Kompjuter

Das tastatura MacTigr mehanička tastatura je prekrasna, čvrsta i samo za Mac fanove

Postoji mnogo mehaničkih tastatura koje se mogu koristiti sa Mac računarima, ali malo ih je napravljenih isključivo za Macovi. MacTigr by Das tastatura je napravljena za Mac i samo za Mac. I, za razliku od mnogih drugih mehaničkih tastatura, uključujući i druge modele kompanije, MacTigr ima dizajn niskog profila sličan Appleovim Magic tastaturama.

MacTigr je napravljen da traje, napravljen od aluminijuma i čvrste čelične gornje ploče. Das tastatura koristi Cherry MX Low Profile Red prekidače kako bi tipke bile niske, a tijelo tanko. Ovo su linearni prekidači tako da se tipke spuštaju ravno prema dolje bez klika ili taktilnog udarca kako bi se osjetilo aktiviranje.

Tipkanje na linearnim prekidačima može zahtijevati određena podešavanja, ali kada se naviknete na to koliko je MacTigr uglađen i brz, Appleove tastature izgledaju mnogo manje magično. Tastatura je takođe relativno tiha, bez čujnog klika prekidača.

Ali jedan od najboljih razloga da uzmete u obzir MacTigr nema nikakve veze sa iskustvom kucanja. Pored priključenog USB-C kabla na poleđini nalaze se dva USB-C porta. Kada je tastatura povezana, portovi se mogu koristiti za punjenje uređaja poput telefona ili tableta ili za prijenos podataka brzinom do 5Gbps.

Takođe, znam da će ovo zvučati glupo, ali MacTigr ima jedno od najboljih dugmeta za jačinu zvuka na koje sam ikada naišao. Ima meku teksturu, ali i čudno zadovoljavajući klik. Nalazi se pored niza diskretnih kontrola medija i dugmeta za spavanje koje može brzo da zaključa vaš Mac ili MacBook kada odete.

Postoji, međutim, kratka lista stvari koje bi vas mogle odbiti od MacTigra u korist nečeg sličnog Logitechov MX Mechanical. Za početak, tasteri nemaju pozadinsko osvetljenje. Navikla sam da ovo viđam na bežičnim modelima jer to zaista može smanjiti trajanje baterije. Ali žičane tastature, uključujući i druge modele iz Das Keyboarda, redovno imaju tastere sa pozadinskim osvetljenjem. Pogotovo kada se uzme u obzir cijeli svijet tastatura za igre.

Slično, ne postoji softver od Das Keyboard-a za ponovno mapiranje tipki ili kreiranje makroa – što je glavna komponenta mehaničkih tastatura za igre. Tastatura se može koristiti sa Karabiner-Elements, besplatnim softverom za mapiranje otvorenog koda za MacOS. Takođe, iako MacTigr ima standardne Mac Command i Option tastere, kao i gore pomenute medijske tastere i dugme za spavanje, Das Keyboard nije mapirao tri preostale prečice na funkcijske tastere koje možete pronaći na Mac ili MacBook tastaturi.

Još jedna stvar: Kabl je fiksiran na stražnjoj strani tastature umjesto da se može ukloniti. Das Keyboard je to učinio kako bi bio pouzdaniji za profesionalce. Za skladištenje i putovanja, međutim, fiksni kabel je manje poželjan od uklonjivog. Takođe, koristim a prilagođeni namotani USB-C kabl sa mojim drugim tastaturama, tako da je gubitak ovog malo dodatne fleksibilnosti razočaravajuće. Ipak, nijedan od ovih nije pravi problem, osim možda tastera sa pozadinskim osvetljenjem. Čak i tada, kompanija je koristila podebljani font za bolju vidljivost pri slabom svjetlu.

Sve u svemu, Das Keyboard MacTigr izgleda, osjeća se i zvuči odlično i pruža profesionalcima na Mac računarima zaista ugodno iskustvo kucanja. Visokokvalitetne tastature ipak nisu jeftine: MacTigr je 219 dolarašto se pretvara u približno £180 ili AU$310.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *