god želite? Također ne možete vidjeti informacije kao što su vrijeme i obavještenja čak i kada je ekran isključen, kao što možete kod mnogih Android telefoni. Iritantno.

Ako vam sve ovo počne zvučati poznato, možda ćete biti sretni što znate da postoje načini da učinite da vaš iPhone izgleda mnogo više kao vaš stari Android telefon. Na primjer, da li ste se poznavali mogu dodati widgete, kreirati prilagođene ikone aplikacija ili koristiti tastaturu treće strane koja više liči na ono na što ste navikli? Provest ću vas kroz nekoliko promjena koje bi mogle učiniti vaš novi iPhone sličnijim Androidu na način na koji želite.

Kreirajte prilagođeni početni ekran sa widgetima i Smart Stack-om

Widgeti, i po tom pitanju, prilagođeni početni ekran, su zgodan način da informacije držite na dohvat ruke, ali možda je još važnije da kreirate potpuno personalizirano iskustvo.

Dobre vijesti. Tvoje iPhone podržava widgete na početnom ekranu takođe, i prilično su sjajni. Možete dodati jedan widget ili kreirati ono što se zove Smart Stack koji će se rotirati kroz niz widgeta na osnovu toga s kojim vidžetima komunicirate i doba dana.

Postavite widget na ekran svog iPhone-a dugim pritiskom na prazno mjesto. Obično to radim neposredno iznad aplikacija na doku (gdje su redovi tačaka za svaki početni ekran). Dodirnite znak plus u gornjem levom uglu, a zatim prevucite i ispustite vidžete na ekran.

Kreirajte Smart Stack vlastitim prevlačenjem widgeta iste veličine jedan na drugi.

Ne možete instalirati teme ili pokretače, ali i dalje možete prilagoditi izgled iPhone-a

Ako ste navikli da kreirate prilagođene ikone aplikacija, biće vam drago da to znate vaš iPhone može podržavati prilagođene ikone, također. Morat ćete koristiti aplikaciju Shortcuts da biste postigli svoj prilagođeni izgled i bili spremni da uložite neko vrijeme u svaku novu kreaciju – to morate raditi od aplikacije do aplikacije. Dakle, umjesto da imate standardne ikone aplikacije Mail, Safari ili Messages, umjesto toga možete koristiti ikonu AOL Mail ili bilo koju fotografiju koju želite da zamijenite zadane ikone.

Nadamo se da će Apple dodati podršku za pakete tema ili ikona u budućnosti, ali od sada, koraci navedeni u ovom postu su dobri koliko god mogu.

Koristite FaceTime za ćaskanje sa svojim Android prijateljima

Da, dobro ste pročitali. U iOS-u 15 možete FaceTime sa prijateljima i članovima porodice koji nemate Apple uređaj. Možda se vaš iPhone neće osjećati više kao vaš stari Android telefon na isti način kao i drugi savjeti na ovoj listi. Ali to bi moglo pomoći u tranziciji jer pruža način za jednostavno video ćaskanje sa svojim Android prijateljima bez potrebe za instaliranjem nove aplikacije.

FaceTime pozivanje funkcionira malo drugačije kada komunicirate s korisnicima uređaja koji nisu Apple. Morate generirati vezu na koju mogu kliknuti ili dodirnuti da se pridruže pozivu iz web preglednika. Samo otvorite aplikaciju FaceTime i dodirnite dugme Kreiraj vezu da započnete. Odatle možete jednostavno kopirati vezu ili dodirnuti aplikaciju kao što su Poruke ili Mail da podijelite pozivnicu sa svojim prijateljem ili članom porodice.

Nedostaje vam Googleova tastatura? Možete preuzeti naš omiljeni, a također naučiti neke savjete za iPhone tastaturu

Male stvari mogu biti ono što nam na kraju najviše nedostaje na našim starim uređajima. Uzmite tastaturu kao primjer. Googleovu tastaturu, Gboard, vole mnogi korisnici Androida. Ali ne brinite, možete instalirati tastature trećih strana na iPhone, iako ćete možda otkriti da nisu tako pune funkcija kao Android ekvivalenti. Androidov Gboard dostupan je na iPhoneu ako želite da ga isprobate.

Međutim, ako otkrijete da tastature trećih strana jednostavno ne mogu to učiniti, evo nekih od mojih ličnih trikova za izvlačenje maksimuma iz tastature iPhone-a.

  • Pomerajte kursor dugim pritiskom na razmaknicu dok tasteri ne nestanu, pretvarajući ga u svojevrsni trackpad. Evo a post sa fensi animiranom slikom to vam pokazuje kako to funkcionira.
  • Kreirajte prilagođene prečice za zamjenu teksta tako što ćete otići na Postavke > Općenito > Tastatura > Zamjena teksta. Ovo olakšava kucanje psovki (izvini, ne izvini, mama) ili brzo unošenje informacija poput vaše adrese e-pošte.
  • Možete prevući prstom da kucate na tastaturi iPhonea, baš kao što možete na skoro svakoj Android tastaturi. Ako ne radi, provjerite je li uključen tako što ćete otići na Postavke > Općenito > Tastatura > Prevucite za unos i provjerite je li prekidač u On pozicija.

Niste zaključani na Appleove zadane aplikacije. Umjesto toga koristite Googleove aplikacije

Imaš sreće. Google radi dobar posao održavajući iste aplikacije koje poznajete i volite na Androidu ažuriranim na iPhoneu. Umjesto da vas povežem sa svakom pojedinačnom Google aplikacijom, umjesto toga ću vas uputiti na Googleovu stranicu za programere u App Storeu gdje možete pronaći sve aplikacije koje su dostupne za iPhone (ili iPad).

Možda ćete biti iznenađeni koliko je aplikacija Google napravio za iPhone. Google Maps, Gmail, Chrome pretraživač, Google Docs, Google Drive i Google Keep samo su vrh ledenog brega. Pogledajte sljedeći odjeljak za još prodorniju Google aplikaciju.

google-assistant-shortcut-ios

Ne sviđa vam se Siri? Koristite Google Assistant

Jedna od aplikacija koju je Google učinio dostupnom na iPhoneu koju vrijedi istaknuti je Google Assistant. Znam da Siri ima lošu reputaciju na neki način, i neću ulaziti u tu raspravu ovdje, ali za one koji žele koristiti Google-ov virtuelni asistent umjesto Appleovog, možete preuzeti i instalirati namjensku aplikaciju.

Ali to ne rješava problem nemogućnosti da kažete “Hej, Google” i da vaš iPhone odgovori. Da biste to učinili, morat ćete kreirati prečicu u aplikaciji Shortcuts koja će koristiti Siri za pokretanje Google Assistant-a.

Kada je Google Assistant instaliran na vašem telefonu, otvorite aplikaciju Shortcuts i dodirnite znak plus da kreirate novu prečicu. Dodirnite Dodaj akciju > Apps > Asistent > Pitajte Google i isključite Prikaži kada se pokrene. Imenujte prečicu ili “Hej, Google” ili “OK, Google”.

Sljedeći put kada poželite razgovarati s Google asistentom, aktivirajte Siri (držite bočno dugme ili recite: “Hej, Siri”), a zatim upotrijebite naziv svoje prečice.

Na primjer, možete reći “Hej, Siri, OK, Google, kakvo je vrijeme?” Siri će proslijediti vaš zahtjev aplikaciji Google Assistant.

Nezgrapno je i nije idealno, ali ako vi stvarno ne sviđa ti se Siri, završiće posao.

iphone-ios-15-2021-cnet-09

Face ID nije savršen. Evo kako to učiniti boljim

Ako prelazite s Android telefona s otključavanjem otiskom prsta, Face ID može biti frustrirajući ako ne prepozna uvijek vaše lice (na primjer, ako vam je glava napola zakopana u jastuk) i otključa vaš iPhone u odgovarajućem vremenu . Evo šta predlažem: Dodajte alternativni izgled, što je isto kao da skenirate lice po drugi put; ovo je ekvivalent skeniranju četiri otiska prsta na starom Android telefonu umjesto samo jednog.

Ali umjesto da stavite sunčane naočale ili neki drugi dodatak kako biste promijenili svoj izgled, prođite kroz proces registracije sa “tipičnim” izgledom koji vam zadaje najviše problema. Ako je to samo iz kreveta sa raščupanom kosom i kesama ispod očiju, neka bude tako. Ova vrsta podataka se pohranjuje samo na vašem telefonu, a ovo je otključavanje licem, a ne takmičenje ljepote.

Da ponovo skenirate svoje lice, otvorite Postavke > Face ID & Passcode i dodirnite Postavite alternativni izgled.

Sada kada vaš iPhone izgleda i osjeća se više kao vaš stari telefon, odvojite malo vremena da malo bolje upoznate iOS. Provjeri ove postavke morate promijenitii budite sigurni da pratite najnovije funkcije iOS 15. Oh, i postoje skrivene karakteristike o kojima biste trebali znati također.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *