Igre

Rekapitulacija priče o God of War: Šta treba znati prije igranja Ragnaroka

Nakon godina čekanja i kašnjenja ili dva, God of War: Ragnarok stiže na PS4 i PS5 9. novembra. jedna od najboljih igara 2022. Ragnarok ima zasljepljujuća carstva i uzbudljivu borbu, ali njegova najveća snaga možda je njegova priča. Odnos između Kratosa i njegovog sina Atreja je temelj ove priče, u kojoj se par suočava sa sablastom Ragnaroka – kraja dana.

Svako može uživati ​​u zadivljujućoj grafici igre i promišljenim zagonetkama — a svako ko može da podnese nasilje uživat će u njenoj borbi. Priča će, međutim, zahtijevati malo osvježavanja drevne istorije. Igračima prethodnih igara možda će biti potrebni podsjetnici o ključnim detaljima radnje prije nego što uđu u novi blockbuster, a oni koji su novi u franšizi će apsolutno morati znati 411 prije nego što uđu u kataklizmu God of War: Ragnarok.

God of War: Ragnarok je sjajan, ali, vjerujte mi, jeste gusto. (Pročitajte našu recenziju God of War: Ragnarok ovdje.)

Kratos je porijeklom iz antičke Grčke, zar ne?

Sigurno je bio. Iako se God of War: Ragnarok odvija u nordijskim carstvima, Sve Kratosove prve avanture su ukorijenjene u grčkoj mitologiji. Počeo je kao običan grčki ratnik, ali, suočen skoro sa smrću usred brutalne bitke, pozvao je Aresa, boga rata, s ponudom. Dajte mu snagu i Kratos će zauvijek ostati dužnik Aresa.

Ispostavilo se da je prodati svoju dušu bogu rata kratkovid potez. Kratos, sa oštricama haosa zapečenim oko zglobova, stavljen je na posao — a pod radom mislim na “nemilosrdno pljačkanje sela”. Ares je smatrao Kratosa dobrim, ali ne i sjajnim super-vojkom, pa je skovao plan: ako Kratos ubije svoju ženu i kćer, bio bi oslobođen veza sa svijetom smrtnika i postao bi najhladniji ubica. Dakle Ares je prevario Kratosa da ubije svoju porodicu. Prilično užasan šef, taj Ares — na sreću, zakoni o radu su prešli dug put još od antičke Grčke.

Aresov plan funkcionira, neko vrijeme. Kratos poslušno služi bogovima čitavu deceniju, ali ga proganjaju noćne more smrti njegove porodice. On zahtijeva od Atene, boginje mudrosti, da ukloni njegove noćne more, a ona mu daje ponudu. Ako Kratos ubije Aresa, koji je posljednjih godina postao skitnica, ona će očistiti Kratosov mozak od njegove košmarne prošlosti.

Tako počinje Kratosov način ubijanja boga. Tokom originalne trilogije God of War, Kratos ubija Aresa i zauzima njegovo mjesto kao bog rata, Zevs ga izdaje i šalje u podzemni svijet, ubija Hada da bi se izvukao, saznaje da je Zevs zapravo njegov otac (!), ruši cijeli grčki panteon i na kraju ubija Zevsa. God of War 3 završava s pogledom na haotični, bezbožni horizont.

Prilično teška stvar.

Kratos se bori sa Zevsom

Kako je Kratos stigao do Midgarda?

Kratak odgovor: Hodao je i plovio. O 100 godina razdvaja God of War 3 i God of War iz 2018 — više nego dovoljno vremena da se stigne do nove zemlje na starinski način.

Nakon što je napravio haos i ubio toliko mnogo ljudi, Kratos je želio novi život. Kao što je otkriveno u stripovima Dark Horse God of War, Kratos je pobegao iz Grčke nakon događaja u God of War 3 i lutao stranom zemljom faraona — Egipat nije to ipak daleko od Grčke. Kratos je pokušavao iznova i iznova da se oslobodi svojih Oštrica haosa, ali svaki put kada bi zaspao, probudio bi se i otkrio da su mu vraćene.

Kratos želi da ostavi svoje stare puteve iza sebe, ali ga muče nepokolebljive Oštrice Haosa. Upoznaje starca koji kaže Kratosu da je on odgovor na molitve lokalnog stanovništva: Prijetile su im dvije zvijeri haosa, a sudbina je poslala Kratosa tamo da ubije đavole. Kratos je u ovom trenutku još uvijek u velikoj nevolji i kaže da samo želi da bude ostavljen na miru. Suočen je sa Zvijerima Haosa, ali odbija koristiti svoje Oštrice Haosa. Jednog je uspio ubiti, ali ga drugi, veći, onesvijesti.

Starac se otkriva kao Thoth, egipatski bog mudrosti. Između Thotha i Atene, koja ima običaj da se pojavljuje Kratosu u vizijama, Kratos je uvjeren da neće pobjeći od svoje sudbine. On se probudi, zgrabi svoje Oštrice haosa i ubije zvijer. To mu omogućava da se preseli izvan Zemlje faraona.

Nakon svog zaobilaznog puta kroz Egipat, Kratos hoda i hoda i hoda. Nalazi se u sjevernim nordijskim zemljama. Živi u samoći 75 godina, prema stripu, za to vreme radi na problemima ljutnje, pokušavajući da se očisti od uspomena koje još uvek opsedaju. Nakon tog vremena, upoznaje ženu po imenu Faye. Ona ga uči da otvori svoje srce, a njih dvoje imaju zajedničkog dječaka. Kratos ga je nazvao Atreus, po spartanskom vojniku Kratosu koji se borio zajedno sa njim mnogo godina ranije.

Da li tu počinje God of War 2018?

Malo dalje. Nikada ne upoznajemo Faye, jer ona umire neposredno prije početka God of War 2018. To je ono što ubrzava Kratosovu misiju u igri. Fayein posljednji zahtjev bio je da raznese njen pepeo sa najvišeg vrha u devet carstava. Jednostavno, zar ne?

Potraga se zakomplikuje odmah kada na Kratosova vrata pokuca čudan čovek. On se suočava sa Kratosom i njih dvoje se svađaju. Ali tip je imun na bol, iako ga Kratos može privremeno ukloniti tako što će mu slomiti vrat i otkotrljati ga sa litice. Uskoro to saznajemo taj čovjek je Baldur, Odinov sin. Odin je sve-otac nordijskih bogova, Zevs ovih zemalja, čineći i Baldura bogom.

Tako Kratos i Atreus kreću u potragu za najvišim vrhom u zemlji, ali Baldur ih prati iz nepoznatih razloga. Kratosu je neprijatno što mu se sin pridružio — Atreus ima čudnu bolest koja ga često čini slabim — ali to ipak dozvoljava. Oštrice haosa su upadljivo odsutne, kao Kratos i umjesto toga rukuje sekirom Levijatana, oružjem koje mu je dala Faye.

Uskoro upoznaju Vješticu iz šume, ljubaznu damu koja njeguje lokalne divlje životinje. Ona im pomaže voditi kroz crnu maglu koja blokira uspon na Midgardov vrh. Kada stignu tamo, pronalaze Modija i Magnija, Thorove sinove i Odinove unuke, kako ispituju jednookog čovjeka koji je zaglavio u drvetu. Nakon što nestanu, Kratos i Atreus razgovaraju sa zatvorenikom drveta. On je Mimir, takozvani najpametniji živi čovjek i bivša Odinova desna ruka.

Mimir otkriva da tamo gdje oni stoje nije najviši vrh u devet carstava. Najviši vrh je zapravo u Jotunheimu, Zemlji divova. Ti divovi, suočeni s genocidom od strane Thora i Odina, blokirali su svako putovanje tamo. Tipično.

Čekaj, zašto je Mimir zaglavio u drvetu?

Kao što je navedeno, Mimir je nekada bio Odinov savjetnik i ambasador u drugim carstvima. Međutim, Odin se pokazao kao težak momak za rad. Divovi su prorekli da će Ragnarok vidjeti Odina ubijenog, što ga je učinilo jednim paranoičnim sveobuhvatnim ocem. Odin je naterao Thora da krene u ubijanje divova, zbog čega nema divova koji šetaju okolo.

Mimir se dobro slagao sa Giantsima, toliko da su mu izvadili jedno oko i zamijenili ga Bifrostom koji mu je omogućio da s lakoćom putuje između carstava. Vidjevši Mimirove bliske odnose s Divovima, Odin je počeo sumnjati u izdaju. Zatvorio je Mimira u drvo na Midgardovom vrhu za svu vječnost — sve dok Kratos i Atreus nisu stigli na mjesto događaja.

Svjetska zmija se suočava s Kratosom i Atreusom

Kako Kratos i Atreus uđu u Zemlju divova?

Mimir kaže da zna put, ali da mu je tijelo zarobljeno. On predlaže očigledno rješenje, natjerati Kratosa da mu odrubi glavu. Od tada pa nadalje, Mimirova glava visi s Kratosovog pojasa dok pruža sve vrste istorije i izlaganja o nordijskim carstvima.

Uz Mimirovu pomoć, Kratos i Atreus prikupljaju opremu potrebnu za rekonstrukciju portala u Jotunheim. Nažalost, tek što su postavili portal, Baldur se ponovo pojavljuje i pokvari zabavu. Izbija još jedna tuča i portal je uništen. Odlično.

Mimir ima još jedno rješenje, ali ono zahtijeva od njih da dohvate njegovo drugo oko, koje je zapravo Bifrost koji dozvoljava putovanje između carstava. Da bi ga dobili, Kratos i Atreus putuju unutar trbuha posljednjeg diva, svjetske zmije Jormungandra.

Uspiju to postići i uspjeli su ponovo otvoriti portal u Zemlji divova. A hrpa ludih stvari se dešavaju između svega ovoga, i trebalo bi da znate o svemu tome.

O kakvim ludim stvarima pričamo?

Mimir otkriva da je Vještica iz šume zapravo Freya, boginja. To saznajemo Freya je bivša Odinova žena i Baldurova majka. Baldur je nepobjediv jer je Freya, nakon što je vidjela proročanstvo da će Baldur jednog dana umrijeti bespotrebnom smrću, stavila čini na njega koja ga čini otpornim na bol ili bilo koju drugu senzaciju.

u međuvremenu, Freya je otkrila da je Atreus bolestan zato što je bog koji misli da je smrtnik. Rješenje je da Kratos prestane skrivati ​​svoje božanstvo od Atreusa, ali Kratos ne obraća pažnju na upozorenje. Kratos i Atreus se bore s Magnijem i Modijem, sukob koji ostavlja Magnija mrtvog. U tučnjavi, Atreus se onesvijesti i ostane beživotan. Da bi spasio svog sina, Kratos mora otputovati u Helheim i vratiti srce trola. Zato što je Helheim ledeno hladan, što njegovu sjekiru čini beskorisnom, Kratos preuzima svoje Blades of Chaos ispod njihove kolibe Midgard. Ovo je najbolja scena u igri. Toliko vlada.

Kratos odlazi u nordijski pakao, ubija trola i oživljava Atreja, a onda konačno govori svom sinu da su oboje bogovi. Napada ih Modi, kojeg Kratos ima najbolje. Atreus ubija ranjenog Modija, zarađujući bijes Kratosa, koji kaže da nije bilo potrebe za ubijanjem očigledno poraženog neprijatelja.

Ruka počiva na Oštrici Haosa

Nakon što Kratos i Atreus dohvate Baldurovo drugo oko od Svjetske Zmije, oni se bore protiv Baldura opet. Strela od imele koju je Atreus prethodno stekao probija Baldurovu čaroliju nepobedivosti, omogućavajući mu da oseti bol i umre. Kratos i Atreus su ga pretukli, ali Freja ih sprečava da ga ubiju.

Ali Baldur, ljut što ga je Freyina čarolija ograničila ne samo na bol, već i na svako zemaljsko zadovoljstvo, počinje da davi svoju majku. Da bi spasio Freyu, Kratos ubija Baldura. Stavlja ga u gušenje i, prije nego što mu ovaj put stvarno pukne vrat, izgovara “moramo biti bolji od ovoga”. Dakle, na kraju, Baldur je zaista pretrpeo bespotrebnu smrt.

Majka uopšte nije zahvalna što joj je spašen život. Freya se kune da će se osvetiti na Kratosu ako je to posljednja stvar koju je ikada uradila.

Dakle, šta se dešava kada Kratos i Atreus dostignu Jotenhajmov vrh?

Kratos ispunjava Fayeinu samrtnu želju, razbacujući njen pepeo sa Jotenhajmovog vrha. Uprkos svim brutalnim ubistvima, on je zaista fin momak.

Međutim, prije nego što stignu do vrha, Kratos i Atreus pronalaze mural koji pruža neka zapanjujuća otkrića. Prvo, Giantsi su davno prorekli svoje putovanje. Njihova avantura je prikazana na zidovima hrama upravo onako kako se dogodila. Otkrilo je da Baldur nije bio za Kratosom, već za Faye – jer je Faye bila div. To čini Atreja dijelom divom, dijelom smrtnikom, a dijelom bogom. Štaviše, Atrej je na muralu nazvan Loki.

Nakon što Atreus odjuri, duva vjetar i otkriva posljednji dio murala, dio koji Kratos vidi, ali Atreus ne. Prikazuje Atreja kako tuguje za mrtvim Kratosovim tijelom. Kratos grca, kao i on. Dok se vraćaju kući, Mimir kaže da je Baldurova smrt poremetila prirodni poredak stvari. Fimbulwinter, velika zima koja prethodi Ragnaroku, počela je 100 godina ranije.

To uopšte nije loš znak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *