Kompjuter

Ova zlatarnica vam omogućava da naručite 3D odštampane uzorke prije kupovine

Provodim dosta svog vremena depilirajući liriku o primjenama 3D štampanje. Uglavnom govorim o hobistima ili malim preduzećima koja prave stvari po narudžbi na Etsyju. Ove sedmice, međutim, moram pogledati nešto malo drugačije što koristi 3D štampanje na način koji pomaže vama, kupcu.

Jenny Wu je dizajnerica nakita iz Los Angelesa koja koristi svoju arhitektonsku pozadinu za kreiranje složenih dizajna za svoje ogrlice, prstenje i narukvice. Njena kompanija, Lace by Jenny Wu, 3D štampa mnogo prelepih dizajna koristeći SLS – selektivno lasersko sinterovanje – da bi u suštini rastopio prah u obliku pomoću lasera, kao i da ih štampa u vosku koji se zatim može izliti od srebra. Ovo daje nekoliko različitih tekstura i zrnaca konačnom proizvodu za koji mislim da poboljšava izgled komada.

Sada izrada nakita od 3D štampača nije ništa novo, iako mi se posebno sviđa izgled ovih specifičnih prstenova. Izgledaju kao nešto što bi nosio vilenjak. Ono što je zaista privuklo moju pažnju kod čipke su kutije sa uzorcima za prstenje. Prema kompaniji, prstenje se najviše vraća, uglavnom zbog problema s veličinom, ali ljudi gledaju zamršene dizajne i nisu sigurni hoće li im izgledati dobro na ruci.

Čipka je iskoristila snagu 3D štampača koje je već morala da stvori najlonske verzije svojih najpopularnijih dizajna koje možete kupiti za samo 3 USD po prstenu ili 5 USD za pakovanje od tri. Uzorci vam se šalju u bilo kojoj veličini koja vam je potrebna i možete ih zadržati, bez obzira da li kupujete punu metalnu verziju ili ne. Daje vam priliku da testirate pristajanje prstenova iz vlastitog doma na isti način na koji biste mogli da ste u radnji, a da ne morate biti u LA-u.

Krupni plan na prstenu s mobiusovim zaokretom

Uzorci su napravljeni pomoću Fuse 1 SLS 3D štampača iz Formlabs-a i imaju delikatan osjećaj koji bi bilo teško reproducirati čak i na najbolji 3D štampači pogodan za vaš dom. Tekstura je možda malo gruba, ali ovo su uzorci, dizajnirani za kratko nošenje kako biste dobili osjećaj kako prsten izgleda na vašoj ruci. Moja supruga i ja smo oboje isprobali uzorke, i iako su mnogo lakši od prosječnog prstena, odmah možete vidjeti kako bi izgledao pravi. Prsten Amare prikazan na gornjoj slici bio je omiljeni moje žene, i dok ja volim Papilo prsten na gornjoj slici, njoj se nije dopao način na koji joj se nalazi na ruci.

Korišćenje 3D štampanja na ovaj način je nešto novo za trgovinu, a njegove primene su dalekosežne i za preduzeća i za potrošače. Imati jeftin uzorak koji možete držati u ruci i isprobati u udobnosti vlastitog doma vrijedi dodatnih nekoliko dolara koje potrošite da ga nabavite, a kada odlučite kupiti proizvod, imate cool uzorak za čuvanje kao dobro. Za Lace, on može proširiti svoj doseg izvan područja LA-a i smanjiti skupe povrate, od kojih će neki vjerovatno biti izgubljeni poštom ili oštećeni kao rezultat putovanja. To je win-win za sve.

3D štampa je moja strast i volim da vidim da se koristi na način koji ima smisla i dodaje vrijednost svima. Zaista se nadam da ćemo vidjeti više ovoga u narednim godinama. Ako ste zainteresirani da isprobate uzorak od čipke, kliknite na gornji link i provjerite. Možete čak i sebi dobiti 15 USD popusta na katalošku cijenu svoje prve narudžbe sa kodom CNET15.

Leave a Reply

Your email address will not be published.