Kompjuter

Najbolje ponude za OLED laptop sada dostupne

U ne tako dalekoj prošlosti, laptopovi sa OLED ekranima bili su skupoceni poslovi namenjeni grafičkim profesionalcima koji se bave kreativnim radom. Sada se OLED ekrani mogu naći na mainstream laptopovima za svakoga ko može uživati ​​u zvjezdanom kontrastu i preciznim, živim bojama.

Kako OLED panel postiže ovu dobrotu? Brzi uvod: Pikseli na OLED ekranu mogu se potpuno isključiti, što znači da panel može proizvesti apsolutnu crnu boju i omjere kontrasta superiornije od onih na LCD ekranu gdje tečni kristal može blokirati samo dio svjetlosti koju proizvodi pozadinsko svjetlo. Čak i LCD sa lokalno zatamnjenje ne može parirati OLED-ovoj sposobnosti da uključi i isključi pojedinačne piksele. OLED ekrani takođe nude širok raspon boja jer primarne boje mogu pogoditi veće zasićenje koje omogućavaju ekranu da proizvede više boja. Viši nivoi zasićenosti dovode do živopisnijih boja, a sa više boja u svojoj paleti, OLED panel može stvoriti boje koje su preciznije.

Još jedna prednost? OLED ekrani imaju tanje slojeve od LCD ekrana i ne zahtevaju pozadinsko osvetljenje, što omogućava tanje i lakše dizajne laptopa.

Čitaj više: Najbolje ponude za laptop na Amazonu, Best Buy i Newegg

Mogli biste razumno pomisliti da je OLED energetski učinkovitiji od LCD-a jer ne mora napajati pozadinsko osvjetljenje i može potpuno isključiti pojedinačne piksele. Međutim, otkrili smo da OLED ekrani imaju tendenciju da imaju negativan uticaj na trajanje baterije. Oni i dalje nude pristojno trajanje baterije; jednostavno ne možete očekivati ​​da ćete dobiti duže vrijeme rada od OLED laptopa pored višeg kvaliteta slike.

Uz osnovno razumijevanje prednosti OLED laptopa, pogledajmo najbolje ponude koje trenutno vidim. Uključio sam mainstream laptope koji imaju pristupačne cijene zajedno sa laptopima velike snage koji se trenutno prodaju na sniženju — i Chromebook. Da, možete nabaviti jeftin Chromebook sa OLED ekranom. Cijene i popusti vrijede u vrijeme pisanja ovog teksta, a ažurirat ću ovu priču kako rasprodaje isteku i budu izlazile nove ponude.

Asus

Ovaj Asusov mainstream model je jedan od najpristupačnijih OLED laptopa koji se trenutno prodaju. Poseduje OLED ekran od 15,6 inča sa full HD rezolucijom (1,920×1,080 piksela). Zasnovan na Core i5 CPU-u 11. generacije i sa 12 GB RAM-a i 512 GB SSD-a, ima više memorije i duplo veći kapacitet pohrane koji ćete naći u mnogim laptopima koji koštaju manje od 1.000 dolara. Takođe ima USB portove tipa A i tipa C, čime se štedite od potrebe da nosite adapter. To je dobar posao po svojoj prodajnoj cijeni od 800 dolara i još bolja kupovina po trenutnoj prodajnoj cijeni.

Asus

Snažan, osmojezgarni AMD Ryzen 7 5800H CPU i Nvidia GeForce RTX 3050 grafika pokreću 14-inčni ekran visoke rezolucije ovog Asus VivoBook-a. Ekran ima rezoluciju od 2,8K (2,880×1,800 piksela) i omjer stranica 16:10 za više vertikalnog prostora i manje pomicanja. Dobijate i dovoljnih 16 GB RAM-a i prostran SSD od 1TB.

MSI

Ovaj MSI model je trenutno snižen na Amazonu. Poseduje 15,6-inčni, 4K OLED ekran koji pokreće Core i7 CPU 11. generacije i RTX 3060 grafika. Takođe ima 16GB RAM-a i 512GB SSD. Potpuno metalna šasija je čvrsta i tanka sa samo 0,78 inča debljine. Na Amazonu sada možete uštedjeti više od 500 dolara na njemu.

Primate obavještenja o cijenama za MSI Creator 15: 1,313 USD

Asus

Ovaj ZenBook od 15,6 inča ima robusno, potpuno metalno kućište debljine manje od 0,7 inča i manje od 3 funte. Poseduje AMD-ov sjajan, osmojezgarni Ryzen 7 5800H CPU i RTX 3050 Ti grafiku, zajedno sa 16 GB RAM-a i prostranim SSD-om od 1TB. Kao i ZenBook 14 Flip, ima šarku koja podiže zadnju ivicu laptopa kako bi pružila dobar protok vazduha i malo naginjanja tastature za udoban položaj za kucanje. Full-HD OLED ekran ima podršku za dodir i ocenjen je na 400 nita. Nije u prodaji, ali cijena mu je već prilično razumna za kombinaciju CPU-GPU koju isporučuje zajedno sa prostranim SSD-om.

Sarah Tew/CNET

Spectre x360 od 13,5 inča jedan je od CNET-ovih omiljenih dva u jednom kabrioletu zbog svog vrhunskog stila, male težine i dugog vijeka trajanja baterije. Ovaj model ima Core i7 CPU 11. generacije, 16 GB RAM-a i prostran SSD od 1 TB. 13,5-inčni OLED ekran karakteriše ono što HP naziva rezolucijom 3K2K — odnosno 3,000×2,000 piksela. Ekran takođe ima okvir formata 3:2, pružajući više vertikalnog prostora od 16:10 za još manje skrolovanja kroz web stranice i dokumente.

Pročitajte našu recenziju HP Spectre x360 14.

Primate obavještenja o cijenama za HP Spectre x360 14: 1550 USD

Lenovo

Jeste li znali da možete dobiti OLED ekran na Chromebooku? Lenovo dva u jednom Chromebook Duet 5 je dokaz da je tako nešto moguće. Poseduje odvojivi, 13,5-inčni OLED ekran sa full-HD rezolucijom koji pokreće osmojezgarni Qualcomm Snapdragon i 8 GB RAM-a. Takođe isporučuje SSD od 128 GB, što je prilično prostrano za Chromebook. To je dobar posao po punoj cijeni i povremeno se prodaje za 400 dolara ili manje.

Primate obavještenja o cijenama za Lenovo Chromebook Duet 5: 499 USD

Leave a Reply

Your email address will not be published.