Mobilni

7 savjeta i trikova za poboljšanje performansi vašeg Androida

Bez obzira na koje Android telefon ti imaš — Samsung Galaxy, Google Pixel ili Motorola — uvijek postoji prostor za poboljšanje njegovih performansi, a to obično zahtijeva malo održavanja s vaše strane.

Ispod haube ćete pronaći postavke koje možete konfigurirati kako biste pomogli svom Androidu da radi bolje, ali prije nego što počnete, morate znati gdje su te postavke i šta tačno mogu učiniti za vas.

U ovom vodiču ćemo proći kroz sedam postavki koje vam mogu donijeti bolje ukupne performanse vašeg Android pametnog telefona: da li želite poboljšati vijek trajanja baterijeočistite nered na početnom ekranu ili se riješite dosadnih grešaka.

Bilješka: Nisu svi Android uređaji isti, a proizvođači telefona često postavljaju svoj softver na Android, stoga imajte na umu da određene postavke mogu nedostajati ili su na drugom mjestu u zavisnosti od verzije Androida koju koristite i proizvođača vašeg telefona.

Želite još savjeta za Android? Pogledaj ovo 5 savjeta kako da se vaš Android ponovo osjeća kao nov i kako prestati davati invazivne dozvole vašim Android aplikacijama (i zašto je to važno).

Postavke za poboljšanje vijeka trajanja baterije

Život s telefonom koji ima slab vek trajanja baterije može biti ljut, ali postoje neki koraci koje možete poduzeti da maksimalno iskoristite svako punjenje od samog početka:

1. Isključite automatsku svjetlinu ekrana ili prilagodljivu svjetlinu i postavite klizač nivoa svjetline na ispod 50%.
Što je vaš ekran svjetliji, troši više energije baterije.

Da biste došli do podešavanja, povucite meni prečica sa vrha ekrana i podesite klizač, ako postoji. Neki telefoni mogu imati prekidač za automatsko osvetljenje na panelu sa prečicama; u suprotnom, morate otvoriti aplikaciju za postavke i potražiti “osvjetljenje” da biste pronašli postavku i isključili je.

2. Koristite Adaptive Battery i Battery Optimization.
Ove funkcije se fokusiraju na učenje kako koristite svoj telefon, uključujući koje aplikacije koristite i kada, a zatim optimiziranje aplikacija i količine baterije koju koriste.

Neki Android telefoni imat će namjenski odjeljak za bateriju u aplikaciji Postavke, dok drugi telefoni (gledajući vas, Samsung) skrivaju ove postavke. Za svaki telefon je malo drugačije. Preporučujem da otvorite postavke i potražite “baterija” kako biste pronašli pravi ekran. Vaš telefon može imati i prilagodljivu postavku punjenja koja može pratiti koliko se brzo baterija telefona puni preko noći kako bi se očuvalo njegovo zdravlje.

Tamni način rada je vaš prijatelj

Drugi način da poboljšate vijek trajanja baterije, a istovremeno pomažete u očuvanju očiju je korištenje Androidovog namjenskog tamnog načina rada. Svaki Android telefon koji koristi Android 10 ili noviji imat će namjensku opciju tamnog načina rada.

Prema Google, tamni način rada ne samo smanjuje opterećenje koje ekrani pametnog telefona izazivaju na našim očima ali također poboljšava vijek trajanja baterije jer je potrebno manje energije za prikaz tamne pozadine na OLED ekranima (koristi se u većini vodeći telefoni) od bijele pozadine.

U zavisnosti od verzije Androida na vašem telefonu i kompanije koja je napravila vaš telefon, možda ćete morati da kopate po aplikaciji za podešavanja da biste pronašli tamni režim. Ako vaš telefon koristi Android 10 ili noviji, moći ćete uključiti tamni način rada na cijelom sistemu. Ako koristi Android 9, ne očajavajte. Dosta aplikacija imaju vlastitu opciju tamnog načina rada u postavkama koju možete koristiti bez obzira da li imate Android 10.

Da ga uključite u tamni način rada, otvorite Postavke aplikaciju i potražite Dark Mode, Dark Theme ili čak Noćni način rada (kako to Samsung voli da zove). Predlažem da koristite tamni način rada cijelo vrijeme, ali ako niste sigurni, uvijek možete postaviti tamni način rada da se automatski uključuje na osnovu rasporeda, recimo od 19:00 do 7:00 svaki dan, ili dopustiti da se automatski prebaci na osnovu svoju lokaciju u vrijeme zalaska i izlaska sunca.

Postavke tamnog načina rada na Android telefonu

Neka vaš početni ekran bude bez nereda

Planiranje da se pojavi u Google Play prodavnici za a hrpa novih Android aplikacija? Budite spremni na mnogo nereda ikona na vašem početnom ekranu, gdje prečice dolaze svaki put kada nešto instalirate.

Ako to ne želite, postoji jednostavan izlaz iz ovoga: dugo pritisnite na praznom dijelu vašeg početnog ekrana i dodirnite Postavke. Pronađite opciju označenu nešto u skladu sa Dodajte ikonu na početni ekran ili Dodajte nove aplikacije na početni ekran i isključite ga.

Presto! Nema više ikona na početnom ekranu kada instalirate nove aplikacije. I dalje možete dodati prečice povlačenjem ikone aplikacije iz ladice aplikacije, ali one se neće pojaviti na vašem početnom ekranu osim ako to ne želite.

Čitaj više: Najbolji Android telefoni koje možete kupiti u 2022

Postavite Ne ometaj

Ako vaš telefon rutinski provodi noć na vašem noćnom ormariću, vjerovatno ne želite da pišti ili zuji svaki put kada imate poziv, poruku ili Facebook upozorenje – posebno kada pokušavate da zaspite. Android nudi način rada Ne uznemiravaj koji će držati telefon manje ili više nečujnim tokom određenih sati. Na nekim telefonima ovo se naziva postavkom zastoja ili čak mirnim vremenom.

Idite do Postavke > Zvuci (ili Obavještenja), a zatim potražite Ne ometaj ili slično ime. Ako ga ne možete pronaći, potražite ga pomoću ugrađene funkcije pretraživanja u vašim postavkama.

Koristeći ovu funkciju, možete podesiti raspon sati kada želite da isključite digitalni šum. Ali ne brinite, sva obavještenja koja dobijete dok je Ne uznemiravaj uključena i dalje će vas čekati kada se probudite. Takođe, obično možete napraviti izuzetak koji omogućava ponavljanje poziva i pozive omiljenih kontakata. Uključi to. Ako vas neko zove u hitnom slučaju, velika je vjerovatnoća da će nastaviti pokušavati.

Funkcija Find My Device na Androidu

Budite spremni ako izgubite telefon

Ima li išta gore od izgubljenog ili ukradenog telefona? Samo saznanje da ste ga mogli pronaći da ste uključili Googleovu funkciju Find My Device.

Da biste se pripremili za uspješan oporavak, evo šta trebate učiniti: Otvorite Postavke aplikaciju, a zatim potražite Find My Device. Obično je u Sigurnost odjeljak of the Postavke aplikacija.

Ili ako imate Samsung uređaj, možete koristiti Samsungovu uslugu Find My Mobile koja se nalazi u Postavke > Biometrija i sigurnost > Find My Mobile.

Nakon što je to omogućeno, možete otići na android.com/find sa bilo kojeg računara ili mobilnog uređaja i prijaviti se na svoj račun. Samsung korisnici mogu posjetiti findmymobile.samsung.com kako bi pronašli izgubljeni telefon.

TCL 10 Pro Android telefon

Ako naiđete na bilo kakve probleme s postavljanjem bilo čega od ovoga, svakako pročitajte naš kompletan vodič za pronalaženje izgubljenog Android telefona.

Pod pretpostavkom da je vaš telefon uključen i na mreži, trebali biste moći vidjeti njegovu lokaciju na mapi. Odatle možete natjerati da zvoni, zaključate ga, postavite bilješku na zaključanom ekranu da kažete onome ko je ima kako da vam je vrati ili, u najgorem slučaju, daljinski obrišite cijelu stvar.

I uvijek ažurirajte svoj telefon

Koliko god to izgledalo očigledno, greške i drugi problemi koji usporavaju vaš Android uređaj potencijalno bi se mogli riješiti jednostavnim ažuriranjem softvera.

Prije nego što preuzmete i instalirate najnovije ažuriranje softvera, provjerite je li vaš uređaj povezan na Wi-Fi, inače ovo neće raditi.

Sada otvorite aplikaciju Postavke i ukucajte Ažuriraj. Onda ćeš ili videti Ažuriranje softvera ili Ažuriranje sistema — izaberite bilo koje. Zatim samo preuzmite softver, pričekajte nekoliko minuta i instalirajte ga kada bude spreman. Vaš Android uređaj će se ponovo pokrenuti i instalirati najnovije dostupno ažuriranje softvera.

Ažuriranje softvera na Android uređaju

Naravno, ima još mnogo toga da se nauči o novom telefonu. Ako imate telefon sa Android 12koji je objavljen prošle jeseni, evo šta trebate znati o tome preuzimanje, kompatibilnost i nove funkcije. A ako već koristite Android 12, evo ih nekoliko skrivenih karakteristika o kojima biste trebali znati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *