Kompjuter

Insta360 Link pregled web kamere: Sjajan, ali skup

Insta360 nije novajlija u kamerama – rekao je moj kolega Josh Goldman the One RS nedavno “ovo bi mogla biti najbolja kamera od 360° za potrošače ikada napravljena” — pa nisam iznenađen koliko je dobra njena prva web kamera ispala.

Insta360 Link podržava 4K rezoluciju i 1.080 piksela, 60 sličica u sekundi. Ima kardan s tri ose za automatsko praćenje, ručne kontrole ekspozicije koje stvarno rade i podršku gestikulacijama za zumiranje i praćenje. Osim toga, nudi još četiri netipična, ali korisna načina rada: Portret (vertikalni video), Whiteboard, DeskView (koji se prebacuje između pogleda na vas i vašeg desktopa) i Overhead (pogled odozgo kada je postavljen na stativ). On žonglira sa svim ovim karakteristikama dok pruža najbolji kvalitet slike koji sam do sada video na web kameri.

Sviđa mi se

  • Odličan kvalitet videa
  • Inteligentan rad i softver
  • Dobar audio

Ne sviđa mi se

  • Nema načina da promijenite zadani mjerač vremena mirovanja ili početno kadriranje
  • Nema mogućnosti spremanja unaprijed postavljenih postavki vezanih za slike
  • Ne može rotirati kameru okomito na kardanu preko aplikacije
  • Može biti prilično vruće

Link je danas dostupan za 300 dolara. To je puno za web kameru, ali nije precijenjena zbog svog kvaliteta i karakteristika. The Obsbot Tiny 4K, moj prethodni favorit, košta 269 dolara. Link je manji od Tiny-a, ima mnogo više funkcija i bolji video. Streaming i konferencije u 4K nisu uvijek praktični, mogući ili čak neophodni, ali ako želite da snimate, a ne da idete uživo, lijepo je imati. Dodijelio sam mu izbor urednika, ali to ne zamjenjuje još jedan nedavni izbor urednika, Dell UltraSharp Webcam 4K, jednostavno zato što je Dell preko 100 dolara jeftiniji. Nedostaju mu mnoge funkcije Linka, ali ako vam nisu potrebne te karakteristike ili najbolji kvalitet slike u klasi, možete uštedjeti nešto novca.

Ipak, provjerite je li vaš hardver spreman. Nigde nisam video uobičajeno obaveštenje koje zahteva USB 3.2, ali svakako bi trebalo da koristite USB port najveće propusnosti koji imate. Insta360 vas upozorava da ga priključite direktno u sistem ili u čvorište sa zasebnim napajanjem. I nakon snimanja u 4K rezoluciji neko vrijeme, baza kamere je bila neugodno vruća kada sam je povukao s vrha svog monitora. Ali čak i profesionalne kamere mogu se pregrijati kada snimaju video u zatvorenom prostoru. Fizika!

Insta360 oprema web kameru senzorom slike od 1/2 inča, najvećim dostupnim u web kameri. To plus iskustvo kompanije sa snimanjem omogućava web kameri da proizvodi odličan video u svetlijim uslovima i relativno dobar video pri vrlo malo svetla — i dalje je prilično bučan, ali to je skoro neizbežno zbog, opet, fizike. Pod “odlično” mislim da dobijate ekspoziciju optimizovanu za vaše lice, ispravan balans bele boje i tona kože (barem za moju pastoznu belu nijansu kože) i bez širokougaone distorzije oko ivica.

Kao i kod skoro svake web kamere srednjeg i visokog kvaliteta ovih dana, kompanija promiče AI za njeno praćenje i automatsko kadriranje. To je pomalo besmislena tvrdnja u ovom trenutku, ali Insta360 već godinama koristi AI za svoje proizvode, a čini se da praćenje i uokvirivanje dobro funkcioniraju u Linku. Dakle, tu je to.

Iako vam omogućava da ručno postavite ISO osjetljivost (ISO 100 do 3.200) i brzinu zatvarača (1/30 s do 1/8.000 s) i kreirate prilagođenu krivulju tona, postoji vrlo malo razloga da ih koristite osim ako ne znate šta radite i imaju specifične potrebe. Njegov autofokus sa detekcijom faze je brz (autofokus kontrasta može biti precizniji, ali je iterativan, što rezultira onim “pulsirajućim” efektom koji često vidite), praćenje je glatko i možete sačuvati unapred podešene postavke za poziciju i zum.

Jedan od razloga zašto nema mnogo izobličenja je taj što kamera nema vidno polje od 90 stepeni koje vidite kod uobičajene web kamere (njen horizontalni ugao gledanja je 69 stepeni). Ako vam je potrebna web kamera da pokrijete veliki dio vašeg prostora u jednoj poziciji, ovo nije vaš najbolji izbor. Ali i dalje je dovoljno širok da stane ekvivalentno dvoje ljudi jedan pored drugog na tipičnoj udaljenosti od stola do monitora ili u maloj konferencijskoj sali.

Mikrofoni na web kamerama generalno nisu ništa posebno, i dok se Linkovi ne ističu kao izuzetni, ne ističu se ni tako loši. Podržavaju smanjenje buke, što je odlično filtriralo moj glasni klima uređaj, a da moj glas ne zvuči komprimirano ili previše obrađeno.

Možete primijeniti promjene u softveru dok prikazujete video u drugoj aplikaciji, što nije uvijek moguće u Windowsu. (Jesam li spomenuo da postoji verzija softvera za Mac?) OBS je postao malo nervozan kada sam promijenio neke postavke, ali sam deaktivirao kameru u OBS-u prije promjene stvari u aplikaciji koje zahtijevaju hardversko resetiranje kao što je rezolucija ili uključivanje Streamer Mode (da omogućite 60 fps) ili HDR je bio dovoljno rješenje.

Web kamera dolazi sa četiri markera koja postavljate u uglove table. Ovo omogućava kameri da ga identifikuje u režimu bele table, koji obrađuje video zapis kako bi ga lakše čitao. Deskview režim vam omogućava da se prebacujete između kamere koja je usmerena ka vama i okrenuta nadole prema radnoj površini; u brifinzima o proizvodima koje sam imao da prezenter često mora da koristi dve kamere da bi to postigao. A u 4K, dobijate prilično oštar pogled. I u režimima Deskview i Overhead, slika se automatski orijentiše tako da je gledaoci vide na isti način kao i vi, što može umanjiti petljanje.

Iako imam zamerke u vezi sa softverom — voleo bih da mogu da promenim neke od podrazumevanih vrednosti ili da kreiram unapred postavljene postavke koje uključuju ekspoziciju i druge postavke slike — generalno je jednostavan za korišćenje i ima minimalne greške. Voleo bih da postoji prekidač za vertikalno rotiranje kamere: budući da koristi kardan, automatski se prilagođava tako da kameru drži horizontalno, tako da je ne možete prisiliti da se rotira. Umjesto toga, morate se osloniti na softver treće strane da biste to riješili, ali većina softvera samo kreira vertikalno izrezivanje horizontalne slike umjesto da zapravo rotira kameru.

Insta360 Link nije odgovarajuća web kamera za svakoga, ali je pravi izbor kada je kvalitet prisustva vaše kamere bitan. Samo budite sigurni da možete opravdati izdatke osobi kojoj smeta vaš budžet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *