Kompjuter

Evo kako da pripremite polovni laptop pre nego što ga poklonite kao poklon

Jedna nuspojava provođenja više vremena kod kuće tokom pandemije je spoznaja da imam puno stare tehnologije u blizini. Mnogo. Zatim, kada sam pokušao KonMari da uništim pomenutu tehnologiju, otkrio sam nekoliko stvari koje sam zaboravio da imam — uključujući stari laptop koji sam prestao da koristim pre mnogo godina jer je bio presporo za moje potrebe za visokokvalitetnim računarstvom.

Dok ovaj laptop više nije izazvalo radost za mene se pokazalo da savršeno odgovara mojoj mami. Samo ga je prvo trebalo očistiti, a ne govorim samo o uklanjanju prašine i misteriozne naslage s nekoliko poteza dezinfekcijske maramice, iako ćete i to htjeti učiniti. Vrsta čišćenja o kojoj govorim je vraćanje laptopa u novo stanje iznutra i izvana. Čišćenje spolja je lak dio. Brisanje svih vaših aplikacija, datoteka, fascikli i drugih ličnih podataka sa računara nije nužno tako jednostavno. Naravno, koliko podataka treba da uradite će verovatno zavisiti od primaoca.

Opći koraci koje preduzmete da biste osvježili laptop su isti bez obzira da li se radi o Windows laptopu. Apple MacBook ili Chromebook — sačuvajte svoje stare podatke, uklonite sve lične podatke, a zatim idite na vraćanje na tvorničke postavke. To je stvarni postupak korak po korak koji se razlikuje u zavisnosti od vrste laptopa sa kojim imate posla. U nastavku ćete pronaći sve što trebate znati i učiniti prije nego što svom laptopu date drugi život. A s obzirom na probleme u lancu snabdijevanja, probleme s isporukom i nestašicu čipova koji otežavaju nabavku novih uređaja, prijenos novog laptopa može biti dobrodošao praznični poklon.

Prva stvar

Obično čuvam fizičko čišćenje laptopa do posljednjeg (zašto čistiti otiske prstiju dvaput?), ali možda biste željeli početi odatle — posebno ako je skupljao prašinu u stražnjem dijelu ormara/ispod kreveta/u garaži za proteklih nekoliko godina. Osnovna oprema potrebna za dobro čišćenje laptopa je limenka komprimovanog vazduha i neke dezinfekcione ili alkoholne maramice. Za malo dublje čišćenje, možda ćete želeti da uhvatite odvijač i uklonite donji poklopac vašeg laptopa (ako je moguće) kako biste pažljivo otpuhali svu prašinu koja se nakupila na ventilatorima i ventilacionim otvorima.

Nakon što se laptop očisti, možete obrisati i adapter za napajanje i sve prateće dodatke. Također je dobra ideja osigurati da je strujni adapter i dalje u dobrom, radnom stanju. Ako još uvijek niste sasvim sigurni odakle početi s čišćenjem, pogledajte naš kompletan vodič kako da vaš laptop izgleda najbolje.


Poklanjanje rabljenog MacBooka

macbook-air-2018-analisis-3

Prije nego što i pomislite na vraćanje na tvorničke postavke na svom MacBook-u, morate sačuvati sve podatke koje želite zadržati. Možda ste to već učinili u nekom trenutku ako ste migrirali podatke sa ovog starog MacBook-a na novi koristeći Apple-ov Migration Assistant. Ako to nije slučaj, vrijeme je da povežete eksterni disk i koristite ga MacOS-ov ugrađeni alat Time Machine za kreiranje sigurnosne kopije. Ako imate iCloud nalog, možete i tamo napraviti rezervnu kopiju podataka.

Odjavi se iz svega

Takođe ćete želeti da se odjavite sa svih naloga pre nego što obrišete disk svog MacBook-a. Započnite s iCloud, Find My Mac i iMessage. Zatim potražite pojedinačne softverske račune koje ćete možda morati odjaviti. Ako koristite pretraživač koji nije Safari, kao što su Chrome ili Firefox, trebali biste se i odjaviti iz njih. U osnovi, ako ima lične podatke o računu, htjet ćete se odjaviti. (Evo kako pronaći postavke računa u MacOS-u.)

Dvije druge stvari koje biste trebali učiniti prije vraćanja na tvorničke postavke: Prekinite uparivanje svih Bluetooth uređaja – posebno ako se MacBook poklanja nekome u vašem domaćinstvu – i resetirajte NVRAM. Potonje je memorija koja čuva postavke koje su MacBooku potrebne prije učitavanja MacOS-a. Prilikom pokretanja, pritisnite i držite Opcija-Command-PR da resetujete NVRAM.

Izvršite vraćanje na tvorničke postavke

Ako ste uradili sve gore navedeno, spremni ste da vratite svoj MacBook u prvobitno stanje. Na Mac računaru zasnovanom na Intelu, ponovo pokrenite sistem i pritisnite i držite Command-R da uđete u Recovery Mode. (Pristup režimu oporavka na MacBook računarima koji rade na Apple Silicon čipovima kompanije ipak je drugačije.)

Čitaj više: Prije prodaje vašeg MacBook-a, morate ga resetirati na tvorničke postavke

Kada uđete u Recovery Mode, vidjet ćete prozor MacOS uslužnih programa. Koristiti Disk Utility da izbrišete svoj disk. Kada se to završi, moći ćete ponovo instalirati MacOS. Nakon što se završi ponovna instalacija, doći ćete do Setup Assistant. Odatle možete zaustaviti i isključiti ga ili ga postaviti za primaoca.


Poklanjanje korišćenog Windows laptopa

reset-windows-10-laptop.png

Kao i kod poklanjanja MacBook-a, počnite tako što ćete napraviti sigurnosnu kopiju svih važnih fascikli i datoteka na svom starom laptopu u pohranu u oblaku ili eksterni disk. Ako radite ovo drugo, idite na Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Sigurnosna kopija > Dodaj disk i izaberite eksterni disk. Zatim kliknite na Backup Now.

Odjavite se iz svih svojih aplikacija

Mnogi plaćeni softveri zahtijevaju da se prijavite pomoću računa, ključa proizvoda ili oboje. Prije nego što obrišete pohranu na prijenosnom računalu, odjavite se sa svih računa i odjavite softverske licence (ako je moguće). Ako su vam ti ključevi proizvoda potrebni za ponovnu registraciju softvera na novom laptopu, obavezno sačuvajte te informacije. Ako koristite pretraživač koji nije Edge, kao što je Chrome ili Firefox, odjavite se i iz njih. U suštini, ako ima lične podatke o računu, odjavite se.

Resetujte laptop

Spremni da očistite disk i ponovo instalirate Windows? Idi Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Oporavak. Na vrhu prozora videćete Resetuj ovaj računar. Kliknite na Početak rada i odaberite Ukloni sve iz okvira koji se pojavi. Odatle možete odabrati ponovnu instalaciju Windowsa s lokalnog diska ili preuzimanje iz oblaka. Nakon toga Windows čisti disk od svih softvera, postavki i podataka. Kada se završi, laptop će se pokrenuti u svom modu pomoćnika za podešavanje. Zatim ga možete zaustaviti i ugasiti za svježe iskustvo iz kutije ili obaviti neko podešavanje, što je lijepo, posebno ako ide članu porodice kako bi ga mogli odmah koristiti.

Prekinite vezu sa svojim Microsoft nalogom

Ako ste koristili Microsoft nalog za prijavu na laptop, poslednja stvar koju ćete želeti da uradite je da uklonite laptop sa tog naloga. Prijavite se na svoj nalog sa drugog računara i kliknite na karticu Uređaji na vrhu stranice. Pronađite laptop koji poklanjate na listi uređaja, a na dnu liste vidjet ćete opciju za uklanjanje uređaja. Kliknite i gotovi ste.


Poklanjanje rabljenog Chromebooka

Asus Chromebook CX9400

Chromebookove je najlakše osvježiti za poklone. To je uglavnom zbog njihovog dizajna zasnovanog na oblaku. Google također izuzetno olakšava brisanje vaših podataka i bezbedno čišćenje interne memorije, kao i uklanjanje Chromebooka sa vašeg Google naloga.

Prvo provjerite AUE

Prije nego što uopće razmislite o poklonu starog Chromebooka, provjerite njegovo automatsko ažuriranje isteka. Google tako dugo garantuje podršku za Chrome OS i funkcije pretraživača na hardveru koji nije Google. Svaki uređaj ima datum kada prestaje da prima ažuriranja, odnosno njegov AUE datum. Trenutni modeli dobijaju ažuriranja osam godina; stariji modeli bi potencijalno mogli biti godinu ili dvije udaljeni od dostizanja svoje AUE.

Google održava AUE listu, tako da je pronalaženje datuma kada će vaš Chromebook prestati primati ažuriranja jednostavno kao i lociranje vašeg modela na toj listi. AUE se također može pronaći u postavkama vašeg Chromebooka. Evo kako pronaći AUE na Google-u i na vašem Chromebook-u.

Operite ga Powerwash

Powerwash je Google-ov ugrađeni alat za vraćanje na tvorničke postavke za Chromebookove. Nakon što napravite sigurnosnu kopiju foldera ili datoteka pohranjenih na internom disku Chromebooka, pokretanje Powerwash-a sigurno će pročistiti sistem i ponovo pokrenuti sistem. Kada se ponovo pokrene, bit će kao onog dana kada ste ga raspakirali.

Stvarno Powerwash obično traje manje od minute da se završi. Jednostavna pretraga “powerwash” u postavkama vašeg Chromebooka dovest će vas pravo do ove funkcije, ali evo svega što trebate znati o proceduri.

Uklonite Chromebook sa svog Google računa

Iako ste uklonili svoje račun sa Chromebooka, niste uklonili Chromebook sa vašeg računa. Počnite tako što ćete se prijaviti na svoj Google račun i idite na Sigurnosna podešavanja. Ako koristite preglednik Chrome, također možete kliknuti na avatar vašeg računa i odabrati Upravljajte svojim Google računom sa padajućeg menija.

U Sigurnost odjeljak, pomičite se prema dolje dok ne vidite polje označeno Vaši uređaji, koji navodi sve uređaje povezane s vašim računom. Na dnu okvira kliknite na Upravljajte uređajima i pronađite Chromebook koji poklanjate i odaberite Odjaviti se.

Očistite Chromebook dobro eksterno, sakupite svu dodatnu opremu i spreman je za predaju poklonoprimcu.

Čitaj više: Kako ponovo pokloniti igraću konzolu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *