Kompjuter

Amazon mijenja politiku povrata e-knjiga, ukida povrat novca za brze čitače

Amazon uskoro neće automatski refundirati sve kupovine e-knjiga do sedam dana nakon kupovine, navodi se u najavi The Author’s Guilda u četvrtak. Promena politike, koja bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine, sprečiće čitaoce da gutaju knjige i da brzo dobiju svoj novac nazad.

Umjesto toga, automatski povrat će biti dostupan samo ako su čitaoci prošli ne više od 10% e-knjige. Da bi vratili knjigu nakon čitanja više od 10%, kupci će morati proći kroz duži proces pregleda.

“Ovaj proces će stvoriti snažnu odvraćanje od kupovine, čitanja i vraćanja e-knjiga u roku od sedam dana”, navodi se u saopćenju The Authors Guild, profesionalna organizacija za pisce, “a čitatelji koji pokušaju zloupotrijebiti politiku vraćanja bit će kažnjen prema Amazonovoj politici.”

Amazon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Saopštenje Udruženja autora nije dalo više detalja o tome koje kazne mogu čekati ljude koji zloupotrebljavaju sistem povratka.

Autori su izrazili zabrinutost zbog prethodne politike jer je omogućavala ljudima da čitaju svoje knjige bez plaćanja. Praksu su dijelom proširili korisnici TikTok-a koji su objasnili kako čitati i vraćati e-knjige kupljene od Amazona.

Jedan autor, Lisa Kessler, objavljeno je na Tviteru u junu da su preveliki prinosi prema Amazonovoj politici doveli do toga da duguje novac kompaniji umjesto da zarađuje tantijeme.

„I autori moraju da jedu“, rekao je Kesler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.