Igre

PlayStation VR 2: Sve što znamo do sada o najvećoj dodaci za PS5

Sljedeće velike slušalice za VR gaming možda neće biti Quest Proili Apple-ov očekivani uređaj. Umjesto toga, razmotrite PlayStation VR 2. Sonyjev dugo očekivani nastavak slušalica iz 2016. za PlayStation 4 ne stiže do početka 2023ali smo dobili priliku probaj hardver nedavno, i otišao impresioniran. Za igrače kojima ne smeta da budu vezani za igraću konzolu, ovo bi moglo biti najvažnije izdanje VR hardvera u posljednje vrijeme.

PSVR 2 nisu samostalne, samostalne slušalice poput Meta Misija 2 (aka Oculus Quest 2). To znači da ćete morati da ga povežete sa a PlayStation 5 (i naravno, vlastiti PS5) da ga koristite. Još uvijek ne znamo konkretan datum izlaska ili cijenu. Ali znamo puno drugih ključnih detalja: specifikacije, dizajnkako će raditi neke od njegovih softverskih funkcija, pa čak i neke potvrđene igre.

PlayStation VR 2 izgleda, na mnogo načina, kao slušalice koje smo sve vrijeme željeli za PS5. Novi dizajn ima shemu boja koja odgovara PS5 i vizir tipa trake za glavu koji je sličan, ali manji od Sonyjevog prvog PSVR-a. Mogućnosti praćenja oka Sonyjevih PlayStation slušalica druge generacije sa visokom rezolucijom i vibracijom, opremljene kamerom, izgledaju kao da odgovaraju vrhunskim specifikacijama o kojima bi itko mogao sanjati.

Ranije ove godine, Sony je otkrio gomilu detalja o svom očekivane VR slušalice sljedeće generaciješto je dugo očekivano ažuriranje za PlayStation VR koje je Sony izdao za PlayStation 4 još 2016. Sony je otkrivao više detalja o slušalicama u malim kapljicama: Specifikacije su otkrivene u januaru u detaljnom blog postu, dok je funky namjenski VR kontrolerikoji podsjećaju na PS5 DualSense kontroleriotkriveni su prošle godine.

Nedavno je Sony otkrio nove detalje o tome kako će funkcionisati emitovanje igara u VR-u i detekcija prostorija sa svojim prolaznim kamerama.

Znamo i za jednu ekskluzivnu igru: Horizon Call of the Mountain, koja je smještena u isti univerzum kao Horizon Zero Dawn i Horizon Forbidden West.

Moramo probati ovu igru ​​i hardver satima jednog dana u septembru. Radi slično kao i druge VR slušalice, ali sa znatno poboljšanom tehnologijom prikaza, praćenjem oka i naprednim vibrirajućim haptikama i okidačima u kontrolerima i slušalicama zbog kojih se virtualni objekti osjećaju mnogo uvjerljivijim.

VR slušalice praćenje očiju takođe omogućava foveated renderingtehnologija koja se fokusira samo na to gdje fovea oka želi maksimizirati rezoluciju, dobijajući više grafičkog učinka s manje piksela.

Šef istraživanja i razvoja Sony PlayStationa, Dominic Mallinson, sugerirao je da bi se praćenje očiju vjerovatno moglo vratiti u Razgovor sa CNET-om 2019.

PSVR 2 može skenirati vašu sobu i emitovati vaše VR igre uživo

Prolazne kamere na slušalicama rade kao kamere na Quest 2 i drugim VR slušalicama, prikazujući stvarni svijet u vašim slušalicama. Slušalice će također “pomiješati” vaš fizički prostor, skenirajući zidove, podove i prepreke poput stolica i stolova kako bi dobili jasan osjećaj prostora za igru. Može stvoriti granicu u kojoj možete igrati.

Mrežni dio je posebno zanimljiv, jer je to nešto što rade AR slušalice i slušalice s miješanom stvarnošću. To znači da bi PSVR 2, teoretski, mogao imati i neka iskustva mješovite stvarnosti kao što je Quest 2 već igrao, iako Sony još nije najavio ništa na tom planu.

Jedinstvena karakteristika je način prijenosa uživo, koji će koristiti kameru na PS5 TV-u da snimi sebe prekrivenu snimcima iz vaše igre uživo u jedan stream. Alati za mješovitu realnost uživo su se pojavili za Quest 2, ali nijedna igraća konzola nikada prije nije imala ovu funkciju.

Postoji bioskopski mod plus VR mod

Sony takođe opisuje dva načina prikaza za slušalice: jedan, za VR, prikazaće se pri 2,000×2,040 piksela po oku u HDR-u, na 90Hz ili 120Hz. 2D “kinematografski režim”, slično onome što može da uradi originalni PSVR, reprodukuje filmove i 2D igre u rezoluciji 1,920×1,080 u HDR-u na 24Hz, 60Hz ili 120Hz.

Specifikacije koje znamo do sada:

  • OLED ekrani, sa rezolucijom od 2.000×2.040 piksela po oku, 90Hz i 120Hz frejmova
  • Vidno polje od 110 stepeni
  • Praćenje očiju i foveated rendering
  • Podesivo odvajanje sočiva
  • Vibracija u slušalicama
  • 3D audio
  • Ugrađeni mikrofon i audio izlaz za slušalice
  • Četiri vanjske kamere za praćenje
  • Jedna USB-C veza
  • Sense kontroleri s USB-C portovima, Bluetooth 5.1, punjive baterije, 6DoF praćenje, praćenje prstiju pomoću kapacitivnih dodirnih tipki i infracrvenih, haptičkih i specijaliziranih haptičkih okidača poput DualSense kontrolera
Pogled straga na PlayStation VR2 slušalice

Dizajn slušalica: Vibracije, praćenje očiju, pokretna sočiva

Čak i ako Sonyjeve PSVR 2 slušalice izgledaju glomazne na fotografijama, zapravo su mnogo udobnije od Quest 2. Podesiva traka za glavu, slična originalnom dizajnu PSVR-a, znači da će se zategnuti oko glave kao vizir umjesto da koristi elastičnu remen da stisne lice. Sony obećava podesivu udaljenost sočiva za različite oči i lica, kao što je imao originalni PSVR. Taj tip uklapanja je zaista dobro funkcionisao za moje naočare, a hardver je bio iznenađujuće lagan tokom mojih prvih demonstracija.

Slušalice podržavaju slušalice sa standardnim priključkom za slušalice i imaju jedan kabl koji se povezuje sa PS5 preko USB-C, preko utičnice koja izgleda da izlazi iz jedne strane trake za glavu. To je mnogo manje žica od razvodne kutije potrebne za originalni PSVR.

Ugrađeni praćenje očiju obećava bolju grafiku i možda omogućava kontrolu očima i kontakt očima u VR igrama. Praćenje očiju još nije uobičajeno u potrošačkim VR slušalicama, ali tehnologija bi trebala stići i na druge uobičajene slušalice, uključujući Metin sljedeći VR uređaj i verovatno Apple-ov takođe.

Četiri kamere za praćenje u slušalicama omogućit će praćenje kretanja u VR-u bez korištenja trake kamere povezane s TV-om. Praćenje bi trebalo raditi na sličan način kao i druge VR slušalice. Moguće je da bi kamere mogle omogućiti i prolaz kroz miješanu stvarnost, spajajući VR sa onim što kamere vide na ekranu slušalica.

Pogled sa strane na PlayStation VR2 slušalice

Do sada otkrivene igre

Sonyjeva vlastita ekskluziva, Horizon Call of the Mountain, ostaje najsjajnija igra za PSVR 2, ali su najavljene i druge igre. No Man’s Sky, koji se može igrati na PSVR-u, je potvrđen PSVR 2 port. Također najavljeno: The Walking Dead: Saints & Sinners – Poglavlje 2: Retribution (da, to je samo jedna igra); Resident Evil Village; Ratovi zvijezda: Priče s ruba galaksije; i Demeo.

Ono što još ne znamo: mnogo

Iako se čini da je Sony izbacio gomilu informacija, još uvijek ima puno nepoznanica o PSVR 2 za koje se nadamo da ćemo saznati što prije:

Sony još uvijek nije odredio cijenu za PSVR 2, što sugerira da neće biti jeftin. Originalni PlayStation VR je 2016. koštao 400 dolara samo za slušalice. Uz praćenje očiju PSVR 2, vrhunski ekran i otmjene kontrolere, ovo bi moglo koštati najmanje koliko i PlayStation 5. Ali to su sve spekulacije.

Sony je rekao da PSVR 2 sada stiže početkom 2023. godine, ali da li to znači proljeće, ranije ili kasnije? Jedna stvar koju sada znamo je da to neće biti poklon za praznik 2022.

Sony je otkrio jednu PSVR 2 igru, ali koliko će sjajan biti ostatak linije? Sony bi mogao uroniti u svoju ekskluzivnu biblioteku igara ili dobiti tempirane ekskluzive od indie programera. Prvi PSVR lansiran je s nizom značajnih igara, a PSVR 2 će trebati zanimljive igre za prodaju hardvera.

Hoće li biti kompatibilan sa svim starim PSVR igrama?

Šanse su, prema izvještajima, da će biti kompatibilan sa postojećim PSVR igrama. To bi imalo smisla jer PSVR igre na PS4 već rade na PS5 sa hardverom prve generacije. Takođe će pomoći da se novim slušalicama daju početna biblioteka; Sony bi također mogao ažurirati više ovih igara sa PS5 optimiziranom grafikom.

Ima li šanse da bude bežično?

Sony je potvrdio da su slušalice povezane sa USB-C kablom, i možete vidjeti povezani kabel na gornjoj fotografiji PSVR 2. Trenutno je odgovor ne. Teško je zamisliti Beat Sabre od 360 stepeni sa priključenim USB-C kablom, ali PC VR slušalice su takođe povezane kablom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.