Kompjuter

Razlike između Windows 10 i Windows 11 koje su zaista važne

Razmišljate o nadogradnji na Windows 11? Najnoviji Microsoftov operativni sistem završio je svoje fazno uvođenje ranije ove godine i sada je dostupan na kompatibilne uređaje. Iako ova dva operativna sistema dijele mnogo sličnosti, postoje neke velike razlike između Windows 10 i Windows 11. Novija verzija nudi estetiku više nalik Macu i više produktivnih funkcija — plus priliku da se konačno koristite Android aplikacije na svom računaru sa Windows 11.

Pogledajmo velike promjene koje je Microsoft napravio i šta je zapravo drugačije. I obavezno se odjavite naše omiljene funkcije Windows 11 i kako ih koristiti, sve što smo želeli u Windowsu 11, ali nismo dobili i kako da postavite svoj zadani pretraživač. Kada budete spremni, pokazaćemo vam kako preuzeti novi OS.

Windows 10 u odnosu na Windows 11: Svaka velika razlika u novom OS-u

Dizajn i interfejs

Windows 11 donosi potpuno novo, više sučelje nalik Macu u OS. Ima čist dizajn sa zaobljenim uglovima i pastelnim nijansama. The ikonski Start meni također se pomiče u centar ekrana zajedno sa trakom zadataka. Ali možeš vratite ih na lijevogdje su u Windows 10, ako želite.

Integracija Android aplikacija

Windows 11 desktop sa prikazom prodavnice Android aplikacija

Android aplikacije su sada dostupne za Windows 11 kroz Microsoft Store, putem Amazon Appstorea. (Postojalo je nekoliko načina za pristup Android aplikacijama na Windows 10, uključujući ako ste imali Samsung Galaxy telefonali ovo će ga učiniti izvornim.) Ovo je nešto što korisnici Windowsa čekaju godinama i označava još jedan korak ka spajanju mobilnih i laptop uređaja.

Čitaj više: Windows 11 konačno dodaje Android aplikacije. Evo kako ih preuzeti

Bolja podrška za virtuelnu radnu površinu

Više virtuelnih desktopa prikazanih na monitoru

Windows 11 vam omogućava postaviti virtuelne radne površine na način koji je sličan na Macu. Omogućava vam da se prebacujete između više desktopa odjednom za lične, poslovne, školske ili igre. U Windows 10 ovu funkciju je bilo teže postaviti i koristiti.

Čitaj više: Windows 11 je tu, da li to znači da treba da kupim novi laptop?

Lakši prelazak sa monitora na laptop

Više prozora aplikacija na monitoru

Novi OS uključuje funkcije tzv Snap Groups i Snap Layouts — kolekcije aplikacija koje koristite odjednom koje se nalaze na traci zadataka i mogu se pojaviti ili umanjiti u isto vrijeme radi lakšeg prebacivanja zadataka. Takođe vam omogućavaju da lako uključite i isključite monitor, a da ne izgubite gde se nalaze vaši otvoreni prozori.

Microsoft timovi dodani na traku zadataka

Osoba koja maše u videu Microsoft Teams

Timovi su dobili facelift i sada je integrisan direktno u Windows 11 Taskbar, što olakšava pristup (i nešto više kao Apple-ov FaceTime). Timovima možete pristupiti sa Windows, Mac, Android ili iOS.

Widgeti (pa, nekako)

Widgeti na Windows 11 radnoj površini

Iako postoje već neko vreme (sećate li se desktop gadžeta na Windows Visti?), uključujući i a nedavno ažuriranje za Windows 10sada možete pristupite widgetima direktno sa trake zadataka i personalizujte ih da vide šta god želite.

Poboljšana podrška za ekran osetljiv na dodir, glas i olovku

Windows 11 tablet prikazuje kolekciju filmova u mjesecu ponosa

Za tablete, Microsoft je imao za cilj da poboljša iskustvo dodira, sa više prostora između ikona na traci zadataka i podrškom za pokrete. Windows 11 takođe dodaje haptiku vašoj digitalnoj olovci, tako da možete čuti i osjetiti vibracije dok je koristite za bilježenje ili crtanje. Konačno, OS uvodi kucanje glasom i komande u cijelom sistemu.

Xbox tehnologija za poboljšanje igranja igara

Astronaut video igre sjedi u kokpitu svemirskog broda

Windows 11 će dobiti određene funkcije koje se nalaze na Xbox konzolama, kao što su Auto HDR i DirectStorage, za poboljšanje igranja igara na vašem Windows PC-u. Ovo označava još jedan korak ka integraciji računara i Xbox konzola za Microsoft.

Za više, pogledajte sve što znamo o Windows 11 i kako preuzeti najnoviji Microsoftov OS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *