Mobilni

3 nove funkcije WhatsApp-a omogućuju vam da budete malo lukavi

Šta se dešava

WhatsApp dodaje funkcije privatnosti koje vam omogućavaju da tiho napustite grupne razgovore, sakrijete svoj status na mreži i blokirate druge da prave snimke ekrana fotografija koje su predviđene za jednokratno gledanje.

Zašto je važno

Funkcije privatnosti će dodati bolje načine za kontrolu vaše vidljivosti u razgovorima i odvratiti znatiželjne poglede od toga koliko često se prijavljujete u aplikaciji.

Šta je sledeće

Nove funkcije WhatsApp-a najavljuju se otprilike mjesec dana prije nego što se očekuje da će Appleov iMessage donijeti iOS 16 masama, a potonji će dodati uređivanje poruka i opoziv slanja.

WhatsApp je u utorak najavio tri nove funkcije privatnosti, od kojih će jedna omogućiti da napustite grupni chat bez upozorenja cijele grupe.

Kompanija u vlasništvu Meta kaže da će dodati mogućnost tihog napuštanja grupa, što znači da će administratori i dalje dobiti upozorenje, ali svi ostali u grupnom chatu neće. Ovo bi moglo biti posebno korisno za veće grupne razgovore – na primjer, one koji su tematski vezani uz događaj ili hiperaktivni razgovor za koji jednostavno više ne smatrate da je zanimljiv.

WhatsApp će vam također uskoro omogućiti da sakrijete svoj aktivni online status od određenih ljudi, a kada je omogućena, aplikacija neće prikazivati ​​odabranim točne trenutke kada ste dostupni u aplikaciji. Trenutno, aplikacija prikazuje kada ste na mreži svima koji mogu vidjeti vaš profil unutar aplikacije. WhatsApp također može pokazati ljudima kada ste posljednji put bili aktivni, a to se već može sakriti od drugih ljudi unutar postavki privatnosti aplikacije.

Mogućnost tihog napuštanja grupa i skrivanja vašeg statusa na mreži pojavit će se u WhatsApp-u kasnije ovog mjeseca, a njegova treća funkcija — trenutno u testiranju — blokirat će druge da snime snimke ekrana poruka koje su namijenjene za jednokratno gledanje. Ovo je bio veliki problem za aplikacije koje potiču efemerno slanje poruka poput Snapchata, koje su se u prošlosti borile protiv problema slanjem obavještenja kada se poruka kopira putem snimka zaslona.

Iako bi trebalo da pomogne, vredi napomenuti da nije potpuna: čak i prolazna poruka se i dalje može snimiti pomoću posebnog uređaja kao što je drugi telefon ili kamera. Svako ko šalje osjetljivi materijal i dalje bi trebao voditi računa čak i nakon što WhatsApp pokrene funkciju blokiranja snimka ekrana.

WhatsAppov novi val funkcija stiže mjesec dana prije očekivanog javnog izdanja iOS-a 16, koji će ažurirati iMessage kako bi uključio funkcije kao što su uređivanje poruke i opoziv slanja poruke. Obje ove funkcije iOS 16 će raditi samo između Apple uređaja koji podržavaju iMessage. Poništavanje slanja poruke će funkcionirati slično kao što vam WhatsApp i druge aplikacije za ćaskanje već dozvoljavaju da izbrišete postojeću poruku zamjenom prethodnog teksta obavještenjem da poruka nije poslana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *