Kompjuter

Kako snimiti najbolje fotografije na odmoru: osnovna oprema koja će vam trebati

Vaš letnji odmor može pružiti neverovatne mogućnosti za prelepe fotografije sa putovanja. I sa moćnim kamerama umetnutim u telefone kao što su iPhone 13 Pro Max i Galaxy S22 Ultrazajedno sa dosta neverovatne kamere bez ogledala od kompanija poput Canona, Sonyja i Fujifilma, dobijanje sjajnih slika ne znači nositi ogromnu torbu sa sobom na svoja putovanja. Ovdje ću vas provesti kroz osnovnu opremu koju trebate ponijeti sa sobom na putovanje, bilo da lutate avionom na tropsko ostrvo, planinarite u planine prekrivene snijegom ili provodite dugi vikend na svom lokalnom selu.

Također ću preporučiti neke dodatke koje treba uzeti u obzir ako se želite vratiti kući s kreativnim umjetničkim djelima, a ne samo s praznim fotografijama.

Čitaj više: Godinama sam putovao svijetom. Ovih 7 stvari je uvijek na mojoj listi za pakovanje

Odaberite pravu kameru

Odabir odgovarajuće kamere je u osnovi balansiranje između ukupnog kvaliteta slike i fizičke veličine kamere. Vaš telefon je, na primjer, mali i stane vam pravo u džep, ali iako vrhunski telefoni imaju više sočiva i mogu napraviti nevjerovatne snimke, entuzijasti među vama će vjerovatno htjeti nadograditi na odgovarajući sistem kamera koji omogućava zamjenu objektiva. Ako ipak odlučite da koristite samo svoj telefon, svakako provjerite CNET-ova telefonska fotografija 101 stranica za širok izbor savjeta za snimanje.

Putujući fotografi ovih dana imaju više izbora nego ikada, s fotoaparatima bez ogledala koji nude mnogo manje veličine kućišta od tradicionalnih DSLR-a prethodnih godina. Mikro kamere od četiri trećine poput Fujifilm X-S10 lako se nose oko vrata i brzo se koriste, tako da nikada ne propustite snimak. Volim da snimam na fotoaparatima punog formata, koji imaju veće senzore slike koji nude bolji dinamički opseg — idealno za povlačenje svetlih tačaka na tim snimcima zalaska sunca ili podizanje senki onih noćnih slika koje gledaju niz stare italijanske avenije.

Moja omiljena opcija je Canon EOS RP, kamera punog formata sa neverovatno kompaktnom veličinom kućišta koja ga čini idealnim za držanje u ruksaku. Uparen sa objektivom od 24-105 mm f4, može da snima širokougaone snimke širokih pejzaža, kao i da zumira da se fokusira na manje detalje. Posjedovanje objektiva sa širokim zumom znači da vjerovatno možete obaviti cijelo putovanje sa samo jednim objektivom i ne osjećati se opterećeno dodatnim kompletom.

Ako želite da putujete izuzetno lagano, onda je Canonov nedavni objektiv od 50 mm f1.8 (koji se često naziva Nifty Fifty) nevjerovatno mali i lagan i kada se upari s EOS RP čini vrhunske postavke za ulice i putovanja, s brzim otvorom blende koji pruža prelepo bokeh. Ako je moguće, pogledajte fotoaparat koji razmišljate u prodavnici fotoaparata i vidite kakav je osjećaj u vašoj ruci ili kada vam visi oko vrata. Ako ćete puno planinariti ili dugo šetati gradom, onda je svaka težina bitna.

Osoba koja drži Canon EOS RP

Najbolji stativ za putovanja

Stativ nije neophodan za sve fotografije s putovanja, ali kada svjetlo izbledi i trebate usporiti brzinu zatvarača na nekoliko sekundi da biste dobili dobru ekspoziciju, trebat će vam jedan da osigurate kameru. Definitivno će vam trebati stativ ako želite da snimite one noćne snimke s pogledom na prekrasan zaljev, snimite zvijezde iznad tih snježnih planina ili snimite one vještačke duge ekspozicije vodopada.

Most preko vode sa oblacima na plavom nebu u pozadini

Opet, veličina je bitna i trebali biste potražiti kompaktan, putni stativ koji se lako može uklopiti u vaš ruksak – ili pričvrstiti na vanjsku stranu. Moderni materijali kao što su karbonska vlakna će smanjiti težinu, ali imaju tendenciju da budu i skuplji, tako da ćete morati da odlučite koliko ste spremni da izdvojite.

Kao što mu ime govori, Peak Design Travel Tripod je odličan stativ za putovanja, zahvaljujući svojoj maloj veličini kada se sklopi i maloj težini. Radio sam cjelodnevne šetnje s ovim vezanim za leđa i jedva sam primijetio njegovo prisustvo — nešto što ne mogu reći za većinu stativa. Obavezno pogledajte moj kompletan pregled najboljih stativa koje možete kupiti u 2022. Ili, ako je težina zaista problem, možete čak pokušati koristiti svoj vlastiti “uradi sam” stativ.

Osoba koja nosi torbu za fotografisanje u stilu ranca

Odgovarajući avanturistički ruksak

Posebna torba za fotografije trebala bi biti visoko na vašoj listi — na kraju krajeva, ne želite da se vaša nova fensi oprema pokvari i pokvari, zar ne? Dobra torba imat će pretince kako bi vaš fotoaparat bio siguran i siguran, ali će vam omogućiti i brz pristup. Također je važno pronaći onaj koji također ima dovoljno prostora za držanje drugih stvari koje će vam trebati dok ste vani.

Ako ćete biti vani s njim cijeli dan, onda preporučujem ruksak s dvije naramenice, a ne torbu s jednim remenom. To će prenijeti tu težinu na vaša ramena i duže vam biti ugodno. Potražite stvari kao što su patentni zatvarači sa bočnim pristupom, tako da možete brzo izvaditi kameru kada vas inspiracija uhvati; obilje dodatnih džepova za baterije i grickalice; materijali otporni na vremenske uvjete; i tačke za montažu za lakše nošenje vašeg stativa.

Učinio sam dosta teškog posla za vas da sakupite svoj Najbolji fotografski ruksaci za 2022. Postoje opcije za sve vrste fotografije, od kratkih odmora u gradu do višednevnih planinarenja sa puno opreme. Pročitajte i uvjerite se da je ono što uzimate prikladno za mjesto na koje idete.

Ljudi hodaju u prvom planu predivnog gradskog pejzaža

Važni dodaci

Gornja lista je zaista bitne stvari koje ćete morati ponijeti sa sobom. Koliko ćete više donijeti ovisi o tome koliko ozbiljno shvatite svoju fotografiju. Uvijek razmislite o tome da imate više rezervnih baterija i punjač, ​​jer će vam čak i najbolji fotoaparati dati samo jedan dan fotografija. Nema ništa gore od toga da dođete do prelepe popodnevne destinacije samo da vidite da ste iscrpljeni ujutru. Čuvanje rezervnog u torbi omogućit će vam da ga zamijenite i nastavite sa snimanjem do večeri.

Ako je vaš cilj da snimite zadivljujuće pejzaže, vrijedi razmotriti filtere koji se nazivaju graduirani filteri neutralne gustoće. Oni će potamniti samo gornju polovinu fotografije — kako bi pomogli u kontroli previše svijetlog neba — omogućavajući vam da snimite ravnomjerno eksponiranu scenu. Kupujte okolo za kvadratne setove filtera koji vam omogućuju korištenje adapterskih prstenova za različite veličine sočiva.

Znak markera u vodi

Ako želite eksperimentirati s dugim ekspozicijama, onda ćete imati koristi od čvrstih filtera neutralne gustoće. Oni će prigušiti svjetlo u cijeloj sceni, omogućavajući vam da koristite veće brzine zatvarača bez da se slika potpuno ispra. Big Stopper kompanije Lee Filters je odličan filter, toliko taman da vam omogućava da snimite fotografije u trajanju od nekoliko sekundi – ili čak duže – usred bijela dana. Za snimanje tragova oblaka koji se protežu nebom, vrijedi provjeriti, iako nije jeftino.

Tražite više savjeta za fotografiranje? Pogledaj ovo pet trikova s ​​kamerom na telefonu koji će vašem Instagramu dodati malo ljepote. Evo našeg pregleda najbolje akcijske kamere 2022plus the najbolje besplatne i plaćene aplikacije za uređivanje fotografija za iPhone i Android.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *