Igre

Xenoblade Chronicles 3 Vodič za borbeni sistem: umjetnost, kombinacije i više objašnjenja

Kao i prethodne igre u seriji, nova Nintendo Switch RPG Xenoblade Chronicles 3 može se pohvaliti dubokim borbenim sistemom s mnogo pokretnih dijelova koje treba uzeti u obzir. Dok tutorijali u igri rade dobar posao postepeno vas navikavajući na osnove, analizirajući korisne lekcije tokom prvih nekoliko sati igre, još uvijek postoje mnoge nijanse koje nisu tako detaljno objašnjene.

Ako se borite da se okomite na borbu, evo vodiča koji će vam pomoći da savladate borbeni sistem Xenoblade Chronicles 3.

The Basics

Kao iu prethodnim Xenoblade igrama, bitke se igraju u realnom vremenu u Xenoblade Chronicles 3.

Da započnete bitku, priđite neprijatelju i pritisnite dugme A da izvučete svoje oružje. Ako se pokaže da je neprijatelj jači nego što ste u početku očekivali, možete držati i dugme A da stavite oružje u korice i pobjegnete.

Dok ste uključeni u borbu, možete slobodno manevrisati svojim likom po bojnom polju. Vaš lik će također automatski pokrenuti osnovne napade kada je u blizini neprijatelja. Oni su dobri za omekšavanje neprijatelja dok vaša Arts (detaljno dolje) ne bude spremna za upotrebu.

Arts

Pored osnovnih auto-napada, svaki lik ima skup posebnih poteza poznatih kao Arts. Oni su dodijeljeni različitim dugmadima za lice na kontroleru i kreću se u rasponu od napada oštećenja do iscjeljenja i debuff poteza.

Postoje dvije vrste umjetnosti u Xenoblade Chronicles 3. Standardne umjetnosti će se postepeno povećavati kako budete uključeni u bitku. Kada se umjetnost potpuno napuni, pritisnite odgovarajuće dugme da biste je oslobodili. Pokret će tada proći period hlađenja, čineći ga neupotrebljivim na određeno vrijeme dok se ne napuni.

Dobro izvodite svoje vještine i također ćete popuniti mjerilo za svoje talente. Ovo su posebni potezi specifični za klasu koji su dodijeljeni tipku A, a nanose još veću štetu ili imaju neka druga posebna svojstva. Na primjer, Noah’s Talent Art, Overclock Buster, nanijet će dodatnu štetu kada se koristi na neprijatelja koji je Ošamućen.

Budući da se Talent Arts-u treba mnogo duže da se napuni od standardnih Arts-a, imperativ je sačekati najpovoljniji trenutak da ih koristite.

Otkazivanje napada

Kao iu Xenoblade Chronicles 2, važna strategija borbe u Xenoblade Chronicles 3 je “otkazivanje” vaših napada. Upotrijebite Art u trenutku kada se povežete s automatskim napadom i vidjet ćete plavi krug koji se pojavljuje oko vašeg lika, što znači da ste uspješno otkazali auto-napad.

Dvije su glavne prednosti otkazivanja napada. Prvo, mnogo lakše ćete preći u umjetnost koju ste upravo odabrali, što će vam omogućiti brže nanošenje štete. Drugo, uspješno otkazivanje napada pomoći će vam da izgradite svoj mjerač lančanog napada – više o tome u nastavku.

Kombinacije

Kombinacije su još jedna vitalna strategija borbe u Xenoblade Chronicles 3, i funkcionišu slično kao u prethodnim igrama.

Mnoge umjetnosti u igri mogu nanijeti statusni uslov neprijatelju. Noah’s Sword Strike Art, na primjer, će nanijeti Break neprijatelju kada ga udare sa strane, zateturajući ga i ostavljajući ga podložnim potezima koji nanose pad. Stvorit ćete kombinacije uspješnim nanošenjem ovih statusnih uvjeta ispravnim redoslijedom.

Dvije jednostavne, ali efikasne kombinacije su sljedeće:

  • Break > Topple > Daze
  • Prekid > Rušenje > Pokreni > Smash

Iako vam Xenoblade Chronicles 3 omogućava zamjenu između likova tokom bitke, općenito ćete se htjeti fokusirati na kontrolu jednog po jednog. To znači da ćete se često morati osloniti na svoje AI saigrače da nastavite kombinirani lanac koji ste započeli. Srećom, vaši saputnici su prilično pametni i obično će koristiti pravu umjetnost kada je to potrebno.

Chain Attacks

Na početku avanture, otključat ćete mogućnost korištenja lančanih napada. Ponašajte se dobro u borbi stvarajući kombinacije i poništavajući napade, a vi ćete postepeno popunjavati svoj mjerač lančanog napada.

Kada se pokrene lančani napad, udružit ćete se sa svojim pratiocima i pokrenuti niz uzastopnih napada sa svakim likom. Dok izvodite ove napade, skupljat ćete Tactical Points, ili TP, koji će pokrenuti snažan Chain Art potez ako uspijete premašiti 100% TP.

Interlink

Još jedna nova borbena mehanika u Xenoblade Chronicles 3 je Interlink. Na dijelu avanture, steći ćete sposobnost da spojite dva lika zajedno u moćnu kombiniranu formu zvanu Ouroboros.

Snimak bitke Xenoblade Chronicles 3

Dok ste Ouroboros, vaši likovi će nanijeti više štete nego što bi mogli pojedinačno. Međutim, ova transformacija je samo privremena; nakon duže upotrebe, vaš Ouroboros će se na kraju pregrijati i dva znaka će se razdvojiti. Kao takav, poželećete da sačuvate međusobno povezivanje kao način da vodite bitku.

Xenoblade Chronicles 3 će dobiti nekoliko talasa DLC-a u narednih nekoliko mjeseci kao dio svoje Expansion Pass. Prvi val pokrenut je uz igru ​​i nudi posebne kostime za svakog lika, zajedno s raznim korisnim bonus stavkama. Budući talasi će dodati nove zadatke, likove heroja i sadržaj priče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *