Kompjuter

Bajden potpisuje zakon o CHIPS-u, šaljući 53 milijarde dolara američkim proizvođačima čipova

Predsjednik Joe Biden je u utorak ujutro potpisao zakon o CHIPS-u i nauci, slanje 52,7 milijardi dolara proizvođačima procesora u narednih pet godina u nastojanju da pomognu Sjedinjenim Državama da povrate svoju snagu u industriji poluvodiča.

Zakon je pomogao da se dizajner čipova za pametne telefone Qualcomm ohrabri da potroši 4,2 milijarde dolara s proizvođačem čipova GlobalFoundries za izgradnju procesora u New Yorku, navodi Bijela kuća u izvještaju objavljenom u utorak. Micron će uložiti 40 milijardi dolara u kapacitet proizvodnje memorijskih čipova, rekla je administracija, što bi mogao povećati američki udio u proizvodnji memorijskih čipova sa 2% na 10%.

“Zakon o čipsu i nauci pojačava naše napore da napravimo poluprovodnike ovdje u Americi”, rekao je Bajden u govoru u utorak u Rose Gardenu u Bijeloj kući. “Amerika je izmislila poluvodič, a ovaj zakon ga vraća kući.”

Izgradnja novog košta milijarde dolara postrojenja za proizvodnju čipova, nazvana fabs. Zakon o CHIPS-u će odbiti oko 3 milijarde dolara od vodeće fabrike od 10 milijardi dolara, rekao je Intel, koji ulaže više od 40 milijardi dolara u nove i nadograđene fabrike u Arizoni, Ohaju, Novom Meksiku i Oregonu, i koji će biti jedan od najvećih korisnika.

Američke fabrike su činile 37% procesora 1990. godine, ali je to palo na 12%, prema Udruženju industrije poluprovodnika. Zakon o CHIPS-u je osmišljen da preokrene taj trend, podupirući industriju koja je kritična za električna vozila, laptopove, sisteme oružja, mašine za pranje veša, igračke i skoro sve što koristi električnu energiju, bilo šta sa utikačem ili baterijom.

Zakon je nastao nakon što je nedostatak čipa jasno pokazao koliko se američka industrija i američka vojska sada oslanjaju na procesore proizvedene u inostranstvu. Dok se Intel, stalni proizvođač Silikonske doline, borio da napreduje u protekloj deceniji, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) na Tajvanu i Samsung u Južnoj Koreji preuzeli su vodstvo. Kina, željna da podstakne domaću industriju čipova, subvencionisala je svoje rivale kao što je Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Ta nestašica čipova frustrirala je potrošače željne PlayStation 5 igraćih konzola tokom pandemije COVID-a i zatvorila američke fabrike automobila jer su ključne elektronske komponente zaustavile proizvodnju. Nedostatak je također obezbijedio mjeru rijetke dvostranačke podrške za CHIPS zakon, koji je krajem jula usvojen sa 243-187 glasova u Predstavničkom domu i 64-33 glasa u Senatu.

Opadanje proizvodnje čipova u SAD donosi geopolitičke brige. Kina tvrdi da je Tajvan sopstvenu teritoriju i petodnevna vojna vežbi traje otkako je Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma, posetila Tajvan prošle nedelje. Ruska invazija na Ukrajinu i kasniji prestanak uvoza visokotehnoloških proizvoda pokazali su koliko može postati ranjiva zemlja bez sopstvene industrije.

RK Anand, direktor proizvoda u automobilskoj industriji AI čipova Recogni i dugogodišnji izvršni direktor Silikonske doline, ilustruje problem. Jedan od njegovih ranijih poslodavaca, proizvođač mrežne opreme Juniper Networks, oslanjao se na IBM da napravi svoje čipove. Ali kako je Big Blue klizio dalje iza, Juniper je prebacio proizvodnju na TSMC kako bi držao korak sa rivalima kao što je Cisco, rekao je Anand. IBM je na kraju potpuno napustio posao proizvodnje čipova.

“U posljednjih 20 godina razočaravajuće je što smo se odrekli tog vodstva,” rekao je Anand. “Bolje da se vratimo na to.”

Ogromne vladine subvencije su anatema za etos slobodnog tržišta koji općenito prevladava u SAD-u, ali saveznici CHIPS Act-a tvrde da su neophodne da bi se takmičili sa subvencijama u Južnoj Koreji, Kini i Tajvanu.

Preduzeća i potrošači ne bi trebali očekivati ​​trenutno olakšanje od CHIPS zakona. Kao prvo, potrebne su godine da se izgradi nova fabrika, tako da novi kapaciteti neće stići odmah.

S druge strane, mnogi procesori koji imaju zaustavljene proizvode napravljeni su od starije, manje napredne tehnologije za proizvodnju čipova. Proizvođači čipova su općenito više željni investirati u vrhunske metode koje proizvode premium čipove poput onih koji pokreću Apple iPhone, Nvidia grafičke akceleratore i Amazonove podatkovne centre.

Igrači industrije čipova navijali su za zakon. Udruženje poluprovodničke industrije očekuje da će otvoriti hiljade radnih mjesta i učiniti lance opskrbe otpornijim za industriju i vojne kupce koji se oslanjaju na procesore. A Vijeće industrije informacionih tehnologija, čiji članovi uključuju desetine tehnoloških kompanija, uključilo je CHIPS zakon kao glavni prioritet politike. Sada je posao Ministarstva trgovine da brzo odobri prijave CHIPS zakona kako bi novac mogao teći, navodi ITI u saopćenju od utorka.

Prema zakonu, kompanije koje primaju subvencije ne smiju ih koristiti za isplatu dividendi ili otkup dionica, rekao je Biden.

Zakon o CHIPS-u uključuje 39 milijardi dolara poticaja za proizvodnju. Od tih 2 milijarde dolara namijenjeno je čipovima starije generacije koji su potrebni proizvođačima automobila i vojne opreme. Takođe uključuje 13,2 milijarde dolara za podsticanje istraživanja i razvoja i poboljšanje obuke radnika.

Puni naziv zakona – CHIPS i Zakon o nauci, sa CHIPS-om koji označava stvaranje korisnih poticaja za proizvodnju poluprovodnika – nazvan je tako jer su 53,7 milijardi dolara u fondovima industrije poluprovodnika dio većeg zakona od 280 milijardi dolara koji također financira osnovna i primijenjena istraživanja u vladinoj Nacionalnoj fondaciji za nauku, Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju i Odjelu za trgovinu.

Subvencije za proizvodnju čipova i finansiranje istraživanja će “kultivisati tehnološka središta sutrašnjice, podstičući nove inovacije i tehnologije baš ovde kod kuće”, rekao je Chuck Schumer, demokratski senator iz New Yorka, koji se zalaže za GlobalFoundries i druge investicije u industriju čipova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *