Kompjuter

Kako odabrati najbolju futrolu za tastaturu za novi iPad Pro 2021

The 2021 iPad Pro ima godinu dana, ali još uvijek je zvijer sa svojim M1 procesordivno displej i opciono 5G. Ali kao i ranije, ne dolazi sa iPad tastaturom. Tu dolaze futrole za tastaturu. Ako želite da koristite svoj iPad Pro na način na koji je zamišljen, onda će vam trebati torbica za tastaturu koja vam može pomoći da brzo kucate e-poruke, eseje i još mnogo toga. Ovo može učiniti da se vaš tablet osjeća kao pravi laptop.

Futrole za tastaturu za iPad Pro dodaju mnogo slici, posebno sa trackpadom. Futrole koje imaju i tastaturu i trackpad zaista izgledaju kao da pomažu da se iPad transformiše u laptop. Naravno, OS je drugačiji. Ali Appleova podrška za prečice na tastaturi i pokreti na dodirnoj pločici rade zaista dobro na iPadOS-u. 2020. godine Uporedio sam opcije. Sada radim isto.

Apple ima svoju fensi i skupu Magic Keyboard slučaj. Dva druga proizvođača također su vrijedna pažnje: Logitech pravi kućište koje se može odvojiti od tastature sa postoljem za noge koje je savršeno za Zoom/FaceTime pozive koristeći to novo zumiranje Central Stage kameru, dok Brydge ima novo kućište sa izuzetno velikim trackpadom i dizajnom koji je najbliži laptopu.

Svi oni imaju svoje prednosti i svi dobro rade, ali ja ipak preferiram Appleovu Magic Keyboard zbog njene veličine/performanse u odnosu na ostale. Sve sam ovo testirao na 12,9-inčnom iPadu Pro 2021, koji nije kompatibilan s mnogim starijim dodacima zbog svoje nešto deblje veličine. Manji 11-inčni Pro radi sa bilo kojim 11-inčnim iPad Pro dodacima koji sežu do modela iz 2018. godine, kao i sa kućištima za iPad Air iz 2020. godine. Cijene ispod su za verziju tastature od 12,9 inča.

Scott Stein/CNET

Pros: Kompaktan dizajn, lako za pričvršćivanje/odvajanje, bonus prolazni USB-C priključak za punjenje, pomalo pogodan za krilo

Protiv: Skupi, ograničeni uglovi gledanja, nedostaju namenski funkcijski tasteri

Appleova tastatura, originalno objavljena prošle godine, nudi udobno iskustvo kucanja. Tasteri, posebno na 12,9-inčnom, dobro su raspoređeni i kao da kucate na MacBook-u. Nije se mnogo promijenilo od prošle godine, ali nova kućišta od 12,9 inča su malo veća kako bi odgovarala malo debljim dimenzijama novog Pro.

Zaista sam se navikao na dizajn ove Magic Keyboard, i dobre je veličine da stane na manje stolove ili u krilo. Ali postoje nedostaci. Magnetni gornji poklopac sa podesivim uglom ne savija se toliko kao kod običnog laptopa. Čvrsti dizajn kućišta također ga čini gotovo beskorisnim kao tablet kućište za skiciranje olovkom. Futrola ne pruža veliku zaštitu, otkriva stranice tableta i lako se odvaja pri padu. Ne postoje namenske funkcijske tipke kao što ih ima MacBook Air (i druge iPad kućišta). Nedostatak tastera za podešavanje jačine zvuka/reprodukcije/pauze/podešavanja osvetljenosti ekrana predstavlja razočaranje.

Bočni USB-C prolaz je od pomoći jer dodaje dodatni priključak za punjenje dok se bočni Thunderbolt port koristi za druge ključeve. Futrola radi na napajanje iPad Pro-a. Napravljen je od mekog materijala koji se može izgrebati, a povremeno se može potrgati ili udubiti ovisno o tome kako ga koristite.

Scott Stein/CNET

Pros: Trackpad ogromne veličine. Namenski funkcijski tasteri. Poboljšani dizajn ima magnetnu poleđinu za jednostavno pričvršćivanje na iPad Pro. Veoma pogodan za krilo. Savija se unazad za široke uglove gledanja.

Protiv: Potrebno je povezati se putem Bluetooth-a.

Brydgeova najnovija premium futrola za tastaturu za 12,9-inčni iPad Pro, koja dolazi sredinom juna, čini veliki skok u odnosu na prethodne Brydge tastature. Redizajnirana bluetooth tastatura ima više kretanja u svojim tasterima nego Logitechove ili Appleove tastature (više nalik na MacBook Pro iz 2015. godine). Tu je i ogroman multitouch trackpad koji je veći od onog na MacBook Air-u, koji radi veoma glatko sa multitouch pokretima na iPadOS-u. Ali ova iPad tastatura je takođe skuplja od postojeće Brydge dodatne opreme. Ipak, košta 100 dolara manje od Magic Keyboard-a.

Magnetni stražnji poklopac na kopčanje pruža malo više zaštite od starijih Brydge tastatura, a također je mnogo lakše pričvrstiti/ukloniti iPad, ali to također znači da se iPad ne može savijati pod tako širokim kutom kao prije . Ipak, ovo je lako iPad Pro kućište za tastaturu najprikladnije za laptop i zaista čini da se cijela stvar osjeća šokantno kao MacBook Air.

Bluetooth konekcija je lakša i trenutnija nego prije, ali nije savršena. Ponekad sam otkrio da je veza prekinuta (kao što se dešava sa Bluetooth-om), a ponekad, retko, pokreti na trackpad-u su izgledali pomalo nespretno.

Scott Stein/CNET

Pros: Navlaka za iPad se može skinuti sa tastature i koristiti samostalno sa postoljem. Dolazi s dodatnim redom funkcijskih tipki koje nedostaju Magic Keyboardu. Ova iPad tastatura je pristupačnija od Apple-ovih ili Brydgeovih vrhunskih novih kućišta. Futrola nudi solidnu zaštitu.

Protiv: Potrebno je puno prostora na stolu za zadnje postolje i bazu tastature. Potrebna je stabilna ravna površina za korištenje (nije dobro za krugove). Tastatura mora biti povezana na kućište da bi se koristila (isključuje napajanje Smart Connector).

Najnovija futrola za tastaturu za iPad Pro kompanije Logitech je verzija Combo Touch futrole kompanije Pro veličine koja je dostupna na manjim iPadima. Funkcioniše jednako dobro: odvojiva tastatura i trackpad su dovoljno izdašni, iako je trackpad mnogo manji od džinovskog Brydge. Dodatni red funkcijskih tastera za jačinu zvuka, osvetljenost ekrana, reprodukciju/pauzu i druge korisne prečice je zaista koristan, slično kao na Brydge tastaturi. Nedostaju Appleovoj Magic Keyboard.

Smatrao sam da je odziv Logitechove tastature zaista dobar, ali dizajn također znači da ćete morati sjediti za stolom. Slično kao i kod Microsoftovih Surface tastatura za tablete, dizajn povezivanja na dnu neće raditi u krilu. Samostalna futrola nudi najbolju zaštitu od bilo koje od ova tri: Gumirani omotač bi trebao pomoći u zaštiti od udaraca. Podesivo stražnje postolje je od pomoći i kao stalak za gledanje za porodične zumove. Svestraniji dizajn kućišta znači da možete vratiti (ili ukloniti) tastaturu za potrebe netipkanja, poput crtanja olovkom ili čitanja, bez potrebe da je vadite iz kućišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *