Mobilni

5 skrivenih funkcija iOS 16 koje nismo očekivali da ćemo pronaći

Apple’s iOS 16 Očekuje se da će biti objavljen negde na jesen, zajedno sa brojnim značajkama velike lige, uključujući i kompletnu redizajniran zaključani ekran sa widgetima i velikim prilagođavanjem, kao i mogućnošću da opozovite slanje i uredite tekstualne poruke i pomaže u sprečavanju glupih grešaka.

Međutim, ove karakteristike su samo početak. Bit ćete uzbuđeni kada saznate da postoji nekoliko novih skrivenih funkcija koje bi mogle u potpunosti promijeniti način na koji koristite svoj iPhone.

Ako želite izbliza pogledati neke od skrivenih dragulja koje iOS 16 može ponuditi, kao što su foto albumi zaštićeni lozinkom i lako dostupne Wi-Fi lozinkeevo šta treba da znate.

Čitaj više: Hoće li vaš iPhone pokretati iOS 16? Neki neće biti kompatibilni

A ako želite da saznate više o Appleovom najnovijem mobilnom operativnom sistemu, imamo nove funkcije iOS 16 koje će vam se svidjeti i par Funkcije Apple Maps koje će poboljšati način na koji putujete.

Također možete odmah dobiti iOS 16. Provjerite kako preuzmite i instalirajte druga beta verzija na vašem iPhoneu.

Uparite Nintendo Switch Joy-Cons sa svojim iPhoneom

Apple vam već dugo dozvoljava da uparite kontrolere trećih strana, kao što su PS5 Sony DualSense i Xbox Core Controller, sa vašim iPhoneom i iPadom, kako biste udobnije igrali mobilne video igre poput Apple Arcade biblioteka, Minecraft i Call of Duty. I možete dodati još jedan kontroler konzole na tu listu.

Ako posjedujete a Nintendo Switchsada možete uparite svoje Joy-Con kontrolere sa svojim iPhoneom ili iPadom pokreće iOS 16. Za početak, držite pritisnuto malo crno dugme za uparivanje na Joy-Con-u, sve dok zelena svjetla ne počnu trčati naprijed-nazad. To znači da je uređaj u načinu uparivanja. Zatim otvorite svoj iPhone i idite na Postavke > bluetooth i odaberite Joy-Con sa liste. Ponovite ovaj korak sa drugim Joy-Con-om.

Skriveni i nedavno izbrisani albumi sada su zaštićeni lozinkom

Skriveni album u aplikaciji Fotografije očigledno nije sakriven, budući da ga možete lako pronaći, što ga čini nepraktičnim za adekvatno skrivanje privatnih fotografija i videozapisa. Iako Apple ima opciju da Hidden album učini “nevidljivim”, svako ko ima pristup vašem telefonu može ga ponovo učiniti vidljivim i vidjeti sve unutra.

Zahvaljujući iOS-u 16, sada možete zaključati skriveni album. Zapravo ne morate ništa da radite da biste uključili ovu funkciju. Ako želite to provjeriti, pokrenite aplikaciju Fotografije i idite na Albumi karticu na dnu ekrana. Ako skrolujete prema dolje, vidjet ćete sićušnu bravicu pored Skriveno i Nedavno obrisano albumi. Da vidite šta je unutra, koristite Face ID ili svoju lozinku.

Skriveni album u fotografijama

Pregledajte i podijelite sačuvane Wi-Fi lozinke

Apple je već neko vrijeme dozvolio korisnicima iOS-a da dijele Wi-Fi lozinke, ali samo postavljanjem dva Apple uređaja jedan blizu drugog. A ako ta funkcija ne radi automatski, ne biste mogli tek tako iskopati lozinku iz svojih postavki. Osim toga, ako ste željeli podijeliti sačuvanu lozinku za Wi-Fi s nekim drugim, kao što je Android korisnik ili neko na računaru, morali ste znati lozinku. Do sada.

Čitaj više: Konačno možete vidjeti svoje sačuvane Wi-Fi lozinke na iPhone uređaju

U Postavkama idite na Wi-Fi i dodirnite sićušnu ikonu informacija desno od mreže za koju želite lozinku. Za prikaz mrežne lozinke, dodirnite Lozinka odjeljak, a zatim koristite Face ID ili unesite svoj pristupni kod da ga vidite. Zatim možete dodirnuti Kopiraj da kopirate lozinku u međuspremnik i podijelite je.

Postavke Wi-Fi mreže na iOS 16

Pronađite i uklonite sve duple fotografije i videozapise

Možda ste više puta sačuvali istu fotografiju ili ste preuzeli video više puta, pa imate duplikate zatrpane u albumu fotografija. Možda neće biti problem ako imate prostora za pohranu, ali ako nema, možda bi bilo dobro da se vratite i uklonite svaki pojedinačni duplikat – što je sada lako učiniti na iOS-u 16.

U Fotografije > Albumisada biste trebali vidjeti novu Duplikati album pod Uslužni programi, gdje Apple skenira sve vaše fotografije i pokazuje vam sve fotografije ili videozapise koje ste sačuvali više puta. Odatle možete ili izbrisati sve duplikate ili jednostavno pritisnuti Spojikoji će zadržati fotografiju najvišeg kvaliteta (i relevantnih podataka), a zatim premjestiti ostale u smeće.

Duplicira folder u Fotografijama

Iako ćete vjerovatno htjeti proći kroz svaki skup duplikata, kako biste bili sigurni da su to zapravo tačne kopije, a ne slične fotografije, također možete pogoditi Odaberite > Označi sve > Spoji da uklonite sve fotografije i video zapise za koje Apple misli da su duplikat, odjednom.

Zakačite svoje omiljene kartice u Safariju

Safari ograničava vaše otvorene kartice na 500, a ako se približavate toj granici, možda će biti prilično teško pronaći tačnu karticu koju tražite. Mogli biste beskonačno pomicati, ali sada postoji lakši način da pronađete tačnu karticu koju tražite.

U Safariju, ako pritisnete otvorenu karticu, sada imate opciju da pritisnete Pin Tab. Ovo će premjestiti tu karticu na vrh Safarija, gdje će postojati kao mali pregled kartice, trajno zakačen tamo, koji zatim možete dodirnuti za pregled.

Kačenje kartice u Safariju

Ako pritisnete i otkačite karticu, ona će se pomaknuti na prvo mjesto u vašoj mreži otvorenih kartica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *