Mobilni

4 najiritantnije karakteristike iOS 16 i kako ih popraviti

Svako novo izdanje Apple softvera dolazi sa funkcijama i postavkama koje jedva čekamo koristiti. Ali svaki novi softver također dolazi sa strašnim karakteristikama koje ostavljaju vlasnicima iPhonea da kolutaju očima. Isto se može reći i za iOS 16, koji će široj javnosti biti dostupan negde na jesen, ali koji možete isprobati već sada kao javna beta.

Srećom, postoji način da se riješite ili onemogućite neke od dosadnijih funkcija i postavki u iOS-u 16, kao što je potpuno novo dugme za pretragu na početnoj stranici koje je lako slučajno dodirnuti i redizajnirane obavijesti koje se sada pojavljuju na dnu vaš zaključani ekran.

U nastavku ćemo objasniti kako isključiti ove iritantne postavke. Također, ako želite saznati više o tome šta iOS 16 nudi, pogledajte ove skrivene karakteristikekao što su foto albumi zaštićeni lozinkom i dvije nove funkcije dostupne u Apple Maps.

Čitaj više: Appleov novi način zaključavanja na iOS-u 16 može vas zaštititi od sajber napada. Evo kako

Zaustavite istaknute fotografije i uspomene da se pojavljuju na vašem iPhoneu

Apple-ova umjetna inteligencija pomaže da se fotografije i videozapisi pojavljuju na različitim mjestima na vašem iPhone-u za koje misli da biste željeli vidjeti, kao prijateljski podsjetnik na porodične odmore, fotografije parova i praznike – ali možda nećete uvijek željeti da vaše lične fotografije iskaču neočekivano, posebno ako su privatni, sramotni ili neprikladni.

Srećom s iOS-om 16, sada možete spriječiti da se Istaknute fotografije, kao i odabrane kolekcije poznate kao Uspomene, pojavljuju u vidžetima za fotografije na vašem početnom ekranu i u odjeljcima Traži i Za vas u Fotografijama.

Da blokirate ove prilagođene fotografije, pokrenite Postavke aplikaciju, idite u Fotografije i isključite Prikaži istaknuti sadržaj. Sav istaknuti sadržaj se više neće pojavljivati ​​na vašem uređaju – umjesto toga, bit će dostupan samo u vašoj fototeci i albumima.

Spriječite bočno dugme da slučajno prekine vaše telefonske pozive

Dugme za uključivanje/isključivanje sa strane vašeg iPhone-a omogućava vam da brzo zaspite i probudite svoj uređaj, ali ako ga slučajno pritisnete tokom telefonskog poziva, prerano ćete prekinuti poziv. Ako je to nešto s čime ste se susreli u prošlosti, iOS 16 vam konačno omogućava da spriječite da se to dogodi.

U Postavkama idite na Pristupačnost > Dodirnite i isključite Zaključaj za završetak poziva kako biste spriječili bočno dugme da završi vaše pozive. Ako slučajno pritisnete bočno dugme, ekran će preći u stanje mirovanja, ali ćete ostati na telefonskom pozivu bez prekida.

Postavka zaključavanja za završetak poziva na iOS-u 16

Uklonite dugme za pretragu sa početnog ekrana

Funkcija pretraživanja na vašem iPhone-u omogućava vam da brzo pronađete ono što tražite, bilo da se radi o tekstualnoj poruci, aplikaciji treće strane, datoteci, bilješci i lokaciji – gotovo bilo čemu na vašem uređaju ili na webu. A najbolja stvar u vezi ove funkcije je to što joj je lako pristupiti sa početnog ekrana; sve što treba da uradite je da prevučete prstom nadole bilo gde na ekranu i on će se pojaviti.

I iOS 16 je dodao još jedan način pristupa Pretrazi sa početnog ekrana, preko malog dugmeta iznad vašeg doka. Nažalost, lako ga je slučajno pokrenuti, jer je blizu mjesta gdje bi vaš palac mogao otići kada prelazite prstom između različitih početnih stranica.

Srećom, kao i mnoge nove funkcije na iOS-u 16, i ova se može onemogućiti. Jednostavno pokrenite aplikaciju Postavke, idite na Početni ekran i isključite Prikaži na početnom ekranu da uklonite dugme za pretragu sa vašeg početnog ekrana. Oblačić za pretragu bi trebao nestati, zamijenjen s nekoliko malih tačaka koje predstavljaju različite početne ekrane.

Dugme za pretragu na početnom ekranu iPhone-a

Vratite se na obavještenja starog zaključanog ekrana

Appleov najnoviji redizajn donosi widgete, prilagodljive fontove i boje, galeriju pozadina i stilizirani datum i vrijeme na zaključanom ekranu, kao i jednu zanemarenu promjenu u obavijestima. Umjesto da se pojavljuju na vrhu vašeg zaključanog ekrana, obavijesti se sada pojavljuju na dnu, koje možete dodirnuti da biste se prikazali na cijelom ekranu.

Međutim, možda neće svi biti zadovoljni ovom promjenom. Ako se želite vratiti na način na koji su se obavijesti pojavljivale na iOS-u 15, pokrenite aplikaciju Postavke i idite na Obavještenja > Prikaži kao. Tada ćete vidjeti tri opcije:

  • Count: Obavještenja se pojavljuju kao brojčani broj na dnu ekrana.
  • Stack: Obavještenja se pojavljuju u nizu na dnu ekrana.
  • Lista: Obavještenja se u potpunosti pojavljuju na vašem ekranu.

Da biste se vratili na stari stil obavještenja, odaberite Lista opcija.

Obavještenja na zaključanom ekranu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *