Kompjuter

Samo zato što ste zaboravili svoju Wi-Fi lozinku ne znači da jeste i računar

Wi-Fi lozinke može biti teško zapamtiti (pogotovo ako su jaki). Ali obično ne morate pamtiti lozinku za Wi-Fi mrežu na koju ste se već ranije povezivali, jer će je vaš računar automatski zapamtiti, omogućavajući vam da ostanete povezani ili se ponovo povežete, čak i ako odete i vratite se.

Međutim, ako trebate podijeliti lozinku za Wi-Fi s nekim drugim, dobro je imati ove informacije na komadu papira na svom stolu ili na nasumičnoj bilješki u telefonu. Također možete provjeriti bežični ruter, koji obično ima lozinku na naljepnici na poleđini.

Ali čak i ako nigdje nemate sačuvanu lozinku i ne možete je zapamtiti, postoji jednostavan način da pronađete sve Vaše Wi-Fi lozinke odjednom — samo provjerite svoj računar.

Čitaj više: Najbolji menadžer lozinki za korištenje za 2022

Sve dok je vaš Windows ili Mac računar već bio povezan na mrežu, ta Wi-Fi lozinka je trajno pohranjena u vašim postavkama. Možda će biti potrebno malo kopanja s vaše strane, ali sve lozinke su tu, sačuvane i spremne za dijeljenje sa svima koji žele da se povežu na Wi-Fi.

Evo kako pronaći lozinke za sve Wi-Fi mreže na koje ste ikada bili povezani na MacOS-u i Windows-u. Za više najnovijih vijesti o računaru, evo šta trebate znati o najnovijim MacBook Pro i MacOS Monterey ažurirati.

Kako pronaći Wi-Fi lozinke u MacOS-u

Svaka lozinka koju ste uneli i sačuvali na Mac računaru pohranjena je u Keychain Access, sistemu za upravljanje lozinkama za MacOS. A to uključuje lozinke za Wi-Fi mrežu.

Za početak, koristite funkciju pretraživanja da otvorite aplikaciju Keychain Access i učinite sljedeće:

1. Kliknite na Sistem ispod Sistemski privjesci za ključeve u bočnoj traci.

2. Zatim kliknite na Lozinke na vrhu prozora.

3. Pronađite Wi-Fi mrežu za koju želite lozinku i dvaput kliknite na nju.

4. Na kraju, označite polje pored Prikaži lozinku i unesite svoju lozinku kada se to od vas zatraži.

Polje za lozinku će zatim prikazati lozinku koju ste koristili za prijavu na tu Wi-Fi mrežu. Možete dvaput kliknuti na polje za lozinku da odaberete lozinku i kopirate je u međuspremnik, ako je potrebno.

Kako pronaći Wi-Fi lozinke na Windows-u

Pronalaženje lozinke za Wi-Fi mrežu na koju ste trenutno povezani je jednostavno u Windows-u, ali preuzimanje svih pohranjenih Wi-Fi lozinki zahtijeva malo posla, pa ćemo u nastavku razmotriti obje metode.

Da biste pronašli lozinku za Wi-Fi mrežu na koju ste trenutno povezani na Windows-u:

1. Kliknite na Počni dugme, a zatim idite na Kontrolna tabla > Mreža i Internet > Centar za mrežu i dijeljenje (Windows 11) ili Postavke > Mreža i Internet > Status > Centar za mrežu i dijeljenje (Windows 10).

2. Pored Vezekliknite na naziv vaše Wi-Fi mreže označen plavom bojom.

3. Na stranici Wi-Fi Status koja se otvori kliknite Bežični Svojstva a zatim na Sigurnost tab.

4. Na kraju, označite polje pored Prikaži likove da prikažete lozinku vaše Wi-Fi mreže iznad nje.

Centar za dijeljenje mreže na Windows laptopu

Međutim, ovo nije jedini način da pronađete lozinke za svoju Wi-Fi mrežu. Gornja metoda vam omogućava samo da vidite lozinku za bilo koju Wi-Fi mrežu na koju ste trenutno povezani, ali postoji način da pronađete lozinke za sve Wi-Fi mreže na koje ste se ikada povezali na svom Windows računaru.

Da biste pronašli sve lozinke svoje Wi-Fi mreže na Windows-u:

1. Kliknite desnim tasterom miša na Windows ikona na traci zadataka na radnoj površini.

2. Kliknite Windows terminal (administrator).

3. Ukucaj netsh wlan show profil i pogodio Enter na tastaturi da vidite svaku Wi-Fi mrežu na koju ste se povezali.

4. Kada pronađete Wi-Fi mrežu za koju želite lozinku, unesite je netsh wlan prikaži profil “(naziv Wi-Fi mreže)” key=clear (na primjer, netsh wlan prikaži profil “Netgear667” key=clear), a zatim pritisnite Enter ključ.

Windows terminal na računaru

Pojavit će se postavke za profil, povezanost, sigurnost i cijenu. Lozinka za Wi-Fi mrežu će se pojaviti pod Sigurnosnim postavkama i pored Ključnog sadržaja. Pored Windows terminala, možete koristiti i aplikaciju Command Prompt da unesete gore navedene komande kako biste pronašli svoje Wi-Fi lozinke.

Ako želite da pročitate više o lozinkama, bilo da su na vašem računaru ili pametnom telefonu, pogledajte najbolji menadžeri lozinki za korištenje i devet pravila kojih se treba pridržavati prilikom kreiranja lozinke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *