Kompjuter

Najbolji E Ink tableti za 2022.: rješenja za uzimanje bilješki za povratak u školu

Većina tableta nudi mnoštvo ometanja za studente, ali E Ink tableti sa velikim ekranom su drugačiji. Kombinuju okruženje bez ometanja i lako čitljivo okruženje u stilu Kindlea e-čitač sa mogućnošću pisanja i bilježenja tradicionalnog tableta. To ih čini posebno pogodnim za studente koji traže uređaj koji će im pomoći da izvuku maksimum iz studija.

Tableti E Ink izbegavaju svetle LCD ekrane i super brze procesore Apple, Microsoft, SamsungGoogle i Amazon, u korist oštre i energetski efikasne sive skale E Ink tehnologije. Iako većina tableta E Ink ima neku vrstu rudimentarnog web pretraživača, ovi uređaji nisu namijenjeni za surfanje webom ili pružanje najnovijih ažuriranja sa društvenih medija. Namijenjeni su čitanju i pisanju, uz najviše moguće iskustvo poput papira.

Dok ti nećeš moći potok svoju omiljenu emisiju ili pogledajte najnoviji Tik Tok video na ovim tabletima, moći ćete da ih odnesete u učionicu bez uznemiravanja profesora ili drugova iz razreda.

Koji je pravi za vas? Zaokružio sam najbolje uređaje s minimalnom veličinom ekrana od 10 inča i podrškom za olovku.

Sarah Lord/CNET

ReMarkable 2 je najbolji tablet E Ink za studente koji vole da prave mnogo beleški pisanih rukom. Debeo je samo 0,19 inča i 0,88 funti, što ga čini laganim i lakim za nošenje u ruksaku. Ovaj tablet od 10,3 inča koristi monohromatski digitalni ekran rezolucije 226 DPI. Pisanje i tekst izgledaju jasno i oštro, a možete birati između preko 40 različitih šablona stranica za beleške, uključujući sedam opcija samo za notne zapise. Softver je jednostavan za korišćenje, sa jasnim dugmadima na vrhu za dodavanje beležnica i fascikli. Ima 8 GB interne memorije i opcionu uslugu skladištenja u oblaku za 8 USD mjesečno (nakon 100-dnevnog besplatnog probnog perioda). Ta Connect usluga također radi konverziju rukopisa i ima integraciju Google Drive, Dropbox i OneDrive.

Uključena olovka ne zahtijeva uparivanje ili punjenje, ali podržava detekciju nagiba i standardnih 4096 nivoa osjetljivosti na pritisak. Praktično govoreći, nudi najrealnije iskustvo pisanja od bilo kojeg tableta koji sam ikada koristio. Ekran ima osećaj poput papira, što olovci daje nivo trenja koji je neverovatno istinit.

ReMarkable 2 također blista s PDF-ovima. Istaknuti dijelovi se automatski ispravljaju i pretvaraju u čitljivu nijansu sive bez ikakvog potrebnog podešavanja. Možete dodati stranice u PDF-ove za dodatne bilješke ili s lakoćom pisati na marginama. Tankoća ReMarkablea, dvije sedmice trajanja baterije, unos olovkom i mogućnosti upravljanja PDF-om učinili su ovaj tablet E Ink mojim omiljenim.

S obzirom na to, ReMarkable 2 nije bez mana. Najveći problem je što mu nedostaje bilo kakvo pozadinsko osvjetljenje, što bi moglo biti problem. Slično kao prava knjiga ili notebook, ovaj uređaj zahtijeva vanjski izvor svjetlosti za korištenje u mraku. Čak i najjeftiniji Kindle sada ima osvjetljenje prednjeg svjetla za noćnu upotrebu. Također ne funkcionira posebno dobro kao e-čitač, jer jedini formati koje podržava su PDF i nezaštićeni epub. To znači da nećete moći pristupiti svom Kindle sadržaju ili bilo kojoj drugoj epub knjizi sa softverom za upravljanje digitalnim pravima, koji uključuje gotovo sve e-knjige koje se legalno mogu kupiti na tržištu.

Na kraju, smatrao sam da je ovaj tablet nevjerovatno koristan. Ovo je najjeftiniji E Ink tablet na našoj listi, ali je u suštini samo PDF i uređaj za bilježenje.

Sarah Lord/CNET

Boox Note Air 2 je E Ink uređaj koji najviše liči na tablete koji sam testirao. Ovaj 10,3-inčni tablet ima rezoluciju od 227 DPI, radi na prilagođenoj verziji Android 11 operativnog sistema i čak ima svoju prodavnicu aplikacija, gdje možete preuzeti aplikacije trećih strana koje su optimizirane za uređaj. I da, iako ne dolazi unaprijed uklopljen u sistem, postoji način da pristupite cijeloj Google Play trgovini – iako ga ne bih preporučio ni za šta osim za preuzimanje aplikacije za e-čitanje, jer Boox i dalje ima ekran E Ink i nije napravljen za igre ili video. Korak po korak o tome kako instalirati Google Play trgovinu nalazi se u ovom praktičnom pregledu prethodnog modela.

Takođe, Boox dolazi sa samo 64 GB neproširive memorije, tako da ne želite da aplikacije pune vaš sistem. Kompanija nudi besplatno 5 GB pohrane u oblaku iz vlastite usluge kako bi pomogla u prijenosu dokumenata na uređaj, iako možete koristiti i Dropbox, Evernote i OneNote.

Najveća prednost trgovine aplikacija je ta što ćete imati pristup cijeloj svojoj kolekciji knjiga iz biblioteke Kindle, Nook i Kobo. Također možete preuzeti aplikaciju Libby za bibliotečke knjige, a korisnici Marvel Unlimiteda mogu preuzeti aplikaciju i čitati stripove, ali ne u boji. Note Air 2 uključuje zvučnike i mikrofon, što vam omogućava da slušate audio knjige iz Audiblea ili drugih aplikacija za audio knjige.

Ovo je odlična prodajna točka uređaja, ali smatram da je iskustvo u aplikaciji manje nego idealno. Mnoge funkcije koje čine Note Air 2 jedinstvenim su onemogućene u aplikacijama trećih strana. Na primjer, nećete moći koristiti olovku za bilježenje ili naglašavanje u knjigama u aplikaciji Kindle. Umjesto toga, morat ćete upisivati ​​bilješke koje želite da napravite, kao da koristite aplikaciju na bilo kojem drugom tabletu. Da biste pisali direktno u knjige, morat ćete ih imati u formatu e-knjiga bez DRM-a. Srećom, Boox podržava širok spektar formata uključujući PDF, epub, DOC i Mobi.

Zapisivanje beleški i upravljanje PDF-om su jaki na Note Air 2, ali nisu tako besprekorni kao na ReMarkable 2. Istaknute tačke se ne ispravljaju automatski, a korisnici moraju da biraju boju i širinu markera. Note Air 2 nudi 16 opcija boje u nijansama sive, ali sve izgledaju isto na uređaju, ostavljajući istaknute dijelove izgledaju tamno i neuredno. Uključena olovka takođe ima 4.096 nivoa osetljivosti na pritisak, ali veoma malo zaostaje kada pišete preko stranice. S druge strane, možete uključiti audio snimke za preciznije zadržavanje. Note Air 2 vam takođe omogućava da istovremeno otvorite PDF i beležnicu u prikazu podeljenog ekrana, dajući vam mogućnost da čitate i pravite beleške odjednom.

Poput Kindle Paperwhite i Oasis, Boox Note Air 2 dolazi sa toplim i hladnim prednjim svjetlom kako bi ekran bio lakši za oči i dao mu izgled poput papira. Možete jednostavno podesiti oba svjetla pomoću menija koji se prevlači prema dolje. Osim toga, on također mjeri vijek trajanja baterije u sedmicama, a ne danima.

Iako je ovaj tablet daleko najskuplji na našoj listi, on je ujedno i najsvestraniji od E Ink tableta i radi dosta dobro, ali ništa sjajno.

Možda ćete vidjeti da je kompanija nedavno najavila Note Air 2 Plus. Nisam ga probao, ali je skoro identičan originalnom Air 2 — samo sa većom baterijom, što ga čini i malo težim.

Sarah Lord/CNET

Kobo je možda manja kompanija od Amazona, ali već otprilike toliko dugo proizvodi e-čitače. Dok je Amazon jednom napravio Kindle od 9,7 inča, proizvod nikada nije nudio prirodan unos sa ekranom osetljivim na dodir ili olovkom i ukinut je 2014. Nedavno je Kobo bio prvi sa vodootpornim e-čitačem, i to je prvo od najvećih e-čitača. igrači da naprave uređaj od 10,3 inča sa olovkom.

Kao i većina Kobosa, Elipsa je odličan e-čitač i nudi trajanje baterije mjereno sedmicama, ovisno o upotrebi. Za razliku od Kindlesa, Kobos ima naizgled neograničenu mogućnost prilagođavanja iskustva čitanja. Možete se kontinuirano igrati sa marginama, razmakom između redova, fontovima i veličinom fonta da biste dobili stranicu koja izgleda tačno kako želite, bez obzira na veličinu ekrana. Priložena olovka se može koristiti na bilo kojem PDF-u ili Kobo ePub-u, tako da radi jednako dobro na knjigama iz biblioteke kao i na knjigama iz Kobo trgovine.

Govoreći o biblioteci, Kobo je poznat po dubokoj integraciji sa servisom za biblioteku e-knjiga OverDrive. Možete lako pristupiti, pretraživati ​​i preuzimati knjige biblioteke direktno sa svog uređaja, sve dok vaša lokalna biblioteka koristi OverDrive. Posuđivanje e-knjige iz Javne biblioteke u Njujorku bilo je besprekorno iskustvo i ono koje sve Kobos čini obaveznim za ljubitelje biblioteka.

Nažalost, Elipsinim mogućnostima bilježenja nedostaju. Primjetno je zaostajanje prilikom pisanja olovkom za bilo koji vremenski period, a karakteristike prijenosnog računala su prilično osnovne. Samo četiri šablona su dostupna u osnovnim bilježnicama i samo jedan predložak u liniji u naprednim bilježnicama. Napredne notebook računare vam omogućavaju da ubacite crteže, dijagrame, matematičke jednačine i odeljak slobodne forme, dok takođe nude mogućnost pretvaranja vašeg rukopisa u tekst. Postoji samo nekoliko tipova olovaka koje možete izabrati i samo pet veličina četkica za olovke.

Nisam bio u mogućnosti da koristim funkciju prijenosnog računala ni za što drugo osim za najosnovnije škrabotine i ne bih je preporučio za nešto više od toga.

Kobo Elipsa ima 32 GB skladišnog prostora, rezoluciju od 227 DPI i plavo prednje svjetlo, ali joj nedostaje toplo svjetlo Booxa. Iako ovaj E Ink tablet promašuje oznaku dugog pisanja, ističe se kao e-čitač sa velikim ekranom, prilagođen biblioteci, sa mogućnošću škrabanja po marginama.

Kako testiramo tablete E Ink

Svaki tablet E Ink prolazi kroz opsežno praktično testiranje. U ovom slučaju, svaki tablet je korišten za jednu sedmicu probe u profesionalnoj pozorišnoj produkciji. Ovo je uključivalo procjenu procesa postavljanja, učitavanje PDF-ova i knjiga na uređaje, te korištenje uređaja i uključene olovke kao skripte tokom punih šest sati probe. Zadaci su uključivali isticanje, bilježenje na marginama, te kreiranje i vođenje detaljnih bilješki u bilježnicama. Također smo preuzimali e-knjige na uređaj i koristili ga kao rekreativni e-čitač.

Anegdotski, uzeli smo u obzir hardverski dizajn i karakteristike, mogućnosti olovke, sveukupnu jednostavnost upotrebe, efektne izglede korisničkog sučelja, postavke prijenosnog računala, postavke E Ink-a, mogućnosti označavanja PDF-a, postavke e-čitanja i kompatibilnost formata, podršku i performanse aplikacija, te ukupnu brzinu i pouzdanost sistema.

E Ink tablet FAQ

Po čemu se E Ink tablet razlikuje od e-čitača?

I e-čitači i tableti E Ink koriste tehnologiju E Ink za prikazivanje riječi i slika na stranici. Oba nude iskustvo bez ometanja koje je lakše za oči nego tradicionalni LCD ekran u boji.

E-čitači obično su manji od veličine i fokusiraju se samo na iskustvo čitanja knjige ili PDF-a. Tableti E Ink nude funkcije e-čitanja, ali također uključuju mogućnost korištenja olovke za pisanje bilješki u digitalnoj bilježnici i/ili na marginama PDF-ova i e-knjiga. Budući da je rukopis sastavni dio iskustva E Ink tableta, sami uređaji imaju tendenciju da budu veći kako bi se što više približili veličini lista papira.

Zašto Kindle nije na ovoj listi?

Amazonova Kindle linija e-čitača jedni su od najpoznatijih i najpopularnijih uređaja E Ink. Međutim, kompanija ne proizvodi E Ink uređaj veći od 7 inča (iako je nekada bio), niti pravi uređaj koji nudi mogućnost pisanja rukom pisanih bilješki u Kindle knjigama ili digitalnim notebook-ovima.

Kome su namijenjeni tableti E Ink?

E Ink tableti su najprikladniji za ljude koji uživaju u pisanju bilješki ili skiciranju rukom i koji trebaju čitati i označavati puno PDF-a ili e-knjiga bez DRM-a. Mogli bi biti posebno prikladni za studente, advokate ili bilo koje druge profesionalce kojima je potreban digitalni uređaj za bilježenje bez ometanja.

Nisu za ljude koji žele stalne obavijesti, velike brzine obrade, da gledaju video zapise ili igraju igrice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.