Kompjuter

GoPro Hero 11 Black Hands-On: Senzor super veličine dodaje vrijednost za sve

Hero 11 Black, GoPro-ova nova vodeća kamera, izgleda isto kao i prošlogodišnja Hero 10 Black osim promjene broja sa strane. Međutim, postoji jedna velika promjena iznutra, a ta promjena omogućava pregršt funkcija koje će kameru učiniti privlačnijom za sve – od profesionalaca i kreatora do običnih korisnika, pa čak i onih koji prvi put kupuju GoPro.

Počnimo s najvećom nadogradnjom: novim senzorom slike. GoPro je koristio senzor 8:7, 1/1,9 inča. Iako povećanje veličine donekle poboljšava kvalitet, više se radi o tome kako GoPro koristi puni senzor za fotografije od 27 megapiksela i video rezolucije 5,3K sa omjerom širine i visine 8:7. Sa omjerom širine i visine slike visoke rezolucije 8:7, jedan klip se može urediti na 16:9, 4:3 ili 1:1, ili vertikalni video u 7:8, 3:4 ili 9:16. To znači koja god platforma društvenih medija koju odaberete — YouTube, Instagram, Facebook, TikTok — jedan klip se može uređivati ​​kako bi zadovoljio vaše potrebe. Što je još bolje, GoPro Quik aplikacija čini cijeli proces bezbolnim. Osim toga, sa svom dodatnom rezolucijom, možete izrezati i još uvijek imati dobre rezultate.

Senzor takođe omogućava HyperView, još impresivniji širokougaoni snimak u poređenju sa postavkom SuperView na prethodnim modelima. Izobličenje sa strane je ekstremno pa biste ga mogli koristiti štedljivo, ali ćete dobiti najširi i najviši mogući snimak.

Hero 11 Black takođe ima HyperSmooth 5.0, GoPro digitalnu stabilizaciju slike. Ostaje impresivan u najtežim situacijama, a sada je poboljšan pri snimanju 4:3 videa iu SuperView-u. Možete snimati i linearni video sa Horizon Lock-om, što znači da se kamera može rotirati za 360 stepeni, ali video ostaje okrenut desnom stranom nagore i poravnat. Međutim, primijetio sam značajno zamućenje pokreta kada koristim Horizon Lock i HyperSmooth u uvjetima slabog osvjetljenja i najbolje je izbjegavati tu kombinaciju. Međutim, ako imate dovoljno svjetla, možete krenuti.

Dvije druge nove funkcije za naprednije pucače: brzina prijenosa može se prebaciti na snimanje do 120 Mbps i možete uključiti 10-bitnu boju. Uključite ih i video zapisi će imati više detalja, više od milijardu boja za glađe prelive i manje trake boja. Međutim, prilikom snimanja u 5,3K sa 16-bitnom bojom i velikom brzinom bita stvaraju se velike datoteke. Željećete da vaši isječci budu kratki i da koristite veliku i brzu microSD karticu (testirao sam s a Samsung 512GB Pro Plus).

Rješavanje za previše postavki

Hero 11 Black ima mnogo podešavanja i, čak i za nekoga poput mene koji voli da eksperimentiše, to može biti malo. Da bi pomogao, GoPro je kreirao Easy i Pro modove. Pro otključava sva podešavanja, dok jednostavan način rada svodi na samo nekoliko opcija, kojima se upravlja pomoću prečica na ekranu osjetljivom na dodir. U početku mi je lakši način rada bio zbunjujući jer sam navikao na uobičajeni, koji se sada zove Pro, interfejs. Ali ako se ne želite petljati s postavkama, sada imate opciju da pojednostavite stvari.

Što se tiče novih načina snimanja, GoPro je dodao tri nove time-lapse opcije duge ekspozicije za korištenje noću. Ako živite negdje gdje možete vidjeti zvijezde, možete snimiti zvjezdane tragove dok se Zemlja rotira. Tu je i mod svjetlosnog traga vozila i opcija zabavne svjetlosne boje. Ono što je lijepo jeste da Quik aplikacija olakšava hvatanje pojedinačnih kadrova iz videozapisa za fotografije visoke rezolucije iz ovih načina rada.

Slikanje svjetlom napravljeno GoPro Hero 11 Black.

GoPro je također optimizirao kameru kako bi poboljšao vijek trajanja baterije smanjenjem potrošnje energije kada je kamera uključena, ali neaktivna. Hero 11 Black takođe dolazi sa GoPro Enduro baterijom, koja ne samo da duže traje već i bolje radi na hladnoći.

Da li se GoPro pretplata isplati?

GoPro je progurao svoju uslugu pretplate u oblaku posljednjih nekoliko godina. Uz neograničene sigurnosne kopije u punoj rezoluciji za svoj sadržaj, dobijate velike popuste na nove kamere i drugu opremu, zaštitu od oštećenja i potpuni pristup alatima za uređivanje u aplikaciji Quik i na mreži.

Funkcija automatskog otpremanja je glavna atrakcija za mene. Čim priključite kameru na punjenje, ona će automatski prenijeti klipove i fotografije na uslugu u oblaku za trenutno dijeljenje i čuvanje. Osim toga, usluga će sada preuzimati vaše povezane klipove nakon što budu otpremljeni i automatski ih rezati zajedno u uređeni istaknuti video. Zatim možete podesiti taj video ako želite ili ga podijeliti kakav jeste. Funkcija se upravo pojavila na mreži, tako da sam mogao da sastavim samo brzi video tokom svog putovanja od New Jerseya do New Yorka. Ali bilo je super primiti završeni video bez potrebe da radite ništa osim punjenja kamere.

GoPro Hero 11 Mini u ruci.

Upoznajte Mini

Uz Hero 11 Black, GoPro je najavio i Hero 11 Mini. Prije nekoliko godina, GoPro je imao malu kockastu kameru bez ekrana za gledanje sesiju. Nije imao najbolji kvalitet slike, ali je bio mali i mogli ste da ga montirate na mesta koja nisu bila moguća sa većim Herosima, tako da je to bila jedna od mojih omiljenih kamera. Hero 11 Mini je nekako takav, ali ima sve rezolucije i brzine snimanja dostupne u 11 Black.

Mini ima montažne prste na stražnjoj i donjoj strani, što ga čini raznovrsnijim za montažu na kacigu ili uske prostore. Baterija je ipak ugrađena i morat ćete se povezati s Quik aplikacijom za mnoge promjene postavki.

Koliko košta novi GoPro Hero 11 Black?

Sada, hajde da pričamo o cenama. Kao i kod Hero 10 Black, cijene su komplikovane za Hero 11 Black. Sama kamera košta 499 dolara (499 funti, 800 AU$). Ali ako kupite direktno od GoPro.com i prijavite se za uslugu pretplate na GoPro — koja je uključena uz kameru — GoPro snižava 100 USD, tako da je 399 USD (399 GBP, 650 AU).

The Creator Edition, koji uključuje kameru, Volta baterijsku ručku, Media Mod i Light Mod, košta 700 dolara (700 funti, 1100 AU). Očekuje se da će Hero 11 Mini biti dostupan 25. oktobra i prodavat će se za 400 dolara (400 funti, 650 AU$). Prijavite se za GoPro pretplatu i cijena će pasti na 580 USD za Creator Edition i 300 USD za Mini.

Lijeva strana GoPro Hero 11 Black.

Dakle, sve u svemu, odlična je nadogradnja ako vaš trenutni GoPro kasni nekoliko generacija ili ako ste kreator ili entuzijasta koji želi poboljšati svoje fotografije i videozapise. Za prosječnog korisnika GoPro-a, ovdje nema mnogo razloga za nadogradnju sa 10 Black, ali možda biste željeli uzeti Mini za snimanja s dvije kamere. Osim toga, automatski istaknuti videozapisi dostupni su svakom GoPro pretplatniku s Hero 5 Black ili novijim. Ako već imate trenutnu kameru, možda bi bilo bolje da svoj novac uložite u pretplatu, koja iznosi 50 dolara godišnje. Jednogodišnja pretplata je uključena i kada kupite novu kameru, ako odlučite da kupite 11 Black, Creator Edition ili Mini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.